Blogs Overgang

Maagzuur en een opgeblazen gevoel

i282600889685634484._szw1280h1280_
Maagzuur in de overgang is toe te schrijven
aan bodystress, onder meer veroorzaakt door hormonale veranderingen.
Je maag en darmen gaan trager werken door
verminderde aanmaak van oestrogenen.
 
Klachten zoals zuurbranden worden dus veroorzaakt
door daling van het hormoon oestrogeen.
Je kunt verder last krijgen van
misselijkheid, krampen, boeren, winderigheid, obstipatie en/of gasvorming.
De bekende “menopauzebuik” is hier een verschijnsel van.
 
Door het ouder worden kan het sluitspiertje
tussen je slokdarm en je maag verslappen en minder goed sluiten.
Een beetje maaginhoud kan dan terugvloeien, soms tot in de keelholte.
Dat is voelbaar als zuurbranden.
Soms ontstaat een zeurende keelpijn hierdoor of een gevoel van irritatie.
Belangrijk dus om het onder controle te krijgen.
 
Nicotine en alcohol versterkt deze verslappende werking van het sluitspiertje.
Waardoor vrouwen vaak nog meer last van maagzuur krijgen.
Stoppen met roken en alcohol is al een stap in de goede richting.
 
Een huisarts zal meestal direct maagzuurremmers of maagzuurbinders voorschrijven.
 
Wat te doen bij aanhoudende klachten:
  • Voedingspatroon bekijken
  • Kijkonderzoek = gastroscopie als niets helpt.
  • Zuurgraadmeting van de maag – te weinig maagzuur of overproductie ?
  • Manometrie = drukmeting van de slokdarm
Hiermee kan de arts de bewegingen van de slokdarmspieren
onderzoeken.
 
Zelfzorgmiddelen voor acute klachten:
  • Maagzuurbinders
Binden en neutraliseren je maagzuur, waardoor het minder brandt.
  • Maagzuurremmers
Remmen de aanmaak van maagzuur.
 
Je moet echter wel oppassen met langdurig slikken hiervan.
Door maagzuurbinders kan hoge bloeddruk ontstaan.
Bij maagzuurremmers is het soms moeilijk te stoppen,
omdat na stoppen de klachten soms nog erger zijn dan voorheen.
Ook veroorzaken ze vitaminen- en mineralentekorten,
omdat de opname vanuit de darmen slechter wordt
ivm afname darmflora door de maagzuurremmers.
 
Maagzuurremmers zijn echt funest voor je spijsvertering.
Maagzuur is namelijk hard nodig om het eten
dat in je maag komt goed te kunnen verteren.
Wanneer je de aanmaak van maagzuur afremt / praktisch stopt bij hoge dosering,
veroorzaak je daarmee dus andere klachten.
 
De enzymen die je spijsvertering in gang zetten
– dat begint al in je mond bij kauwen-
hebben ook maagzuur nodig voor een optimale werking.
Dat is er dan niet voldoende.
Het eten blijft veel te lang in je maag, omdat de “voorvertering”
niet goed plaats kan vinden.
Hierdoor krijg je een flink opgeblazen gevoel
en kun je last krijgen van misselijkheid of maagpijn.
 
Ook is de eerste barrière van het doden van slechte bacteriën
en andere micro-organismen uitgeschakeld,
wanneer je je maagzuurproductie praktisch uitschakelt door middelen als:
 
Omeprazol, pantoprazol, losecosan, gaviscon, etc.
 
Darminfecties liggen hiermee eerder op de loer,
omdat je darmflora ook nog eens extra afremt
dóór de maagzuurremmers.
 
Gevolg…
Opgeblazen, dikke buik met slechte bacteriën,
slechte spijsvertering die vaak leidt tot obstipatie en moeizame ontlasting.
Of je krijgt juist diarree veelvuldiger, door aanwezigheid
van veel slechte bacteriën of andere ziekteverwekkers.
 
Zoals eerder gezegd, de overgang leidt tot verminderde aanmaak van maagzuur.
 
Daardoor ontstaat dus die gasvorming in je maag….
De deels ( minder ) zure maaginhoud vol gas drukt je maagklepje een beetje open,
waardoor je zuurbranden gaat voelen,
omdat de maaginhoud een beetje lekt naar de slokdarm.
Je denkt last van maagzuur te hebben…..
 
De klacht is dus in werkelijkheid te wijten aan
TE WEINIG MAAGZUUR !!
 
Je grijpt naar maagzuurremmers…..want je wil snel van dit gevoel af.
Hierdoor blijft de klacht dus bestaan
en veroordeel je jezelf tot het blijven slikken ervan !
 
Betere, natuurlijke oplossingen:
 
Appelazijncapsules vóór de maaltijd, stimuleert maagzuuraanmaak.
Hierdoor verdwijnt de gasvorming en zuurbranden en je verbetert je spijsvertering.
 
Betaïnecapsules hebben dezelfde werking als appelazijn.
 
Gember- of kurkuma capsules, verse gember en kurkuma
zorgen ook voor betere spijsvertering.
 
Probiotica verbetert de maagzuurproductie.
 
Zout ( normale portie ) zorgt ook voor aanmaak maagzuur.
 
Drink magere melk of neem een lepeltje ongekookte havermout
Dit vermindert het gevoel van zuurbranden.
 
Kaneel remt ook het maagzuur, doe het in je yoghurt of thee.
 
Vermijd zoetstoffen, deze kunnen ook voor brandend maagzuur zorgen.
Sucralose, maltitol, aspartaam, saccharine, fructose etc.
Steviol is gemaakt van planten, dat zou de minst schadelijke zoetstof zijn.
 
Werk aan het verbeteren van je maagzuurproductie
met bovenstaande natuurlijke middelen.
 
Eet vers en gezond voedsel.
Vermijd junkfood, teveel suikers en koolhydraten,
verzadigde vetten of scherpe kruiden.
Beperk de glaasjes wijn, hoe lekker ook…
het is gezonder voor al je organen om het niet te drinken.
En roken is gewoon überslecht voor je body > los van maagzuur .
 
Note:
Maagzuurremmers lijken een ideaal middel…
Maar in werkelijkheid …..
Onthou je je lichaam van een goede voedsel- en vitamine-opname…..
En vernietig je je microbioom ( goede bacteriën ),
die nodig zijn voor een gezond lichaam en geest…
 
Een gezond lichaam begint met gezonde darmen !
Veel verse groentes, fruit en vezels dus.
Geen junkfood en suikers meer, daar wordt ons lichaam niet meer blij van.
Shopping cart

Schrijf je hier in voor de NEWSLETTER

Of bekijk onze SHOP

Facebook Twitter Instagram YouTube Pinterest
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu