Perimenopauze, Postmenopauze, Supplementen, Voeding

Drink méér water in de Overgang

drink meer water in de overgang
Drink méér water in de Overgang

Hee ladies….drinken jullie genoeg water in de overgang en postmenopauze?

Je lichaam heeft echt méér water nodig. Voor het hydrateren van weefsels en orgaanfuncties. Ook voor een goede stoelgang is méér water nodig. Wist je dat brainfog ook toeneemt wanneer je te weinig water drinkt?

Drink 2 tot 2, 5 liter water of kruidenthee. Vocht uit soep, fruit, sappen en andere drankjes tellen mee. Bedenk wel dat koffie uitdroogt. Frisdrank met suikers en zoetstoffen en fruitsappen zijn geen aanrader, omdat deze insulinepieken en extra vetopslag vergroten en suikers en zoetstoffen darmflora verminderen.

Te weinig drinken kan ook de kans op blaasontsteking en constipatie vergroten.

Doen jullie wel eens een check of je urine er goed en helder uit ziet? Check je je ontlasting?


Ook je ontlasting checken zo nu en dan is goed. Is het normaal van kleur ( middelbruin ) en heeft het een normale consistentie, soepel en niet keihard of diep donkerbruin tot zwart of groen? Of grijs? Wat helder rood bloed in de ontlasting? Afwijkingen kunnen wijzen op problemen in de darmen. Heel hard moeten persen voor ontlasting is ook niet normaal. Het moet vlot en soepel verlopen zonder krampen of pijn.
Het kan dus een belangrijke gezondheidsaanwijzing zijn. Achterom kijken wat je in de wc achterlaat moet je dus gewoon regelmatig doen.


De kleur van je urine, is die helder en lichtgeel tot kleurloos? Dan zit je helemaal goed. Je drinkt voldoende en de helderheid is een teken van gezondheid.

Wanneer je urine troebel is…en je ziet je vlokjes erin….? Of een erg donkere kleur? Of pijn bij het plassen? Dan kan dat een aanwijzing zijn voor uitdroging of een ander gezondheidsprobleem.

Je urine is in de ochtend meestal donkergeel ivm niet drinken in de nacht.Dat is wél normaal. Ontlasting kan soms ook verkleuren door wat je eet ( bietjes, spinazie, rode paprika of tomaat ) Daarnaast kunnen medicatie en supplementen met ijzer of kleurstoffen ook zorgen voor hardere of afwijkende kleur ontlasting . Je huisarts kan je daarover inlichten over wat normaal is.

Check je urine en ontlasting in de overgang en menopauze daarom regelmatig. Ga bij twijfel of klachten naar je huisarts.