Hormoontherapie, Perimenopauze, Postmenopauze

Hormoontherapie in Engeland

Zij is een vooraanstaand menopauze-expert met véél kennis over behandeling van overgangsklachten met hormoontherapie in Engeland.

Werkelijk overal in ons hele lichaam, in elke cel zitten oestrogeen-receptoren die er voor zorgen dat ons lichaam goed functioneert en soepel blijft.

 • Collageen
 • Hyaluronzuur
 • Elastine
 • Ceramiden
 • Oestrogeen stuurt het zenuwstelsel aan waardoor onze spieren, hartspier, darmen, organen en hersenen goed kunnen werken en we helder, scherp en snel kunnen denken en handelen.
 • Oestrogeen zorgt óók voor gezonde haargroei en heldere en glanzende, gehydrateerde ogen.
 • Oestrogeen houdt ook spieren, pezen, hart en bloedvaten gezond en soepel.
 • Oestrogeen houdt onze botten stevig.
 • Oestrogeen-receptoren zitten ook in onze immuuncellen, waardoor we minder snel ziek worden of ontstekingsreacties in ons lichaam krijgen.
 • Oestrogeen zorgt voor een vrolijke stemming en dat we minder snel pijn voelen in ons lichaam.
 • Oestrogeen is dus betrokken bij honderden lichaamsfuncties en bio-processen.
 • Oestrogeen zorgt dus voor een prettig gemoed, een algeheel gevoel van welzijn en een goede gezondheid

De overgangsklachten zijn de waarschuwingssignalen van het vrouwelijke lichaam en in bepaalde mate blijven bestaan bij laag oestrogeen.

De menopauze wordt gezien als een volledig natuurlijk proces.
Maar in feite is het de fase van een permanente staat van oestrogeentekort, waardoor het lichaam van een vrouw continu functioneert als:

Dit hormoontekort wordt niet beter naarmate de jaren verstrijken.
Immers, het hormoontekort is permanent, doordat de eierstokken niet meer ovuleren en dit zal niet meer veranderen naar hoger. Vetweefsel neemt de productie van oestrogeen slechts voor een zeer klein deel over na de menopauze. Testosteron wordt omgezet in oestrogeen via een enzym, aromatase. Dit is slechts een klein deel.

Aanvulling van oestrogeen en progesteron is volgens Dr. Newson het allerbeste wat je kunt doen en geeft een vrouw haar hormonale balans en leven in meer optimale vorm terug. Hormoontherapie in Engeland is al veel meer ingeburgerd dan in Nederland.

Het zal klachten grotendeels doen verdwijnen en verbetert haar mood, comfort en vooral haar toekomstige gezondheid voor een groot deel!

Het taboe dat de overgang en menopauze bij het leven horen en zónder enige behandeling aanvaard dient te worden, is een verkeerde zienswijze volgens deze menopauze expert.

Nee, zij verdient uitleg, steun en zorg en behandeling van klachten middels hormoontherapie.

Zij heeft in Engeland haar eigen menopauzekliniek opgezet Newson Health, waar meerdere artsen opgeleid worden en werkzaam zijn in menopauzezorg.

Ze organiseert seminars om huisartsen aanvullende informatie over menopauze te geven. Dat is hard nodig.

Ook in Nederland is de menopauzezorg nog steeds ondermaats.

Veel huisartsen herkennen overgangsklachten niet, doen deze klachten vaak af met het stempel burn-out, overspannen of paniekstoornis. Of vertellen de dame in kwestie dat “het er nu eenmaal bij hoort” en dat “ze er gewoon doorheen moet, omdat het op termijn wel over gaat”.

Zouden zij zelf beseffen hoe ondraaglijk en belastend hormonale klachten kunnen zijn? Overgangsklachten kunnen soms wel 10 jaar je leven vergallen….

Ze voelt zich afgewimpeld en belachelijk gemaakt, want ze weet heel goed waar de oorzaak ligt, namelijk haar hormonale systeem dat compleet van slag is. En er is zeker géén paniekstoornis of acute depressie aan de orde.

Hormoontherapie wordt vaak nog geweigerd, omdat de huisarts onvoldoende kennis heeft over hormonale oorzaken als menopauze. Gynaecologen zijn ook nog lang niet allemaal volledig op de hoogte van hormonen en menopauze.

Nederland heeft hierin nog veel te leren, ook al zijn de NHG-richtlijnen pas bijgesteld naar toegestane hormoontherapie voor de duur van 5 jaar. Ergens diep triest…..

Een tekort aan schildklierhormoon wordt behandeld. Diabetes 2 ook. Waarom zou je een tekort aan geslachtshormonen dan niet aanvullen als dat nodig is, wanneer een vrouw hier aantoonbaar onder lijdt ?

Balance Menopause Support app

(Download via Playstore of Appstore hieronder)

Vrouwen kunnen daar alle informatie lezen die zij nodig hebben ivm de overgang.
Ervaringen uitwisselen met andere vrouwen en hun eigen gezondheidsstatus plus een klachtenoverzicht bijhouden, dat je ook nog eens kunt uitprinten om aan je huisarts voor te leggen.

Vrouwen krijgen mét de app een betere kijk op hun eigen menopauze, hebben méér kennis en weten beter hoe zij het gesprek met hun huisarts aan moeten gaan.
Ze kunnen hun uitgeprinte rapport met overgangsklachten bij de starre huisarts op tafel leggen in Engeland, met de informatie van Dr.Louise als steun in de rug voor het verkrijgen van de juiste behandeling met hormoontherapie. En laten zich niet méér uit onwetendheid wegsturen met een verkeerde diagnose.

Nederlandse vrouwen in de overgang kunnen zeker óók baat hebben bij deze app, om hun overgangsklachten te leren herkennen en ook hun huisarts te overtuigen van de juiste oorzaak van hun klachten: de overgang! Depressie en angst kunnen een gevolg zijn van de hormonale tekorten, géén oorzaak.

Oestrogeen is een onmisbaar hormoon volgens deze zeer kundige arts en elke vrouw heeft dit blijvend nodig in haar lichaam om zo gezond als mogelijk te blijven en haar gevoel van welzijn te vergroten.
Afzien zónder aanvulling is jezelf onthouden van een beter en langer leven. Je functioneert op de reservetank waardoor klachten niet verdwijnen.
Progesteron is als tegenhanger naast oestrogeen nodig om het baarmoederslijmvlies dun en gezond te houden, indien je nog een baarmoeder hebt.
Ook kalmeert progesteron ons lichaam en onze geest.

Óók na een zeer ingrijpende hysterectomie >> baarmoederverwijdering, is hormoontherapie een must. Zeker wanneer één of beide eierstokken zijn verwijderd. Een vrouw komt dan abrupt in de post-menopauze. Deze overgang van vruchtbare fase naar direct abrupt in de post-menopauze komen, is vaak nog veel heftiger dan het geleidelijke proces van een natuurlijke overgang, dat ook al als hevig en ingrijpend ervaren kan worden.

In enkele gevallen is hormoontherapie niet mogelijk ivm doorstane of actieve ziekteprocessen.

Waar de ene vrouw géén of lichte klachten ervaart van de overgang, heeft de andere vrouw zware overgangsklachten. Hormoontherapie is gecreeërd om in de peri-menopauze de hevige hormoonschommelingen op te vangen en het leven weer aangenamer te maken door het verminderen van de klachten.

Geen enkele vrouw werd meer dan 10 jaar gevolgd en onderzocht op langdurig gebruik van hormoontherapie. Er zijn dus géén wetenschappelijke onderzoeksresultaten hierover bekend. Wat wel onlangs in de media bekend werd in september 2023, was een onderzoeksresultaat van Deense wetenschappers, waarin melding werd gemaakt van een grotere kans op het krijgen van dementie/Alzheimer door het gebruik van hormonen na de menopauze. Wat onduidelijk is, is het feit of dit vehoogde risico óók geldt voor het gebruik van bio-identieke hormontherapie.

Daarvoor moet nog méér langdurig wetenschappelijk onderzoek worden gedaan.

Website Balance Menopause

Bekijk méér blogs

Related Posts