Perimenopauze, Postmenopauze, Supplementen, Voeding

Voeding die sluimerende ontstekingen veroorzaakt

bread-coffee-food-breakfast-161430.jpeg

Voeding die sluimerende ontstekingen veroorzaakt, is een vaak onmerkbaar proces, dat kan leiden tot chronische, blijvende ontstekingen die schadelijk zijn. voor je lichaam.

Dat wordt namelijk gelinkt aan een toegenomen risico op ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, alzheimer, darmaandoeningen, kanker en obesitas o.a.

Het vraagt enorm veel van je immuunsysteem, dat op den duur uitgeput raakt en tot openbaring van aandoeningen leidt, vaak pas na jaren van sluimerende processen.

Oestrogeen is een ontstekingsremmend hormoon

Een gezonde evenwichtige verhouding tussen oestrogeen en progesteron bijvoorbeeld is belangrijk. Bij onvoldoende progesteron ten opzichte van oestrogeen (en/of testosteron) zijn we niet meer goed beschermd tegen bijvoorbeeld auto-immuun en chronische ziekten.

Wanneer we in de overgang komen daalt de oestrogeenspiegel flink; het beschermende effect van oestrogeen valt grotendeels weg.

De progesteronspiegel daalt nog veel harder in verhouding tot oestrogeen.

Hieruit kunnen we concluderen dat een gezonde leefstijl steeds belangrijker wordt vanaf de overgang en menopauze.

Ontstekingen kunnen via een bloedtest zichtbaar gemaakt worden via een te hoge CRP waarde. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam. 

Welke voeding veroorzaakt nou chronische oftewel “stille” ontstekingen, waar we óf niets van merken óf vage, onverklaarbare klachten van krijgen:

  • Suiker en glucosefructosestroop
  • Voeding met gluten en lactose zoals brood en zuivel van runderen.
  • Plantaardige olieën (omega-6 vetzuren) zoals maïs-, zonnebloem-, sesam-, pinda-, koolzaad- en sojaolie. Omdat deze zo bewerkt /gemodificeerd zijn in de fabriek en een hoge hoeveelheid omega-6 vetzuren bevatten bevorderen ze ontstekingen.
  • Geraffineerde koolhydraten bevatten bijna geen vezels meer en die vezels heb je juist nodig om de bloedsuiker laag te houden. Daarnaast voeden vezels de gunstige bacteriën in je darmen die voor gezonde darmen zorgen zonder ontstekingsprocessen. Geraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld, pasta, wit brood, koekjes , witte rijst, aardappels, chips, cake, witte tarwebloem.
  • Overmatig gebruik van alcohol verhoogt je bloedsuikerspiegel en kan leiden tot een “lekkende darm” door ontstekingsprocessen en orgaanschade.
  • Bewerkt vlees wordt geassocieerd met een vergrote kans op hartziekten, diabetes, maagkanker en darmkanker. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld worst, bacon, gerookt vlees, salami, corned beef en ham, vegetarische burgers of schnitzel en bevatten bewerkte ingrediënten. 
  • Bewerkt vlees bevat meer Advanced Glycation End Products (AGEs) dan onbewerkt vlees. Dit kan vertaald worden als versuikeringseindproducten. Het is een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn, doordat er suiker aan verankerd is. AGEs ontstaan door te veel suikers, fructose, kooktechnieken als bakken, braden, karamelliseren etc.

Andere oorzaken voor ontstekingsreacties:

  • Te weinig bewegen werkt ook flink ontstekingsbevorderend, zeker in combinatie met een overvloedig voedselpatroon. Mede omdat bewegen onze bloedsuikerspiegel regulatie verbetert en daardoor uiteindelijk minder risico hebben op insulineresistentie, metaboolsyndroom etc.
  • Te veel toxines en/of oestrogenen in het lichaam. Iedere dag worden we blootgesteld aan duizenden chemische toxines. Via voeding, lucht, water, schoonmaakmiddelen, cosmetica, etc.
  • Bij een slecht functionerende spijsvertering kunnen daarnaast ook inwendige toxines ontstaan. Vooral de chemische toxines kunnen voor ontstekingen zorgen. Als een van de oorzaken hiervoor wordt genoemd dat toxines die niet goed afgebroken en uitgescheiden kunnen worden (via lever, gal, longen, nieren en huid) dan maar worden opgeslagen in vet en ( bind-) weefsels. Hier kunnen ze allerlei ontstekingsreacties en beschadigingen teweegbrengen, waardoor je immuunsysteem in actie komt. Als de aanvoer van toxines chronisch is, blijft je immuunsysteem dus continu (over) actief. 
  • Bij slechte spijsvertering blijven ook afbraakproducten van hormonen in het lichaam aanwezig, hetgeen klachten kan veroorzaken.
  • Een overmaat aan glutenhoudende granen. Deze gluten kunnen de slijmvliezen van je darmen erg gemakkelijk beschadigen. Hierdoor word je gevoelig voor infecties .
  • Roken, stress, te weinig maagzuur, schimmels, teveel verzurende voeding, gebrek aan vitamines en anti-oxidanten en een slecht gebit met gingivitis of parodontitis veroorzaken ook dit soort ontstekingen in je lichaam.

Ingrediënten Becel Bak en Braad

Becel wordt verkocht als gezond en vól gezonde omega-3 vetzuren. De realiteit is 97% foute omega-6 oliën en zo’n 8 % omega-3 olie. Daarnaast zit het vol met foute stoffen voor de smaak en een lekker bruin korstje. Met dagelijks gebruik krijg je dus continu ontstekingsbronnen binnen…

Just saying……kies beter kokosolie !

Omega 6 en overige ongezonde ingrediënten in Becel Bak en Braad

Wat kan ik doen om ontstekingsreacties te bestrijden:

  • Donkergroene bladgroentes, liefst 400 gram per dag.
  • Vermijd “fabrieksvoedsel” zoveel mogelijk.
  • Groene thee drinken of in supplementvorm zoals matcha of groene thee capsules.
  • Omega-3.
  • Bak en braad in extra vierge kokosolie.
  • Eet salades met extra vierge olijfolie
  • Gebruik lijnzaadolie in koude gerechten.
  • Chlorella en spirulina.
  • Vitamine D3 >> 75 mcg per dag en vitamine E via multivitamine.
  • Vers fruit 200 gram per dag.
  • Verse kruiden.
  • Eet gluten- en lactosevrije producten.
  • Eet voldoende eiwitten; per kilogram lichaamsgewicht is er 0,8 tot 1,0 gram netto eiwit nodig. In bepaalde situaties ( ontstekingen of verwondingen ) is er zelfs circa 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig voor herstel >> collageenpoeder óf plantaardig eiwitpoeder is een goede aanvulling.
  • Volop oplosbare vezels uit bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, lijnzaad, kokos, kokosmeel, glutenvrije haver, inuline, noten en zaden. Mensen die 30 tot 40 gram oplosbare vezels per dag eten, hebben minder ontstekingen dan mensen die onvoldoende van deze vezels eten.
  • Voldoende vezels is een must voor een gezonde darmflora. Daarnaast hebben deze voedingsmiddelen een gunstig effect op ontstekingen. Ruim 80% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmflora.

Lees méér BLOGS

Related Posts