Onregelmatige menstruaties en spotting, Opvliegers, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Supplementen, Video, Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Onzekerheid over je uiterlijk in de overgang

Onzekerheid over je uiterlijk in de overgang…heb jij dat nu ook? Daar sta je dan, jezelf voor de spiegel te bekijken…

Het valt je op dat je lichaam zo sterk is veranderd.

Wie is in godsnaam die vreemde vrouw die iets weg heeft van jouw oude ik…..

In je hoofd matcht dat beeld totaal niet meer met wie je in de spiegel ziet…..?

Vanwaar die onzekerheid over je uiterlijk in de overgang?

Je gezicht is doffer, vermoeider, je gezicht is niet meer strak en vol en dan ook nog die blauwe kringen, ze verrraden je chronische slaaptekort. Je haar wil niet, het is droog, weerbarstiger en uitgedund…. en dan verder kijkend ….

Je borsten zijn niet meer echt stevig, ze zijn platter dan vroeger en ze hangen meer langs je lichaam, richting je dikkere, uitpuilende buik….

O mijn God wie ben ik toch geworden??? De weegschaal geeft getallen aan die je eerder nooit zag….!

Troost je met de gedachte dat de meeste vrouwen in de overgang flink veranderen qua uiterlijk in het eerste jaar na het moment van menopauze.

Het komt doordat het sterk gedaalde oestrogeen zorgt voor afname van collageen en elastine met zo’n 35 % in het eerste jaar na de menopauze. En je stofwisseling wordt trager.

Je hongerhormoon ghreline staat aan en je ikzitvol-hormoon leptine geeft te weinig signaaltjes….

Zo verliezen wij onze strakke vormen en stevige weefsels.

Het eerste jaar is dus het ergste jaar van de uiterlijke veranderingen.

Daarna is het collageenverlies niet meer zo ingrijpend drastisch…Maar het blijft flink slikken om je nieuwe lijf te accepteren met mankementen. Kwaaltjes en mankementen, waarvan je vroeger dus totaal geen enkele notie had….

Een heleboel vrouwen zijn net als jij en ik behoorlijk verdrietig hierom, maar verbergen dit verdriet dapper achter de schermen.

Zo komt elke vrouw ooit in deze fase en blijft niemand voor eeuwig jong.

De “fout” die we nu meestal maken is, dat wijovergangsters” onszelf stiekum toch gaan vergelijken met jongere vrouwen die nog strak in hun velletje zitten en afgezien van PMS totaal niet bezig zijn met hun hormonen.

Toen wij zelf 30 of 35 waren, hielden wij ons daar ook niet mee bezig, we blaakten van oestrogeen, levenslust en energie en voelden we ons zo stoer, zelfbewust en krachtig…

We hadden ook genoeg commentaar op “die ouwe dozen van 50 plus”. En nu zijn we zelf richting 50 plus of al verder in de tijdlijn.

Waar het op neer komt, is dat je géén appels met peren kunt vergelijken.

Misschien zien die strakke poppetjes van 35 er op hun 55e nog wel véél slechter uit dan jij nu!

Denk daar ook eens aan. Hun overgangstijd komt nog wel…..🧐

Zie het ouder worden positief:

Jij en je lijf in de overgang…Het heeft je tot in het hier en nu gebracht. Je hebt misschien kinderen gebaard, ongelukken, ziektes, operaties meegemaakt. Je lijf en je geest hebben ongeveer al 40 jaar hormoonstormen doorstaan, elke maand opnieuw.

Je lijf en je hoofd doorstaan die helse overgang (een proces dat geen één man ooit meemaakt >> daarom moet wij dit onze mannen goed uitleggen) met alle veranderingen vandien in je lijf en brein.
Je hebt nu te dealen met hormonen die je hongeraanvallen bezorgen en je dikker maken, angst en depressie kunnen veroorzaken, die je in elk geval (soms van het ene op het andere moment) vervreemden van jezelf. J

e bent opeens niet meer je oude vertrouwde zelf.Vaak kun je het zelf niet eens begrijpen waarom je je op momenten intens raar of beroerd kan voelen.

En ja, al die veranderingen, dat zie je aan je lijf, dat geeft extra kilo’s en hangende borsten en strepen op je buik, putten in je billen, grijze haren en rimpels in je gezicht.

Maar wees trots dat jij al deze leeftijd hebt mogen bereiken, dat je lichaam je al vele jaren trouw van dienst is geweest en wees trots op het lichaam dat kinderen op de wereld heeft mogen brengen als je kinderen hebt. Een wonder op zich !

Overgangsklachten zijn niet fijn, zijn vaak heftig en maken je onzeker, omdat je niet meer op je lichaam durft te vertrouwen. Je comfy basis die je kende is weg.

Dat geldt ook voor vrouwen die een aandoening hebben gekregen of een ingrijpende operatie of ziekte moe(s)ten doorstaan. Het is gewoon zwaar als je lichaam niet in orde is.

Al die mooie praatjes over een positieve transformatie naar wijze vrouw….

Niemand zit op dat soort informatie te wachten als je volop in de opvliegers en andere, zware klachten zit. Maar wees dankbaar dat je er elke dag weer mag zijn. En dat je je best doet om jezelf te redden en positief te blijven.

Praat met leeftijdsgenoten en vertel ook je partner, wat de overgang inhoudt. Zeg duidelijk je voelt. Dan begrijpen mensen om je heen beter waarom je veranderd bent.

Misplaatste schaamte moet je echt van tafel vegen. Jij hebt hier toch ook niet om gevraagd immers! Het overkomt je.

Die superslanke vrouw van 55 of misschien wel 60 plus van die bepaalde parfumreclame op tv, Kate Blanchet, is die nog écht zichzelf? Daar is flink aan geschaafd zo te zien 🤪. Is die “whole package” nu echt zo woest aantrekkelijk???? Het is een perfect “gecreërde verpakking”, die vast een flinke aanslag op haar bankrekening was.

Echte mannen van onze leeftijd hebben ook een buikje, omdat ze genieten van het leven en de afname van testosteron creëert ook meer buik. Zij vinden een gelijkwaardige, vollere, warme vrouw met een gezellig karakter veel aantrekkelijker dan een “bewerkt, perfect poppetje” dat uren voor de spiegel zit om zich op te maken met een hoop vloeibare make-up en ander spul, stijltang of krultang in de aanslag….

Een vrouw waarnaast een normale man zich waarschijnlijk best akward zou voelen, omdat hij zichzelf af zou vragen of hij wel aantrekkelijk genoeg is voor zo’n perfect gestyled en superslank poppetje, dat waarschijnlijk bij elke hap eten nadenkt hoeveel calorieëen erin zitten?

Ook zou hij vast denken …..

“Geeft ze niet af, met die al die meuk op haar gezicht”?

“Hoe ziet zij eruit zónder dat masker op haar gezicht en al die hulpstukken”?

En zeg nou eerlijk, al dat werk voor een perfecte image en elke dag 2 uur naar de sportschool om een perfect lichaam te behouden zonder één vetje teveel, nooit eens gezellig eten waar je zin in hebt…Is dat dan leven? Willen we dat? Nope!

Gezelligheid, liefde en genieten van het leven zijn toch nog altijd veel belangrijker en de stevigste peilers waarop je het langste en gelukkigste leven kunt bouwen.

En dat kan ook heus met een redelijk gezond menu, lekker wandelen of fietsen op zijn tijd en wat subtiele accentjes qua make-up, in plaats van uren voor de spiegel of in de sportschool doorbrengen, omdat je te bang bent dat men je oud vindt…??

De middenweg is echt wel prima. Ik ken genoeg vrouwen die hun overgang krampachtig proberen te verbergen…Dodelijk vermoeiend lijkt me dat!


Moeten wij vollere dames onze aantrekkelijkheid afmeten aan vrouwen die zo perfect willen zijn?

Neem nou die instagram typetjes die lekker strak in het vel gephotoshopt en superfake zijn met allemaal dezelfde gezichten, volle bos nephaar, inclusief zwembandlippen en fillers??

Zouden zij op hun 60e nog wel gezond zijn met al die “inhoud” in hun lichaam??? Zijn zij nou écht zo zeker van zichzelf?

Ik denk het JUIST niet….want ze willen voldoen eraan het huidige ideaalbeeld ….wie dat dan ook verzonnen heeft….Op zichzelf al een teken van onzekerheid dat je jezelf niet goed genoeg vindt….

Zij hebben het normaalbeeld voor de toekomstige jeugd al behoorlijk verziekt. Normale vrouwen worden als lelijk en dik bestempeld. En graatmager plus Barbie-uiterlijk moet hoogtij vieren. Is dat wat juist is? Jonge meisjes die al bang zijn een kilo teveel te wegen en hun lichaam nu al abnormaal dik vinden bij een normaal gewicht???

Nee dat is NIET juist en NIET de realiteit !

Normale vrouwen zijn op onze leeftijd meestal molliger en hebben een normaal uiterlijk, waar niet aan “gesleuteld” is met fillers, nepwimpers, facelift of hairextensions….Zonder potten fatblockers in hun keukenkastje…

Niets ten nadele van dames die op een natuurlijke manier wel gezegend zijn gebleven met een mooie slanke lijn in de overgang en “natural beauties” blijven.

Die hebben waarschijnlijk geluk gehad met hun genen. Of hebben altijd intensief gesport en doen dat nog steeds, omdat dat hun routine altijd al was? Meestal moet je echter flink extra investeren voor een slanke lijn als je ouder wordt. Chapeau dus voor wie het lukt om slank te blijven nu !!

Niet twijfelen! Wees gewoon trots op jezelf en wie je bent !

Kom op, de overgang is al heftig genoeg zonder dat je zo aan jezelf gaat twijfelen! Doe wat je kan om zo gezond mogelijk te blijven, beweeg lekker en als het niet lukt om af te vallen, dan heb je je best gedaan toch !

Stuur eens een lief kaartje of een cadeautje naar iemand die niet zo lekker in haar velletje zit??

Klik op onderstaande banner :

Related Posts