Hormoontherapie, Onregelmatige menstruaties en spotting, Opvliegers, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Video, Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Mirena spiraal vervangen?

a set of slinkies in different colors

Mirena spiraal vervangen?

Het Mirenaspiraaltje met het synthetische progestageenhormoon levonorgestrel wordt vaak gebruikt in de overgang.

Mirena wordt vaak gebruikt bij hevigere menstruaties in de overgang bij oestrogeendominantie om bloedingen te verminderen of als aanvullend onderdeel van hormoontherapie naast bio identiek oestrogeen via spray, gel of pleister.

De Mirena kan ipv Utrogestan gebruikt worden.

Oestrogenen zónder progesteron/progestageen
verhogen de kans op baarmoederkanker. Het Mirenaspiraaltje gaat dit tegen.
Het kan 5 tot 7 jaar blijven zitten.
Het spiraaltje gaat géén opvliegers tegen.
Wel zorgt progesteron voor kalmte en een prettiger gemoed, waardoor je een beter gemoed krijgt en beter kunt slapen.

In een podcast vertelde Gynaecologe B. dat oestrogeen en progesteron dus ook synthetisch kunnen zijn, bijvoorbeeld de hormonen in de anticonceptiepil.

Zij noemde dat knutselhormonen, omdat ze via chemische bewerking in een laboratorium tot stand zijn gekomen en totaal niet herkend worden door het vrouwelijke lichaam als lichaamseigen.

Ons lichaam herkent synthetische knutselhormonen dus niet als lichaamseigen, something to keep in mind….🧐

Nu werkt een spiraaltje als de Mirena alleen op de plaats van bestemming en komt het progestageen levonorgestrel slechts zeer minimaal in de bloedbaan, waardoor het een goede keuze is.

Wanneer jouw spiraaltje de einddatum voor vervanging nadert

Ben je al in de overgangsleeftijd mét klachten door dalend oestrogeen, dan zou je kunnen overwegen om na het verwijderen van je Mirena te kiezen voor bio-identieke hormoontherapie via spray, pleisters of gel, in combinatie met het óók bio-identieke progesteron genaamd Utrogestan via een orale of vaginale tablet.

Bio identieke hormonen zijn dus hormonen die ons lichaam wél herkent als lichaamseigen en worden in lage dosering gebruikt om hinderlijke overgangsklachten als o.a. opvliegers, nachtzweten, brainfog, neerslachtigheid, moeheid, botontkalking, hart- en vaatziekten, spier- en gewrichtspijn tegen te gaan.

Gynaecologe B. stipte aan dat deze vorm van bio identieke hormoontherapie géén verhoogde risico’s geeft op borstkanker en trombose.

En dat het een slecht idee zou zijn om de anticonceptiepil voor behandeling van overgangsklachten te blijven gebruiken ⛔️

De anticonceptiepil is niet geschikt voor overgangsklachten.

Ze benoemde dat de pil mét als werkzame bestanddelen synthethische hormonen véél te sterk is qua dosering voor vrouwen in de overgang en dat de pil ook volledig je natuurlijke hormonen overruled.
Plus dat op oudere leeftijd de risico’s op borstkanker én trombose hoger zijn bij het gebruik van synthetische hormonen.

Bio-identieke hormoontherapie

T.o.v. van 0 risico’s bij gebruik van bio identieke hormoontherapie via de huid, gecombineerd met een Utrogestan tablet als je baarmoeder nog aanwezig is.

Wanneer je 30 jaar de pil hebt geslikt, kun je overstappen op bio-identieke hormoontherapie in de overgang.

Je eigen hormonenaanmaak is namelijk al een lange periode ” in winterslaap ” geweest hierdoor én je lichaam kan veel moeite hebben zelf in balans te komen wanneer je stopt met de pil in de overgang.

Een Mirenaspiraaltje kan in de peri-menopauze toch nog een uitkomst zijn naast bio-identiek estradiol >> oestrogeen ivm ook nóg gewenste anticonceptie en het verminderen van hevige menstruaties.

Femoston is een veilige vorm van hormoontherapie

Daarnaast gaf zij in deze podcast ook aan dat semi bio identieke hormoontherapie zoals bijvoorbeeld Femoston ook een prima keuze is, aangezien er bio-identiek estradiol in zit en dydrogesteron, een zeer veilig progestageen.

Ook is er bij het gebruik van Femoston minimaal verhoogd risico op borstkanker en trombose wanneer je in goede gezondheid verkeert en je geen extra risicofactoren hebt, zoals een trombose-verleden of familiaire trombose.

Er kán met ( semi ) bio-identieke hormoontherapie kan gestart worden binnen 10 jaar na de menopauze >> moment menopauze = één jaar na je laatste menstruatie.

Ook met een trage schildklier zou je gebruik kunnen maken van hormoontherapie met goede monitoring van de schildkliermedicatie.

Alle opties zijn te bespreken via huisarts en gynaecoloog en afhankelijk van je gezondheidsstatus.

Hormoontherapie beschermt je waarschijnlijk deels tegen:

  • Hart-en vaatziekten
  • Botontkalking
  • Alzheimer
  • Darmkanker
  • Spier- en gewrichtspijn
  • Rugpijn

Leefstijl en voeding worden belangrijker vanaf de overgang. Ook bij het gebruik van hormonen.

De juiste overgangssupplementen kunnen bij een natuurlijke overgang vermindering van overgangsklachten opleveren en je gezondheid boosten!

Er staan in de categorie supplementen op deze website diverse mogelijkheden genoemd om overgangsklachten te verminderen en je gezondheid te boosten.

Laten we de ANGSTMYTHES over hormoontherapie STOPPEN wanneer je hiervoor wilt kiezen.

Oestrogeen maakt ons energieker, alerter, scherper in ons denken en handelen en houdt ons lichaam in goede conditie en soepeler, plus het ondersteunt ook lichaamsfuncties.

Behandeling van overgangsklachten met natuurlijke supplementen kwam ook voorbij in de podcast.

Daarover zei deze gynaecologe:

Veranderen van leefstijl en voeding kan helpen om overgangsklachten te verminderen. Bij het ouder worden is een gezonde leefstijl en beweging belangrijk. Kruidensupplementen kunnen ook een positieve bijdrage leveren, wanneer hormoontherapie niet inzetbaar is of wanneer een vrouw bewust voor de natuurlijke overgang kiest.

Hormoontherapie is goede oplossing om overgangsklachten bij sterkere hormoonschommelingen in de peri-menopauze doeltreffend aan te pakken, wanneer je een geschikte kandidate hiervoor bent.

Klik op de banner voor informatie over YU kruidentincturen:

NHG Richtlijnen voor Huisartsen

De richtlijnen voor Huisartsen en Gynaecologen wijken in Nederland nog steeds af van andere landen. Ze zijn in juni 2022 bijgesteld met meer gedetailleerde informatie voor Huisartsen.

In andere landen adviseert men zeker voor 10 jaar hormoontherapie.

Wanneer je stopt met hormoontherapie en je hebt snel weer klachten, kun je met je arts bespreken of je weer opnieuw kunt starten, na een gezondheidscheckup.

Heb je geen klachten na die termijn, dan zou je zónder hormoontherapie verder kunnen met een verantwoorde leefstijl en goede supplementen die je kunt bespreken.

Zodat het risico op aandoeningen minimaal blijft.

✅️Check !!

Related Posts