Blogs Overgang

Mirena spiraal vervangen?

Het Mirenaspiraaltje met het synthetische progestageenhormoon levonorgestrel wordt vaak gebruikt in de overgang.

Mirena wordt vaak gebruikt bij hevigere menstruaties in de overgang bij oestrogeendominantie om de hevige bloedingen te verminderen of als aanvullend onderdeel van hormoontherapie naast bio-identiek oestrogeen via spray, gel of pleister.

De Mirena kan ipv Utrogestan gebruikt worden in overleg met de behandelend arts, wanneer je bijvoorbeeld niet goed reageert op utrogestan.

Oestrogenen gebruiken wanneer je nog een baarmoeder hebt zónder progesteron/progestageen
verhogen de kans op hyperplasie > overgroei van baarmoederslijmvlies dat in zeldzamere gevallen kan leiden tot baarmoederkanker.

Symptomen hiervan zijn  postmenopauzale bloedingen tijdens het gebruik van continu-hormoontherapie.

Of vaker dan 1 x per maand een onregelmatige bloeding bij sequentiële hormoontherapie in de perimenopauze ( 14 dagen progesteron )

Mogelijk klopt de dosering of type van je hormoontherapie dan niet of er is een andere oorzaak die onderzocht moet worden.

Tussentijdse, afwijkende perimenopauzale of postmenopauzale bloedingen nà de menopauze zijn altijd reden voor nadere onderzoek van vagina, vulva en baarmoeder-echo.

In de perimenopauze kunnen er ook onregelmatige bloedingen optreden  wanneer je géén hormoontherapie of Mirena spiraaltje gebruikt, die ook hevig kunnen zijn, agv schommelende hormoonspiegels.

Wanneer je je hierover zorgen maakt, maak dan een afspraak bij huisarts of gynaecoloog.

Het Mirenaspiraaltje gaat de groei van het baarmoederslijmvlies tegen; het houdt het baarmoederslijmvlies dun en onder controle.

Dat kan dus een optie zijn in overleg met arts.
Het kan 3 tot 5 jaar blijven zitten.
Het spiraaltje gaat géén opvliegers tegen.
Wel zorgt progesteron voor kalmte en een prettiger gemoed, waardoor je een vrolijker gemoed krijgt en beter kunt slapen.

Het is echter niet geheel duidelijk in hoeverre levonorgestrel ( progestageen ) uit de Mirena in de bloedbaan wordt opgenomen.

In een podcast vertelde Gynaecologe B. dat oestrogeen en progesteron dus ook synthetisch kunnen zijn, bijvoorbeeld de hormonen in de anticonceptiepil.

Zij noemde dat knutselhormonen, omdat ze via chemische bewerking in een laboratorium tot stand zijn gekomen en totaal niet herkend worden door het vrouwelijke lichaam als lichaamseigen.

Ons lichaam herkent synthetische knutselhormonen dus niet als lichaamseigen, something to keep in mind….🧐

Nu werkt een spiraaltje als de Mirena alleen op de plaats van bestemming en komt het progestageen levonorgestrel waarschijnlijk slechts zeer minimaal in de bloedbaan, waardoor het een goede keuze is.

Wanneer jouw spiraaltje de einddatum voor vervanging nadert

Ben je al in de overgangsleeftijd mét klachten door dalend oestrogeen, dan zou je kunnen overwegen om na het verwijderen van je Mirena te kiezen voor bio-identieke hormoontherapie via spray, pleisters of gel, in combinatie met het óók bio-identieke progesteron genaamd Utrogestan via een orale of vaginale tablet.

Bio identieke hormonen zijn dus hormonen die ons lichaam wél herkent als lichaamseigen en worden in lage dosering gebruikt om hinderlijke overgangsklachten als o.a. opvliegers, nachtzweten, brainfog, neerslachtigheid, moeheid, botontkalking, hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtspijn tegen te gaan.

Gynaecologe B. stipte aan dat bio-identieke hormoontherapie géén verhoogde risico’s geeft op borstkanker en trombose.

En dat het een slecht idee zou zijn om de anticonceptiepil voor behandeling van overgangsklachten te blijven gebruiken ⛔️

De anticonceptiepil is niet geschikt voor overgangsklachten.

Ze benoemde dat de pil mét als werkzame bestanddelen synthethische hormonen véél te sterk is qua dosering voor vrouwen in de overgang en dat de pil ook volledig je natuurlijke hormonen overruled.
Plus dat op oudere leeftijd de risico’s op borstkanker én trombose hoger zijn bij het gebruik van synthetische hormonen.

Bio-identieke hormoontherapie

T.o.v. van 0 risico’s bij gebruik van bio identieke hormoontherapie via de huid, gecombineerd met een Utrogestan tablet als je baarmoeder nog aanwezig is.

Wanneer je 30 jaar de pil hebt geslikt, kun je overstappen op bio-identieke hormoontherapie in de overgang.

Je eigen hormonenaanmaak is namelijk al een lange periode ” in winterslaap ” geweest hierdoor én je lichaam kan veel moeite hebben zelf in balans te komen wanneer je stopt met de pil in de overgang.

Een Mirenaspiraaltje kan in de peri-menopauze toch nog een uitkomst zijn naast bio-identiek estradiol >> oestrogeen ivm ook nóg gewenste anticonceptie en het verminderen van hevige menstruaties.

Femoston is als alternatief een second-best veilige vorm van hormoontherapie, wanneer je niet goed reageert op bio-identieke hormonen.  Het tromboserisico, waar veel over gesproken wordt, is bij normale gezondheid minimaal.

Natuurlijk bij tromboseverleden of erfelijke trombosefactoren niet geschikt. De voorkeur gaat in eerste instantie altijd uit naar bio-identieke hormoontherapie.

Daarnaast gaf zij dit in deze podcast ook aan, dat semi bio-identieke hormoontherapie zoals bijvoorbeeld Femoston continu ook een prima keuze is, aangezien er bio-identiek estradiol in zit en dydrogesteron, een zeer veilig progestageen.

Ook is er bij het gebruik van Femoston minimaal verhoogd risico op borstkanker en trombose wanneer je in goede gezondheid verkeert en je geen extra risicofactoren hebt.

Er kán met ( semi ) bio-identieke hormoontherapie gestart worden binnen 10 jaar na de menopauze >> bij goede gezondheid.

Het moment van menopauze = één jaar na je laatste menstruatie.

Ook met een trage schildklier zou je gebruik kunnen maken van hormoontherapie met goede monitoring van de schildkliermedicatie.

Alle opties zijn te bespreken via huisarts en gynaecoloog en afhankelijk van je gezondheidsstatus.

Hormoontherapie beschermt je extra tegen:

   • Hart-en vaatziekten

   • Botontkalking

   • Alzheimer

   • Darmkanker

   • Spier- en gewrichtspijn

   • Rugpijn

  De risico’s op borstkanker én trombose via hormoontherapie in tabletvorm is nauwelijks groter dan het risico dat je loopt zónder hormoontherapie bij overgewicht, verkeerde voeding, niet bewegen, roken en alcohol.

  Denk dus niet dat bio-identieke ( of andere vormen ) hormoontherapie je 100% beschermen tegen allerlei ziektes.

  Je gezonde leefstijl met verse voeding zonder pakjes en zakjes, niet roken en alcohol drinken plus voldoende beweging ( dagelijks minimaal 30 tot 45 min. intensiever bewegen ) geeft je de meeste kans op gezond ouder worden.

  Elk glas wijn, bier, sterke drank of sigaretje verhoogt je risico met een paar % en bij dagelijks gebruik nog meer. E-sigaretten bevatten chemische stoffen die ook de risico’s verhogen.

  De wetenschap heeft nog géén bewijs kunnen aanleveren dat orale hormoontherapie slechter zou zijn dan transdermale hormoontherapie.

  Leefstijl en voeding worden dus veel belangrijker vanaf de overgang, omdat ons lichaam veroudert. Ook bij het gebruik van hormonen.

  De juiste overgangssupplementen kunnen bij een natuurlijke overgang vermindering van overgangsklachten opleveren en je gezondheid boosten!

  Er staan in onze blogs en in de webshop diverse mogelijkheden genoemd om overgangsklachten te verminderen en je gezondheid te boosten. Via de zoekfunctie op trefwoord vind je informatie. Hiervoor ga je naar de homepage op je desktop of open je het menu via je smartphone.

  Laten we de ANGSTMYTHES over hormoontherapie STOPPEN wanneer je hiervoor wilt kiezen. Neem je verantwoording qua leefstijl

  Oestrogeen maakt ons energieker, alerter, scherper in ons denken en handelen en houdt ons lichaam in goede conditie en soepeler, plus het ondersteunt ook lichaamsfuncties.

  Behandeling van overgangsklachten met natuurlijke supplementen kwam ook voorbij in de podcast.

  Daarover zei deze gynaecologe:

  Veranderen van leefstijl en voeding en supplementen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen. De werking van supplementen is niet bij iedereen gelijk en bij gebruik van andere medicatie kun je niet zomaar alle supplementen toevoegen ivm mogelijke wisselwerkingen. Informeer daarvoor bij je arts.

  Bij het ouder worden is een gezonde leefstijl en beweging belangrijk.

  Hormoontherapie is goede oplossing om overgangsklachten bij sterkere hormoonschommelingen in de peri-menopauze doeltreffend aan te pakken, wanneer je een geschikte kandidate hiervoor bent.

  Klik op de banner voor informatie over YU natuurlijke kruidentincturen:

  NHG Richtlijnen voor Huisartsen> klik hierop

  De richtlijnen voor Huisartsen en Gynaecologen wijken in Nederland nog steeds af van andere landen. Ze zijn in juni 2022 bijgesteld met meer gedetailleerde informatie voor Huisartsen.

  In andere landen adviseert men zeker voor 10 jaar hormoontherapie.

  Stoppen met hormoontherapie

  Heb je snel weer klachten, dan kun je met je arts bespreken of je weer opnieuw kunt starten, bijvoorbeeld met een aangepaste dosering, uiteraard na een gezondheidscheckup.

  Heb je geen klachten meer na een termijn van 3 maanden, dan zou je zónder hormoontherapie verder kunnen.

  Uiteraard met een verantwoorde leefstijl. meer beweging en goede supplementen die je kunt bespreken met je arts.

  Denk aan multivitamine, vitamine D3, magnesium en omega-3.

  Zodat het risico op aandoeningen minimaal blijft.

  NHG RICHTLIJNEN JUNI 2022 VOOR HORMOONTHERAPIE ZIE ONDERSTAANDE TABEL:

  Shopping cart

  Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

  Of kijk eens in deze SHOP

  Twitter Instagram YouTube Pinterest
  Sidebar
  We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
  Shop
  Blog
  Home
  Menu