Hormoontherapie, Onregelmatige menstruaties en spotting, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Waarom heb ik overgangsklachten terwijl ik de pil gebruik?

Veel vrouwen gebruiken vaak nog een hormonale anticonceptiepil, wanneer ze in de perimenopauze zijn.

Waarom beïnvloedt de pil de symptomen?

Het gebruik van deze hormonen kan voorkomen dat je lichaam de natuurlijke afname van oestrogeen en progesteron herkent die optreedt in de overgang en na de menopauze.

Als gevolg hiervan zijn de verschijnselen die vrouwen ervaren tijdens de peri-menopauze niet zo duidelijk merkbaar als ze de pil gebruiken.

Een van die symptomen is een onregelmatige menstruatie. Dat komt vaak voor in de overgang. Iemand die bijvoorbeeld een pil gebruikt, die alleen een synthetische vorm van progesteron bevat, heeft méér kans op onregelmatige menstruaties en opvliegers, omdat er geen oestrogeen in zit en het natuurlijke oestrogeen schommelt en steeds verder daalt.

De hormonen in een combinatiepil met oestrogeen en progesteron helpen de menstruatiecyclus en hormonen te reguleren, waardoor veel symptomen van de overgang worden voorkomen, omdat ze door synthetische hormonen overspoeld en gemaskeerd worden.

Deze bijwerkingen kunnen zijn:

  • stemmingswisselingen
  • verminderd libido
  • veranderingen in eetlust
  • minder goed ruiken
  • nachtzweten
  • opvliegers
  • vaginale droogheid

Het kan moeilijk te zeggen zijn of de verschijnselen die je ervaart echte overgangsklachten zijn of bijwerkingen zijn van de synthetische hormonen.

Door te stoppen met het gebruik van de anticonceptiepil kan de natuurlijke hormooncyclus van je lichaam worden herkend.

Geef het minstens 2 maanden de tijd.

Dan zijn alle synthetische hormonen uit je lichaam afgevoerd.

Als je met de pil stopt, is het essentieel om dus minstens een paar maanden te wachten, om je hormonen de tijd te geven zich aan te passen.

Related Posts