Perimenopauze, Postmenopauze, Video

Begrip op je werk voor de overgang

man and woman near table

Ervaar jij begrip op je werk voor de overgang?

Wanneer je last hebt van hevige bloedingen, opvliegers, brainfog, angstaanvallen, diarree, obstipatie of andere klachten, wordt dit vaak afgedaan als aanstelleritus door werkgevers.

Gevolg van onbegrip op je werk

Het gevolg is dat je niet snel in gesprek zult gaan met die werkgever en je je vaker ziek zult moeten melden. Puur omdat je het niet volhoudt. Hoe zeer je ook je best deed, het lukt niet echt goed met flinke overgangsklachten. En dat is overmacht.

Wat kan er mis gaan op je werk

De werkdruk kan te hoog zijn, de dagen te lang. Je kunt moe zijn door onvoldoende slaap. Onvoldoende tijd krijgen voor persoonlijke verzorging. Veel te warme temperatuur op de werkvloer, te weinig ventilatie en gebrek aan airconditioning op warme dagen. Commentaar als je te vaak naar het toilet moet. Je niet om kunnen kleden of opfrissen door opvliegers. Werkdruk om targets persé te moeten halen. Eindeloze vergaderingen in warme vergaderruimten. Te weinig pauzes om even af te schakelen en rustig iets te kunnen drinken of eten.

Een werkgever beseft vaak absoluut niet wat je doormaakt !

Omdat mensen niet snappen wat het is om overgangsklachten te hebben, blijft het taboe in stand. Overgangsklachten zijn alleen zichtbaar bij opvliegers en een rood hoofd. Daar wordt vaak alleen maar om gelachen. Men voelt niet wat jij voelt. Die akelige gevoelens van instabiele hormoonspiegels zijn niet goed uit te leggen, omdat ze grillig zijn qua intensiteit en hoe vaak ze voorkomen.

Neem toch de stap om in gesprek te gaan

Hoe lastig ook, kom voor jezelf op. Ga naar de bedrijfsarts of andere vertrouwenspersoon op je werk. Vertel wat jouw problemen zijn en hoe jij met aanpassingen beter je werk zou kunnen doen. Uitwissen van het taboe rondom overgang kan alleen tot stand komen als méér vrouwen zich uitspreken en hulp vragen.

Groot onderzoek naar de overgang

Om de overgang op het werk uit de taboesfeer te halen, ligt er een onderzoeksvoorstel klaar.

Een belangrijk onderdeel van het toekomstige onderzoek is de maatschappelijke impact die de overgang kan hebben in je omgeving met gezin, familie, vrienden, op je werk.

Gynaecoloog Dorenda van Dijken:

“We hopen met de studie korte metten te maken met het taboe op de overgang.”

Deze zomer van 2023 wordt bekend of het onderzoek doorgaat. De start van dit onderzoek is dan in 2024 en de looptijd is 6 tot 8 jaar.

Video over werk en overgang en het onderzoek:

Related Posts