Blogs Overgang

Metaalsmaak in je mond

Dit is een minder bekende overgangsklacht, maar sommige vrouwen die in de overgang en menopauze zijn, kunnen een rare zoute of metaalachtige smaak in hun mond ervaren óf pijn en een branderig gevoel op hun tong, lippen, tandvlees of andere plekken in de mond voelen.

Het kan ook zijn dat sommige voedingsmiddelen tijdens de overgang of na de menopauze anders smaken.

Schommelingen in de oestrogeenspiegel kunnen een metaalachtige smaak in je mond achterlaten.

De boosdoener is meestal de hormonale onbalans, die je smaakpapillen kan aantasten en je gevoeliger kan maken voor pijnsensaties in je mond.

Bloedend tandvlees in de overgang

Een andere oorzaak van een zoute of metaalsmaak kan tandvleesontsteking zijn.

Wanneer de oestrogeenspiegel daalt, zorgt dit voor minder goed gehydrateerd tandvlees door afname van collageen en ook slechter doorbloed tandvlees. Je tandvlees gaat als gevolg hiervan terugtrekken, waardoor tandhalzen méér bloot komen te liggen.

Zo omsluit het tandvlees tanden en kiezen minder goed, waardoor pockets ontstaan.

Suikers en slechte bacteriën krijgen extra kans om tandvleesontsteking te veroorzaken.

Wanneer je eet, kan je tandvlees gaan bloeden wanneer het al wat langer ontstoken is. Hierdoor kun je ook een metaalachtige bloedsmaak in je mond proeven, die ontstaat tijdens het kauwen.

Speeksel verandert in de overgang

De samenstelling van je speeksel verandert in de overgang en ook loopt de speekselaanmaak in basis al terug, door de verder dalende oestrogeenspiegel.

Je mondflora verandert hierdoor. Er zijn dan minder van de goede lactobacillen >> Lactobacillus salivarius >> in je mond aanwezig.

Een drogere mond met een slechtere speekselaanmaak kan méér branderigheid in je mond geven en ook ben je gevoeliger voor de invloed van slechte bacteriën in je mond, die extra gevoed worden door suikers en zetmeel uit voedsel met veel koolhydraten.

Extra vorming van tandplak en tandsteen liggen op de loer. En tandvleesontsteking ( Gingivitis ) ontstaat op deze manier nog sneller. Let dus extra op je mondhygiëne nu je in de overgang bent.

Veel vrouwen in de overgang en menopauze hebben tandvleesontsteking of parodontitis, dat is de ergste graad van tandvleesontsteking.

Door ernstige tandvleesontsteking kan tandvlees ook spontaan gaan bloeden. Dit geeft een nare smaak in je mond.

Bloed en bacteriën veroorzaken deze vieze smaak en produceren een onaangename geur.

Je tanden gaan hierdoor los en scheef gaan staan en op den duur vallen ze zelfs uit, wanneer je het probleem niet laat behandelen.

Veel mensen hebben niet in de gaten dat ernstige tandvleesontsteking, tandsteen en parodontitis een erg vieze mondgeur verspreidt, die zeker wél wordt opgemerkt door anderen die met je praten of heel erg dicht bij je staan, direct in je ademrange.

Het kan zelfs betekenen dat mensen het contact vermijden van nabij, omdat ze niet de boodschapper van moeilijk te brengen nieuws willen zijn.

Je hebt het zelf vast wel eens ervaren bij anderen. Je gaat diegene het liefst uit de weg, maar deelt dit wél met anderen.

Laat het jou zelf dus niet gebeuren.

Verwaarloos mondproblemen dus niet !

Tips voor betere mondhygiëne :

 • Poets én raag 2 x per dag , waarbij je checkt of je ook de lastig bereikbare plekken goed reinigt met borstel of flosgaaslint
 • Gebruik een tongschraper
 • Spoel met Perio Aid ( groen )
 • Kies een goede tandpasta Sensodyne Rapid ReliefElmex Sensitive of Parodontax
 • Probiotica met Lactobacillus salivarius
 • Drink méér water voor een schonere mond
 • Ga 2 x per jaar naar de tandarts
 • Ga 3 x per jaar naar de mondhygiëniste
 • Vraag iemand die je vertrouwt te checken of je uit je mond ruikt , jazeker, dit is echt belangrijk! Vaak heb je het zelf niet door.
 • Maskeer géén geurtjes met pepermuntjes of mondspray, het probleem wordt alleen maar erger hierdoor.
 • Tandvleesontsteking vormt een doorgeefluik voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en naar men vermoedt dementie; de bacteriën en ontstekingseiwitten komen zo namelijk in de bloedbaan.
Shopping cart

Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

Of kijk eens in deze SHOP

Twitter Instagram YouTube Pinterest
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu