Alle Blogs Overgang

Opvliegers wat zijn dat?

woman in her fifties sweatening,  having hot flashes and trying to cool with small fan, drying face with towel

Veel vrouwen in de overgang ervaren opvliegers als overgangsklacht. Hoewel opvliegers volkomen normaal zijn, kan het even schrikken zijn als je niet weet wat er aan de hand is.

Opvliegers kunnen spontaan plaatsvinden, zonder duidelijke oorzaak. De symptomen van opvliegers beginnen meestal rond je gezicht en borstkas en breiden zich vervolgens uit naar andere delen van je lichaam. Opvliegers die je ervaart tijdens de overgang zijn extreem onvoorspelbaar. Opvliegers kunnen onder andere worden veroorzaakt door emotionele stress. Ook is er een samenhang met wat je eet of drinkt. Volgens deskundigen ontstaan opvliegers en ( nachtelijk ) zweten als gevolg van veranderende oestrogeen niveaus tijdens de overgang. Je hormoonspiegel kan enorm schommelen.
 
Wat zijn opvliegers?
Opvliegers zijn een plotselinge golf van warmte in je bovenlichaam. Dit kan zich uiten in zweetsporen die je verrassen terwijl er niet veel aan de hand lijkt te zijn. Je voelt een warme gloed opkomen en je gezicht begint te blozen. Een intense hitte begint in je borst en stijgt naar je nek en uiteindelijke stijgt het naar je hoofd. Je hebt geen idee wat je overkomt, maar maak je geen zorgen, het is volkomen normaal. Al kan het erg hinderlijk zijn en je kunt je er erg rot door voelen zelfs. Dergelijke symptomen kunnen 30 seconden tot enkele minuten of zelfs langer aanhouden.
 
Symptomen van opvliegers
Een opvlieger is te herkennen aan de volgende symptomen en klachten:
 
  • Overmatig zweten;
  • Hartkloppingen;
  • Hoofdpijn;
  • Duizeligheid;
  • Het afwisselend bloedheet hebben en koude rillingen hebben;
  • Een (diep) rode gelaatskleur;
  • Een opgejaagd gevoel;
  • Vlagen van misselijkheid.
 
De intensiteit van opvliegers en de daarbij horende symptomen kan sterk variëren. Sommige vrouwen ervaren lichte klachten, zoals een lichte warme gloed door het lichaam, anderen worden doorweekt in zweet wakker in bed. Om je opvliegers onder controle te houden helpt het om te weten waardoor ze worden geactiveerd. Een manier om erachter te komen wat opvliegers veroorzaakt, is door een symptoomdagboek bij te houden. Een symptoomdagboek kan je helpen oorzaken te herkennen en daarmee je opvliegers te beperken. Zo kan het helpen je levensstijl aan te passen en daarmee de symptomen van de overgang te verminderen.
Shopping cart
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu
Wishlist
%d