Blogs Overgang

Je mond en gebit in de overgang

8jdqeksg
Schommelingen in hormonen maken je vatbaarder voor mondproblemen.
 
Tandvlees
Veranderingen in vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron
veranderen de bloedtoevoer naar het tandvlees.
Het tandvlees kan daar op reageren.
Het kan rood worden, gezwollen raken of snel bloeden.
 
Andere mondklachten
Ze kunnen bestaan uit o.a. veranderde smaak, branderig gevoel in de mond, een grotere gevoeligheid voor warme en koude gerechten en dranken en een daling van de speeksel stroming die weer kunnen resulteren in een droge mond.
 
Vanzelfsprekend kunnen dit soort verschijnselen ook voorkomen als gevolg van medicijngebruik.
 
Als het oestrogeen na de menopauze (=laatste menstruatie) eenmaal verlaagd is kan verlies van botdichtheid van de kaak soms leiden tot het los gaan zitten of verliezen van tanden.
 
Brandende tong
Een brandende tong treft tot 40% van de vrouwen in de overgang.
 
Oestrogeen speelt een rol bij de aanmaak van speeksel. 
Onderzoekers geloven dat dalende oestrogeenspiegels een brandende tong kunnen veroorzaken. Maar het feit dat oestrogeen de smaakpapillen van bitter beïnvloedt is misschien belangrijker.

Als de oestrogeenspiegels verlagen beginnen vrouwen hun smaakpapillen van bitter te verliezen. Deze smaakpapillen worden door een verzameling pijnneuronen omgeven, die geactiveerd worden wanneer ze door een vermindering van het oestrogeen worden beïnvloed en zo zou dan de brandende tong ontstaan..
 
Tandarts en mondhygiëniste
Stel de halfjaarlijkse controles niet uit en ga minstens 3 x per jaar naar de mondhygiëniste. Met tijdig behandelen worden ontstekingen en erger voorkomen en blijft je gebit in de beste conditie. Dagelijks goed poetsen en 2 x per dag interdentaal ragen dragen bij aan het behoud van je gebit. Mondspoelingen met alcohol drogen de mond teveel uit.
 
Supplementen om bloedend tandvlees (ontstekingen)te verminderen en het kaakbot te ondersteunen: 
  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine D3
  • Vitamine K2
  • Omega 3
  • Magnesium
  • Salie capsules
 
Vitamine C en K2 zorgen voor sterkere bloedvaatjes in je tandvlees. 
Hierdoor zal eea minder snel gaan bloeden. Vitamine C en D3 voorkomt ontsteking van je tandvlees. Mits je natuurlijk 2 x daags goed poetst, ook langs je tandvleesrand goed poetsen. Goed poetsen betekent dus niet heel hard schrobben. Daarmee beschadig je je kwetsbare tandvlees nog meer. Licht, maar grondig poetsen zonder veel druk is het beste. Ragen in de interdentale ruimtes is erg belangrijk. De rager moet breed genoeg zijn om goed te reinigen. Enige weerstand is goed, teveel weerstand niet, dat beschadigt je tandvlees weer. Doe tandpasta op je rager, dat reinigt nog beter.
 
Advies tandpasta en mondwater:
Zendium Classic
Zendium Sensitive
Sensodyne Rapid Relief
Geen mondwaters met alcohol
 
De Zendium tandpasta’s bevatten melkzuurbacteriën. Deze hebben een hele gunstige invloed op je mondflora en herstelt je mondflora. Geeft een zacht mondgevoel bij regelmatig gebruik en werkt schadelijke bacteriën ook weg.
Shopping cart

Schrijf je hier in voor de NEWSLETTER

Of bekijk onze SHOP

Twitter Instagram YouTube Pinterest
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu