Blogs Overgang

Heeft de overgang en menopauze invloed op je oren?


Dalend oestrogeen heeft grote invloed op je hele lichaam in de menopauze. 

Dit kan er ook voor zorgen dat de slijmvliezen in het binnenoor uitdrogen, wat je oren op verschillende manieren kan beïnvloeden. 

Een paar oorproblemen waarmee vrouwen dan mee te maken kunnen krijgen, zijn oorsuizen ( tinnitus ), gehoorverlies, oorpijn, verstopte oren, gloeiende, warme oren en jeukende of schilferende oren.

Oestrogeen is een licht vaatverwijdend hormoon. Je kunt je voorstellen dat hormoonpieken en dalen van invloed kunnen zijn op de minuscule bloedvaatjes in en rondom je oren, waardoor ook oorsuizen kan ontstaan.

Veranderingen in het binnenoor en trommelvlies

Laag oestrogeen kan de buis van Eustachius en het binnenoor aantasten, doordat er een vermindering van slijmvorming kan zijn, dat een veel voorkomend menopauzeprobleem is. 

Je kunt ook de ziekte van Ménière ontwikkelen, waarbij je je evenwicht kan verliezen en je zelfs zeeziek en misselijk kunt voelen.

Ook wordt je trommelvlies droger en minder veerkrachtig. 

Dit kan resulteren in rare “kraakgeluiden” als je speeksel wegslikt of een trillend trommelvlies zo nu en dan, omdat het trommelvlies teveel gespannen staat en gehoorvibraties anders weergeeft.

Tsja, dat zijn allemaal geen prettige veranderingen natuurlijk, maar we krijgen er helaas mee te maken. De een heeft er geen last van, terwijl dit voor de ander tot storende klachten kan leiden, we zijn allemaal anders.

Oorsuizen en tinnitus in de overgang

Dit wordt tinnitus genoemd en kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:

      • Het kan te wijten zijn aan problemen met het binnenoor > uitdroging, waardoor het gehoororgaan anders ( minder goed ) gaat functioneren, omdat de souplesse van de weefsels in het binnenoor afneemt en het geen “geoliede machine” meer is hoe de geluidssignalen worden doorgegeven aan de hersenen via de gehoorbeentjes en zenuwen.
      • Je kunt een lichte vorm van tinnitus hebben > oorsuizen of echt brommende, kloppende of zeer hoge geluiden in je hoofd horen door “onduidelijke verstoringen”; dit zijn zwaardere vormen van tinnitus.

      • Het kan ook te wijten zijn aan ingrijpende tandartsbehandelingen, welke invloed kunnen hebben op de *mandibulaire = kaakgewrichten* in de onderkaak hetgeen weer een negatief effect op de oren kan hebben; door zwelling van omliggend weefsel na stevige behandelingen.

      • Tinnitus kan ook worden veroorzaakt door zaken als hoge bloeddruk, wat een probleem kan gaan vormen tijdens de menopauze. 
      • Het fenomeen *kloppende oren* horen we ook vaak van dames die in de overgang zijn. Je hoort als het ware je bloed kloppen in je oren en dit kan naar en beangstigend zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben, vaak komt het door hormoonschommelingen en simpelweg ouder worden. Maar wanneer je je zorgen maakt is het altijd een goed idee om je bloeddruk te laten controleren, mocht je last krijgen van oorsuizen of kloppende oren.

      • Een hoge consumptie van cafeïne, veel zout en voedingsmiddelen met veel suiker kunnen het ook veroorzaken. Kijk dus eens naar je dieet en probeer minder van dit soort voedingsmiddelen te eten.

      • Soms kan oorsuizen/tinnitus te wijten zijn aan een slechtere bloedsomloop naar het hoofd en kan een slechte bloedsomloop een probleem zijn tijdens de menopauze. Onderzoek bij huisarts is bij klachten altijd verstandiger. 
      • Beweging, gezonde voeding, niet roken en alcohol minimaliseren of vermijden is altijd het advies
      • Van het kruid Ginkgo Biloba is bekend dat het helpt de bloedsomloop te verbeteren, dus dat kan mogelijk ook helpen bij oorsuizen/tinnitus om klachten te verminderen.
      • Genezing van zware tinnitus is uitermate lastig, er zijn wel therapieën die je leren hoe je er mee om kunt gaan.
      • Oorsuizen agv van hormoonschommelingen in de overgang zal waarschijnlijk bij verminderen van hormoonschommelingen in de post-menopauze afnemen.

    Gehoorverlies

    Vrouwen zeggen wel dat ze merken dat hun gehoor is verslechterd. Doe voor de zekerheid een gehoortest bij je huisarts, het kan te wijten zijn aan het uitdrogen van de slijmvliezen in het binnenoor of een verstopte buis van Eustachius met vocht achter het trommelvlies, waardoor je niet goed of vervormd kunt horen, omdat de druk in binnen- en buitenoor niet gelijk is. Sommige vrouwen merken juist dat hun dat hun gehoor erg gevoelig wordt ipv slechter. Dus situaties zoals winkelen, in drukte zijn, harde geluiden, kunnen heel, heel ongemakkelijk zijn.

    Misofonie 

    Dit houdt in dat je snel geirriteerd raakt door bepaalde geluiden als hoge en harde geluiden, drukke ruimtes met kakelende mensen, herhalend tikken, klikken met pennen, slikken, smakken of kauwen van andere mensen. Veel vrouwen worden hier in de overgang gevoeliger voor.

    Pijnlijke oren en oorpijn

    Omdat het binnenoor droger wordt, kun je merken dat je meer vatbaar bent voor oorinfecties. Wat ook kan gebeuren, is dat je gevoeliger kunt worden voor sinusinfecties en soms, als je verstopte sinussen krijgt, kan dat ook de oren aantasten. Tijdens de menopauze kunt je meer vatbaar zijn voor zaken als verkoudheid en griep, evenals hooikoorts, die allemaal sinusproblemen en oorpijn kunnen veroorzaken.

    Verstopte oren

    Nogmaals, als het slijmvlies in de oren uitdroogt, is het moeilijker voor de oren om zichzelf schoon te houden. Er wordt verondersteld dat vetrijke diëten ook een factor kunnen zijn in dit specifieke probleem, dus beperk je inname van dit soort voedingsmiddelen om te zien of dat helpt. Teveel verzadigde vetten kunnen ook voor te hoog cholesterol en hart- en vaatziektes zorgen en overmatige gewichtstoename.

    Hete oren

    Hete oren kunnen worden gekoppeld aan opvliegers of nachtelijk zweten, omdat voor sommige vrouwen het zweet vanuit de borst omhoog kan komen en vreemd genoeg dwars door het hoofd kan gaan. Hete oren kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn, waarbij sommige vrouwen merken dat hun oren ook een beetje kunnen gaan kloppen. Vooral als je moe bent laat in de avond.

    Soms kan het te wijten zijn aan het type deodorant. Dat klinkt zeker ongeloofwaardig, maar het heeft echt invloed. Vergeet niet dat als je dagelijks een anti-transpirant gebruikt, het de temperatuurregulatie van je lichaam negatief beïnvloedt, omdat je lichaam niet via je oksels meer kan zweten.

    Daarom zal het lichaam ergens anders een uitweg vinden om de warmte te verliezen tijdens bijvoorbeeld opvliegers en nachtzweten en dat kunnen uiteindelijk je oren zijn. 

    Dus, als je vaak last hebt van hete oren, gebruik dan een natuurlijke deodorant die je lichaam laat transpireren, maar je nog steeds lekker fris en koel laat voelen.

    Earth Salt of the Earth is een goed merk.

    Jeukende oren

    Dit kan te wijten zijn aan zaken als seborroïsch eczeem of otitis externa. Veel vrouwen vertellen mij dat ze eczeem of een lichte ontsteking krijgen alleen aan de binnenkant van het oor, de oorschelp en in de gehoorgang. Sommigen krijgen ook jeuk achter de oren.

    Tijdens de menopauze kan de huid veel droger en jeukerig worden, wat ook de huid achter je oren weer kan beïnvloeden.

    Wanneer je in je oren gaat krabben vanwege de jeuk, zul je merken dat er veel losse huidschilfertjes uit je gehoorgang en oorschelpen kunnen komen. Soms krab je te vaak of te hard, waardoor dan weer wondjes kunnen ontstaan, die natuurlijk voor meer ellende zorgen. Dus proberen niet te krabben is het beste.

    De afwezigheid van voldoende natuurlijk oorsmeer en te droge slijmvliezen is hier de oorzaak van. Wist jij dat je natuurlijke oorsmeer een antibacteriële en antischimmel-werking heeft ? Die buffer valt dus grotendeels weg in de menopauze. 

    Dan zijn de oordruppels die onderaan de blog staan vermeld fijn om je jeuk te kalmeren en de slijmvliezen te verzorgen.

    Bijwerking van medicatie, ook hormoontherapie

    Sommige vormen van medicatie kunnen de oren aantasten. Dus, als je symptomen zijn begonnen nadat je misschien nieuwe medicatie hebt gebruikt, controleer dan de bijwerkingen van de medicatie. Ik heb gehoord dat sommige vormen van hormoontherapie een oorzaak voor droge oren kunnen zijn. Alle medicatie wordt geleverd met een bijsluiter voor patiënten met een lijst van mogelijke bijwerkingen, dus kijk hier ook eens goed naar.

    Wat kan je droge oren nog meer helpen tijdens de menopauze?

    Er zijn verschillende andere dingen die je kunt doen om je oren op dit moment te helpen. Ik raad je aan:

        • Probeer eens een Duindoornbesolie of Omega-3 supplement. Voor droge oren is dit echt een echt goed supplement. Ook voor als je een droge mond hebt, misschien een droge neus, dit hele gebied en een droge keel, dit hele gebied kan worden aangetast. Duindoornbesolie dat kan helpen bij allerlei soorten droogheid in de menopauze, bijvoorbeeld Membrasin capsules of de Omega-3 capsules uit de webshop.
        • Biologische, kalmerende oordruppels komen direct op de plek van bestemming waar de irritatie zit> zie einde blog.

        • Check je voedingspatroon. Kijk ook naar wat je eet, want je zult merken dat, veel zout, voedingsmiddelen met veel suiker, te veel cafeïne en alcohol allemaal je oren kunnen beïnvloeden, dus probeer die tot een minimum te beperken. Misschien is een eetdagboek een idee. Dus als je oorproblemen op bepaalde momenten van de dag plotseling verschijnen, kan dit verband houden met wat je eet of drinkt. Een mooi uitgebalanceerd dieet, inclusief vis als je niet vegetarisch of veganistisch bent en veel groenten, geeft je alle voedingsstoffen die je oren nodig hebben om goed te functioneren.

        • Breng wat milde olijfolie of biologische kokosolie uiterst voorzichtig aan op een schoon! wattenstaafje en wrijf zachtjes over de aangedane plekjes in je oorschelpen. Ook in de gehoorgang kun je voorzichtig met een doordrenkt wattenstaafje, echter alleen dicht bij de ingang van de gehoorgang zachtjes wat olie aanbrengen na het douchen of voor je naar bed gaat. 
        • Wees uiterst voorzichtig met wattenstaafjes, om je gehoorgang en trommelvlies niet te beschadigen. Uiteraard zijn om deze reden speciaal op het oor afgestemde ingrediënten beter geschikt. Deze druppel je in de oren en bereiken óók het diepste gedeelte van het oor tot en met het trommelvlies, dat ook uitgedroogd raakt. Oordruppels zijn veel effectiever en natuurlijk veiliger dan rommelen met wattenstaafjes, om de kwetsbare slijmvliezen en trommelvlies niet verder te irriteren/ beschadigen en ook vanwege de zuivere, perfect afgestemde ingrediënten voor de oren, zoals de eerder genoemde oordruppels. Druppelen is dus absoluut veiliger en effectiever. Huisartsen zeggen niet voor niets dat je geen wattenstaafjes moet gebruiken. Deze bevatten vaak ook bacteriën of schimmels omdat ze te lang in een doosje zitten.

        • Drink veel water. Uitdroging kan een factor zijn. Het kan zoiets eenvoudigs zijn als niet genoeg water drinken, dus controleer ook je waterinname en verhoog deze indien nodig. In de menopauze heeft je lichaam echt behoefte aan meer water om je vochthuishouding op peil te houden en dat betekent minimaal 2 liter water of thee verdeeld over de dag drinken. Liever geen drankjes met suikers of zoetstoffen. Vruchtesappen bevatten ook teveel suikers.

        • Hormoontherapie met oestrogeen en progesteron kan helpen, maar ik ervaar zelf dat ik mét hormoontherapie nog steeds last heb van jeuk en droogte in mijn oren.
        • Belangrijkste punten om mee te nemen uit deze blog:

       

      Wil jij je droge oren graag een handje helpen en minder irritatie ervaren? 

      Dan zou je deze oordruppels kunnen gebruiken:

       

      Oordruppels voor droge, jeukende oren

      Shopping cart

      Schrijf je hier in voor de NEWSLETTER

      Of bekijk onze SHOP

      Twitter Instagram YouTube Pinterest
      Sidebar
      We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
      Shop
      Blog
      Home
      Menu