- Voeding die sluimerende ontstekingen veroorzaakt
Dit is een vaak onmerkbaar proces, dat kan leiden tot chronische, blijvende ontstekingen die schadelijk zijn voor je lichaam. Omdat je er niets van merkt, denk je vaak dat je goed bezig bent. Toch kan vermoeidheid een symptoom zijn, of pijn in je buik of gewrichten.
Dat wordt namelijk op langere duur gelinkt aan een toegenomen risico op ziektes als diabetes 2, hart- en vaatziekten, alzheimer, darmaandoeningen, kanker en obesitas o.a.
Verkeerde suikerrijke voeding en allerlei kunstmatige stoffen om het lekker te maken vraagt enorm veel van je immuunsysteem, dat op den duur uitgeput raakt en tot openbaring van aandoeningen leidt, vaak pas na jaren van dergelijke sluimerende processen.
Ondersteun je bloedsuikerspiegel met: BERBERINE
Oestrogeen is een ontstekingsremmend hormoon
Een gezonde evenwichtige verhouding tussen oestrogeen en progesteron bijvoorbeeld is belangrijk. Bij onvoldoende progesteron ten opzichte van oestrogeen (en/of testosteron) zijn we niet meer goed beschermd tegen bijvoorbeeld auto-immuun en chronische ziekten.
Werking immuunsysteem neemt af in de overgang
Wanneer we in de overgang komen daalt de oestrogeenspiegel flink; het beschermende effect van oestrogeen valt grotendeels weg. Oestrogeen is namelijk nauw verbonden met de optimale werking van het immuunsysteem. Wanneer oestrogeen blijvend daalt vanaf de menopauze, zou je je lichaam dus beter een plezier doen met ontstekingsremmende voeding.
Hieruit kunnen we concluderen dat een gezonde leefstijl steeds belangrijker wordt vanaf de overgang en menopauze
Ontstekingen kunnen via een bloedtest zichtbaar gemaakt worden via een te hoge CRP waarde. Het gehalte CRP geeft een aanwijzing over de aanwezigheid van een ontstekingsproces of infectie in het lichaam.
Doe eens een bloedtest
Als je wilt weten hoe jij ervoor staat qua gezondheid, laat dan eens een bloedtest doen op je orgaanfuncties, insuline, hba1c ( lange termijn intraveneuze bloedsuikerwaarde, nuchtere glucose-waardes en CPR-waardes.
Let op je insulinewaarde:
Je nuchtere glucosewaarde kan goed zijn, maar wanneer de insuline-afgifte hoger dan normaal is, betekent dit dat je teveel glucose binnen krijgt uit koolhydraten en suikers, het geen simpelweg betekent dat jouw alvleesklier enorm hard moet werken om je bloedsuikerspiegel op een normale waarde te houden. Uitputting van de alvleesklier leidt op den duur tot diabetes 2, wanneer er niet meer genoeg insuline kan worden afgegeven door uitputting of wanneer je lichaam steeds ongevoeliger wordt voor insuline dóór al die suikers. En dat kun je maar beter voor komen dan genezen!
Welke voeding veroorzaakt nou chronische oftewel “stille” ontstekingen, waar we óf niets van merken óf vage, onverklaarbare klachten van krijgen:
- Suiker en glucosefructosestroop
- Voeding met gluten en lactose zoals brood en zuivel van runderen.
- Plantaardige olieën (omega-6 vetzuren) zoals maïs-, zonnebloem-, sesam-, pinda-, koolzaad- en sojaolie. Omdat deze zo bewerkt /gemodificeerd zijn in de fabriek en een hoge hoeveelheid omega-6 vetzuren bevatten bevorderen ze ontstekingen.
- Geraffineerde koolhydraten bevatten bijna geen vezels meer en die vezels heb je juist nodig om de bloedsuiker laag te houden. Daarnaast voeden vezels de gunstige bacteriën in je darmen die voor gezonde darmen zorgen zonder ontstekingsprocessen. Geraffineerde koolhydraten zijn bijvoorbeeld, pasta, wit brood, koekjes , witte rijst, aardappels, chips, cake, witte tarwebloem.
- Overmatig gebruik van alcohol verhoogt je bloedsuikerspiegel en kan leiden tot een “lekkende darm” door ontstekingsprocessen en orgaanschade.
- Bewerkt vlees wordt geassocieerd met een vergrote kans op hartziekten, diabetes 2, maagkanker en darmkanker.
- Bewerkt vlees is een product dat in de fabriek bereid wordt uit verschillende ingrediënten; bijvoorbeeld worst, bacon, gerookt vlees, salami, corned beef en ham, vegetarische burgers of schnitzel en bevatten bewerkte ingrediënten.
- Bewerkt vlees bevat meer Advanced Glycation End Products (AGEs) dan onbewerkt vlees. Dit kan vertaald worden als versuikeringseindproducten. Het is een verzamelnaam voor eiwitten die onherstelbaar beschadigd zijn, doordat er suiker aan verankerd is. AGEs ontstaan door te veel suikers, fructose, kooktechnieken als bakken, braden, karamelliseren etc.
Andere oorzaken voor ontstekingsreacties:
- Te weinig bewegen werkt ook flink ontstekingsbevorderend, zeker in combinatie met een overvloedig voedselpatroon. Mede omdat bewegen onze bloedsuikerspiegel regulatie verbetert en daardoor uiteindelijk minder risico hebben op insulineresistentie, metaboolsyndroom etc.
- Teveel toxines en/of oestrogenen in het lichaam. Iedere dag worden we blootgesteld aan duizenden chemische toxines. Via voeding, lucht, water, schoonmaakmiddelen, cosmetica, etc.
- Bij een slecht functionerende spijsvertering kunnen daarnaast ook inwendige toxines ontstaan. Vooral de chemische toxines kunnen voor ontstekingen zorgen. Als een van de oorzaken hiervoor wordt genoemd dat toxines die niet goed afgebroken en uitgescheiden kunnen worden (via lever, gal, longen, nieren en huid) dan maar worden opgeslagen in vet en ( bind-) weefsels. Hier kunnen ze allerlei ontstekingsreacties en beschadigingen teweegbrengen, waardoor je immuunsysteem in actie komt. Als de aanvoer van toxines chronisch is, blijft je immuunsysteem dus continu (over) actief.
- Bij slechte spijsvertering blijven ook afbraakproducten van hormonen in het lichaam aanwezig, hetgeen klachten kan veroorzaken.
- Acné is ook een vorm van ontsteking
- Een overmaat aan glutenhoudende granen. Deze gluten kunnen de slijmvliezen van je darmen erg gemakkelijk beschadigen. Hierdoor word je gevoelig voor infecties .
- Roken, stress, te weinig maagzuur, schimmels, teveel verzurende voeding, gebrek aan vitamines en anti-oxidanten en een slecht gebit met gingivitis of parodontitis veroorzaken ook dit soort ontstekingen in je lichaam.
Dat zijn geen leuke mededelingen, maar wel de waarheid die iedereen liever niet onder ogen wil zien?
Ingrediënten Becel Bak en Braad
Een voorbeeld van een “zogenaamd gezond product”.
Becel wordt verkocht als gezond en vól gezonde omega-3 vetzuren. De realiteit is 97% foute omega-6 oliën en zo’n 8 % omega-3 olie. Daarnaast zit het vol met foute stoffen voor de smaak en een lekker bruin korstje. Met dagelijks gebruik krijg je dus continu ontstekingsbronnen binnen…
Just saying……kies beter kokosolie of olijfolie!
Omega 6 en overige ongezonde ingrediënten in Becel Bak en Braad. En kijk eens naar de overige ongezond ingrediënten om het smeuiig en lekker te laten smaken?

Wat kan ik nou zelf doen om ontstekingsreacties te bestrijden:
- Donkergroene bladgroentes, liefst 500 gram per dag.
Bekijk de e-books onderaan deze pagina die je helpen met de juiste informatie
- Vermijd “fabrieksvoedsel” zoveel mogelijk.
- Groene thee drinken of in supplementvorm zoals matcha of groene thee capsules.
- Omega-3.
- Bak en braad in extra vierge kokosolie of olijfolie of gebruik je oven.
- Eet salades met extra vierge olijfolie of lijnzaadolie en griekse yoghurt met kruiden als dressing.
- Gebruik lijnzaadolie in koude gerechten.
- Chlorella en spirulina.
- Vitamine D3 >> 75 mcg per dag en vitamine E via multivitamine.
- Vers fruit 200 gram per dag.
- Verse kruiden.
- Eet gluten- en lactosevrije producten.
- Eet voldoende eiwitten; per kilogram lichaamsgewicht is er 0,8 tot 1,0 gram netto eiwit nodig. In bepaalde situaties ( ontstekingen of verwondingen ) is er zelfs circa 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig voor herstel >> collageenpoeder óf plantaardig eiwitpoeder is een goede aanvulling.
- Eet méér eieren, mager vlees, biologische kip en verse vis als zalm of kabeljauw
- Volop oplosbare vezels uit bijvoorbeeld groente, fruit, peulvruchten, lijnzaad, kokos, kokosmeel, glutenvrije haver, inuline, noten en zaden. Mensen die 30 tot 40 gram oplosbare vezels per dag eten, hebben minder ontstekingen dan mensen die onvoldoende van deze vezels eten. Vezels voeren afvalstoffen en een teveel aan vetten/ cholesterol af.
- Voldoende vezels is een must voor een gezonde darmflora. Daarnaast hebben deze voedingsmiddelen een gunstig effect op ontstekingen. Ruim 80% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmflora.
Je werkt nú aan je gezondheid voor de lange termijn,
Om gezond te blijven als je ouder wordt.
Lees méér BLOGS over de overgang
Koolhydraatarme voeding zonder suikers
Low Carb Gebak & Desserts
Bekijk onderstaande boeken en producten, klik op het gewenste product
-
BOEK- DE EETSWITCH
€ 27,99Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 21,99Huidige prijs is: € 21,99. -
MENOSLIM
€ 99,00Oorspronkelijke prijs was: € 99,00.€ 79,00Huidige prijs is: € 79,00. -
☆ E-BOOK 50 RECEPTEN EN SMOOTHIES € 3,95
-
E-BOOK BUIKVET VERBRANDEN € 14,95
-
☆ E-BOOK OVERGANGSKLACHTEN € 4,95
-
OVABALANCE SUPPLEMENTEN
-
BOEK HORMOONBALANS VOOR VROUWEN € 24,95
-
☆ E-BOOK LOW CARB GEBAK EN DESSERTS € 3,95
-
☆ E-BOOK MENOPAUZE AFSLANKEN LOW CARB € 3,95
-
☆ E-BOOK HERSTEL JE DARMGEZONDHEID € 3,95
Share with friends or print this page
- Klik om te delen op WhatsApp (Wordt in een nieuw venster geopend) WhatsApp
- Klik om te delen op Facebook (Wordt in een nieuw venster geopend) Facebook
- Klik om af te drukken (Wordt in een nieuw venster geopend) Print
- Klik om dit te e-mailen naar een vriend (Wordt in een nieuw venster geopend) E-mail
- Klik om te delen op Telegram (Wordt in een nieuw venster geopend) Telegram
- Klik om op Pinterest te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Pinterest
- Klik om op Tumblr te delen (Wordt in een nieuw venster geopend) Tumblr
- Klik om te delen op X (Wordt in een nieuw venster geopend) X
- Meer
Gerelateerd
Wil jij ook onze Newsletters ontvangen?
Schrijf je nu in en ontvang een kortingscode voor een e-book
Als dank voor je inschrijving !