Alle Blogs

De pil tot je 80e levensjaar?

tksdkpu6
De pil tot je 80e levensjaar?
 
Dat lijkt een goed idee als je in de overgang / menopauze komt.
 
Immers, de pil zorgt voor aanvulling van hormonen en biedt een stabiele hormoonspiegel…. Daardoor blijft je huid mooier, minder snel veroudering dus en ook stemmingswisselingen en klachten als angstaanvallen door de hormonale disbalans worden tegen gegaan….. Voor zwanger worden hoeven we vanaf de (post) menopauze dus al even niet bang meer te zijn, dus daar hoeven we géén pil meer voor te slikken.
 
Waarom zou de pil dan toch geen goed idee zijn om het leven aangenamer te houden naarmate we ouder worden ?
 
In het artikel op bijgaande foto wordt de overgang beschreven als een natuurlijk proces met positieve aspecten als meer zelfverzekerdheid, zelfbewuster, creatiever, geen zorgen meer over anticonceptie en zwanger worden.
 
Dat zal vast op gaan voor een deel van de vrouwen die in de overgang komen… maar niet voor iedereen in deze levensfase, de meesten ervaren echt méér overgangsklachten. Het is dus eigenlijk een misvatting dat de overgang minimale problemen geeft voor een vrouw en positief benaderd moet worden, het kan bij veel vrouwen een ware marteling zijn.
 
Kruiden, leefstijl en voeding zijn zeker goede middelen om overgangsklachten wat te verzachten en een gezondere leefstijl na te streven.
 
En bij een overgangsconsulente kun je idd méér duidelijkheid krijgen over wat er nu eigenlijk met je lichaam gebeurt in deze levensfase en ze kan je helpen met adviezen en supplementen gericht tegen jouw specifieke klachten, maar of het helpt ?
 
Het is wél heel fijn om te weten wat er precies voor processen in je lichaam spelen in de overgang.
 
Maar wat als je merkt dat je overgangsklachten dus niét verdwijnen met adviezen over leefstijl, voeding en supplementen? Dát is namelijk wat het grote deel van vrouwen in de overgang overkomt….. En waar véél te weinig bij stil gestaan wordt !
 
Je gaat op zoek naar oplossingen en na een tijdje maak je tóch maar die afspraak bij de huisarts…
 
En daar vraag je om advies. Na dat je je klachten uitgebreid hebt besproken met de huisarts en deze heeft vastgesteld dat je verder geen lichamelijke aandoeningen hebt, komt deze tot een behandelplan.
 
De meeste huisartsen zijn helaas niet zo goed op de hoogte van de behandeling voor menopauze. Ze stellen vaker de misdiagnose “burnout met paniekaanvallen” en schrijven je oxazepam en/of slaappillen voor. Ongelooflijk hè, maar het gebeurt regelmatig.
 
Mij zijn verhalen van vrouwen ter ore gekomen, die door hun huisarts als lastig beschouwd werden, omdat ze telkens terug kwamen met niet opgeloste klachten….
 
Tsja, geen visitekaartje voor de huisarts, als die het antwoord niet weet ….
 
De inmiddels geirriteerde huisarts bezoek je weer opnieuw…. Dezelfde arts, die vriendelijk was, maar je plots niet meer uit laat praten, je onderbreekt na 2 minuten en zegt:
 
“Mevrouwtje u moet uw stress in de thuissfeer echt maar eens gaan oplossen nu, ik geef u het dringende advies om dagelijks oxazepam te slikken en beter voor u zelf te zorgen, dat zal u helpen !”
 
En vol ongeloof en frustratie verlaat jij de praktijk, want alles in jou zegt: Ik ben toch niet gek, ik héb helemaal geen stress thuis en ik voel dat het met mijn hormonen te maken heeft ?
 
Dit is mij persoonlijk overkomen, ik kreeg het stempel “paniekaanvallen” en een recept oxazepam !! Wat was ik kwaad op die VROUW ( notabene een vrouw ) ! Ik heb kort erop bij een andere huisarts verwijzing gevraagd naar de gynaecoloog en een bericht geschreven aan de huisartsenpraktijk dat ik niet juist behandeld was….uiteraard niets meer van gehoord….
 
Of de huisarts schrijft je de pil voor, omdat hij/zij geen notie heeft wat de juiste behandeling is…. en zo lekker snel van zo’n “overgangsgevalletje” af is. En na 5 min. sta je met dát recept buiten, hopende dat dit eea oplost….nog vól met vragen in je hoofd.
 
Uiteraard bestaan er óók huisartsen die wél hun kennis hebben bijgespijkerd, maar die zijn tóch echt in de minderheid, ik hoor het vaker van vrouwen.
 
De kern van het probleem is je hormonale disbalans
 
Oxapam kán klachten als angst en onrust wel onderdrukken, maar andere klachten door oestrogeen/progesteron tekort zoals droge huid en mond, vaginale klachten en blaasontstekingen, spier- en gewrichtspijnen, maag- en darmproblemen en andere overgangsklachten worden hier niet mee opgelost en als de klachten maar lang genoeg duren, kun je daardoor dán écht in een depressie komen ! De omgedraaide wereld dus eigenlijk.
 
Dus ja, je hebt hormonen nodig om hinderlijke overgangsklachten aan te pakken, waarom dan niet de pil ?
 
Naarmate onze leeftijd vordert en dus veroudering aan de orde is, is de hoeveelheid synthetische hormonen die in de pil zitten, niet meer geschikt voor vrouwen. De kans op bijwerkingen als trombose en borstkanker worden steeds groter naarmate we verouderen. Ook de samenstelling – synthetische hormonen – vergroot die kans per jaar dat we ouder worden. Ook kan het zorgen voor te hoge bloeddruk. Verder hebben we ook geen anticonceptie meer nodig.
 
Er zijn voor heftigere overgangsklachten beter geschikte middelen: Hormoontherapie met een aangepaste, veel lagere dosering natuurlijke ( bio identieke ) hormonen.
 
Deze kunnen persoonlijk afgestemd worden in soort en dosering. Zo kun je met de laagst mogelijke, natuurlijke dosering je overgangsklachten sterk verminderen.
 
Het beste advies krijg je bij de menopauzepoli in het ziekenhuis of vrouwenkliniek. Je komt bij een ervaren gynaecoloog die een op jou afgestemd behandelplan maakt. Vraag een verwijskaart bij de huisarts, deze mogen ze niet weigeren.
 
Check wel of een privékliniek een contract heeft met je zorgverzekeraar ivm met vergoedingen.
Shopping cart
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu
Wishlist
%d bloggers liken dit: