Blogs Overgang

Overgang en moeilijke ontlasting

Trage en moeilijke ontlasting > constipatie komt vaak voor in de overgang.

Niemand praat daar graag over. Daarom deze blog over overgang en moeilijke ontlasting

   • Het kan dus betekenen dat je minder dan 3 x per week naar het toilet kan voor ontlasting en dus een dikkere buik hebt en soms ook wel vage buikpijn met gasvorming ( véél winden laten ) ervaart.
   • Het is een teken van een verminderde darmgezondheid ivm de overgang.

   • Het kan ook betekenen dat je stoelgang zo traag en daardoor heel droog is, dat de darmpassage gewoon niet soepel verloopt en je langer last hebt van aandrang of meerdere keren per dag naar het toilet moet gaan, omdat de droogte, je tragere darmperistaltiek plus een zwakkere bekkenbodem het moeilijker maken om een soepele stoelgang te behouden in de overgang. 
   • Aambeien en fissuren door te veel druk zetten op het toilet komen ook regelmatig voor.
   • BEKIJK IVM HIERMEE OOK DEZE BLOG 
   • Een veel voorkomend verschijnsel is ook dat je langer met een gevoel van aandrang kunt rondlopen, dóór die trage darmpassage en ook omdat je niet alles kwijt raakt hierdoor in één toiletronde. Dit wordt als erg storend ervaren.
   • Het heeft alles te maken met de schommelingen en dalingen van de hormoonspiegels van oestrogeen en progesteron. Meestal ná de menopauze worden deze klachten ook weer minder.

   • Deze hormonen hebben veel invloed op ons gehele lichaam, waaronder dus ook de spijsvertering. Wanneer in de perimenopauze je hormonen flink beginnen te schommelen, kun je dus last krijgen van constipatie of zelfs ook diarree, omdat de stabiele hormoonbalans verloren gaat en dit direct effect heeft op het spijsverteringsproces en de darmperistaltiek.

   • Je oestrogeenspiegel schommelt flink. Oestrogeen is mede verantwoordelijk voor de aanmaak van serotonine. Hoe minder oestrogeen, hoe minder serotonine. En dat heeft een onmiskenbaar effect op onze darmperistaltiek, maar ook op onze stemming, slaap en zelfs op het ontstaan van angst en depressie, het ervaren van een laag libido en de intensiteit van opvliegers.

  Oestrogeen is betrokken bij de aanmaak van serotonine, een neurotransmitter die dus óók een rol speelt in de darmperistaltiek

  Serotonine speelt dus een rol bij de intensiteit van de darmperistaltiek; dat zijn de golfachtige bewegingen die het voedsel in onze darmen “kneden” en voortstuwen.

  Vóór de overgang werd oiv van oestrogeen voldoende serotonine aangemaakt oa. in onze hersenen, maar ook in onze darmen via de darmflora. 

  Rondom en na de menopauze neemt dit af. De conditie van ons darmmicrobioom neemt dan af, door oa. een verminderde conditie van het darmslijmvlies agv de oestrogeendaling.

  Je kunt je voorstellen dat een afname van serotonine een tragere darmperistaltiek en constipatie tot gevolg heeft.

  Bij oestrogeendominantie (hogere oestrogeenpieken in de peri-menopauze) zal juist het tegenovergestelde gebeuren, een snelle darmwerking agv een hoger serotoninepeil > dat buikpijn, darmkrampen en zelfs diarree kan veroorzaken.

  Omdat de hormonen nogal schommelen in de peri-menopauze, kan dus zowel constipatie als rennen om het toilet te halen voorkomen. Of 6 x per dag moeten gaan 🙂 komt ook voor!

  Oestrogeen is ook betrokken bij de vochtbalans van ons lichaam.

  Hoe minder oestrogeen, hoe minder vocht in je weefsels en dus ook in je darmen ontstaat een verminderde vochtbalans in het darmslijmvlies.

  Spijsverteringsprocessen hebben vocht en darmflora nodig voor een “smooth proces”.

  Afname van vocht vormt dus één van de oorzaken van constipatie en een verminderde darmgezondheid.

  Verminderde darmconditie

  Omdat de darmflora afneemt, krijgen slechte bacteriën meer kans te gedijen. Onze goede darmflora wordt namelijk gevoed door oa. oestrogeen.

  De beschermende darmflora heeft tot taak om “indringers” te elimineren ( we maken in de overgang ook al minder beschermend maagzuur aan ) en om vetzuren te produceren die de spijsvertering vergemakkelijken.

  Aanvullen middels probiotica en méér water drinken is dus helemaal géén overbodig luxe. Je lichaam kan het goed gebruiken.

  Suiker zorgt voor het gedijen van de slechte bacteriën

  Daar zit je niet op te wachten toch? Je wil je goede darmflora stimuleren.

  Dat kan middels prebiotica zoals groentes, fruit, noten, zaden, verse kruiden en een probiotica-supplement.

  Eet minder rijst, pasta, snoep, koek, chips en chocoladerepen, aangezien hier heel veel suiker in zit, waar je goede darmvrienden niet blij van worden.

  Eigenlijk kun je stellen dat slecht voedsel en veel snoepen in de overgang direct je stemming, slaap en gevoelens behoorlijk negatief kan beïnvloeden.

  Stemmingswisselingen, angst, paniek en depressie komen door langdurig tekort aan serotonine en een verkeerd voedingspatroon

  Als gevolg van oestrogeenschommelingen naar steeds sterker dalend oestrogeen en hierdoor afgenomen darmflora, daalt de aanmaak van serotonine.

  Onze darmflora maakt namelijk in onze darmen serotonine aan, dat via de Nervus Vagus vanuit onze darmen in verbinding staat met onze hersenen en zorgt voor een blij en zelfverzekerd gemoed plus betere slaap en zelfverzekerdheid.

  De oorzaak van moodswings, angst en depressie ligt in hormoontekorten en slechtere darmgezondheid

  Het gevoel je een grijze muis te voelen en minder te durven, angsten te ervaren of nergens meer zin in te hebben, komt dus grotendeels voort uit de hormoontekorten en de daaruit voortvloeiende slechtere darmgezondheid.

  Nu weet je waarom je in de overgang last kunt krijgen van dips in je mood en last kunt hebben van onverklaarbaar verdriet, woede, angst en zelfs paniek!

  Het is een teken dat je darmen niet in balans en dus eigenlijk niet gezond zijn.

  Verkeerde voeding vol suikers en koolhydraten en te weinig groentes/vezels bevorderen je darmgezondheid en stemming dus zeker niet.

  Door de stress maak je ook méér cortisol aan, waardoor angst en paniekaanvallen ook vaker voorkomen.

  Het advies is te kijken naar je eigen klachten en deze effectief aan te pakken om je beter te gaan voelen.

  Wanneer je niets onderneemt, bereik je géén verbetering.

  Een te lage progesteronwaarde is ook een gevolg van de overgang.

  Wanneer je progesteron laag is, worden je darmen ook trager.

  Afgenomen spierkracht in je bekkenbodem

  Ook dat is een gevolg van de gedaalde hormoonwaardes en daardoor kun je te weinig kracht hebben om je ontlasting goed kwijt te raken.

  Je zult vaker naar het toilet moeten waarschijnlijk, simpelweg omdat je niet alles in één toiletronde kwijt bent, door de afgenomen spierkracht en darmperistaltiek.

  Bekkenbodemoefeningen kunnen eventueel helpen.

  Wat kun je doen om moeilijke ontlasting in de overgang te verbeteren, de tips op een rijtje.

  Genoemde producten ( blauwe links ) kun je aanklikken voor méér informatie/bestellen:

    • Eet vezelrijk, veel groentes, wat meer citrusfruit, blauwe bessen, frambozen, aardbeien, peren, appels, noten, zaden, zilvervliesrijst, linzen, kikkererwten, volkoren brood. Vezels houden vocht vast en stimuleren de darmwerking.

    • Drink méér water, hou 2 liter aan, verdeeld over de gehele dag.
    • PROBIOTICA stimuleert de groei van darmflora en bespoedigt het spijsverteringsproces
    • COLLAGEEN zorgt voor een betere conditie van je darmslijmvlies en heeft ook een gunstige invloed op je spieren, gewrichten en botgezondheid.
    • MAGNESIUM houdt méér vocht in je darmen vast en bespoedigt de darmperistaltiek en calciumopname.
    • MULTIVITAMINE geeft je lichaam alle stofjes die het nodig heeft
    • OMEGA-3 werkt aan je hormoonbalans, is cholesterolverlagend en is ontstekingsremmend; ook je lever functioneert beter met omega-3

    • Drink kruidenthee, zoals detoxthee met paardebloem, mariadistel, citroenverbena, haverstro of sporkebast. Deze theesoorten stimuleren je lever- en galfunctie en daarmee ook je stoelgang. Drink het niet in overvloed om diarree te voorkomen. Één of 2 kopjes per dag van deze theesoorten zijn voldoende. Hou het voor de rest bij rooibosthee, groene thee of gewoon Earl Grey.

    • Water met een cold infusion van gedroogd of vers fruit of cold infusion thee van Pickwick of Action zijn ook goede variaties hierop. Zo wordt water drinken niet saai.

    • Vermijd frisdranken met suiker en zoetstoffen, beiden zijn niet best voor je darmflora en bloedsuikerspiegel.

   Vezels in je voeding

     • Je kunt vezels ook nog combineren met een probioticasupplement zoals eerder genoemd, voor optimale darmflora.

     • Probiotica produceren korte-keten-vetzuren. Deze zorgen voor een soepele darmpassage (vetzuren) en een betere gezond van je darmslijmvlies.

     • Bij vezelsupplementen moet je wel onthouden dat je écht die volle 2 liter water per dag moet aanhouden, om te voorkomen dat er niet gevoeg vocht in je darmen aanwezig is om de vezels hun werk te kunnen laten doen. Je kunt ze in je yoghurt of smoothie doen, maar ook in een groot glas water oplossen.

     • Bij psyllium- en bietenvezels kun je het beste capsules nemen die je met een groot glas water een half uur vóór de maaltijd inneemt.

     • Vezels neem je nooit in vlak voor je gaat slapen, omdat de darmwerking in de nacht natuurlijk altijd traag is. Dergelijke supplementen kun je online kopen via de blauwe links.

    Andere methoden geschikt in de overgang

      • Beweging; wandelen, fietsen, zwemmen, dansen, andere sport. Beweging stimuleert de darmen.

      • Hormoontherapie kan ook verbetering hierin brengen, als je dit toch al overweegt voor andere overgangsklachten.

      • Bekkenbodemoefeningen om blaas- en darmfunctie te verbeteren.

      • Laxeermiddelen van de apotheek of drogist; onthoudt hierbij dat natuurlijke lifestyle-aanpassingen qua voeding en natuurlijke vezelsupplementen uiteraard veel gezonder zijn dan chemische laxeermiddeltjes van de apotheek. Ze kunnen bijwerkingen geven als misselijkheid of diarree en op de lange termijn je darmen “lui” maken, waardoor je verder van huis bent. Ook je darmflora zal daar niet best op gedijen.

     Andere oorzaken van moeilijke ontlasting:

       • Medicijngebruik

       • Aandoeningen van je darmen

       • Vezelarme koolhydraten en suikers

       • Teveel rundvlees

       • Te weinig water

       • Te weinig goede vetten zoals olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie

       • Te weinig beweging

      Heb je last van misselijkheid, pijn, overgeven of langdurige, afwijkende spijsvertering en stoelgang, bezoek dan altijd je huisarts.

      Méér blogs over darmgezondheid en voeding

      Bij Flinndal vind je diverse supplementen zoals probiotica, vezelsupplement, vitamines, anti-oxidanten etc:

      Shopping cart

      Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

      Twitter Instagram YouTube Pinterest
      Sidebar
      We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
      Shop
      Blog
      Home
      Menu