Spieren en menopauze
Welke problemen treden er op met spieren en gewrichten vanaf de overgang :
- Trillende spieren, onwillekeurige, korte spiersamentrekkingen in armen, benen, handen voeten of oogleden komen het meeste voor. Deze worden vaak als angstig en hinderlijk ervaren. Voelbaar als korte, rare plopjes of als een knallend elastiekje onder je huid.
- Hoge spierspanning, dit zorgt voor pijnlijke en stijve spieren, vooral na méér inspanning.
- Lage rugpijn of pijn in de heupgewrichten komt ook voor.
- Spierkrampen, vaak in kuiten of tenen merkbaar
Spierproblemen die kunnen optreden tijdens de menopauze
De belangrijkste spiersymptomen zijn dingen als algemene pijn in rust en spieren die pijnlijk aanvoelen na heel weinig oefening of wandelen etc.
Je kunt ook merken dat je spieren stijf zijn als je ‘s-ochtends opstaat en het duurt misschien wel een uur of langer voordat de stijfheid en het ongemak afnemen.
Dit komt door inactiviteit tijdens het slapen. Bloeddoorstroming in de ochtend helpt, alsmede een warme douche,
Je zult merken dat je spierkrampen kunt gaan ervaren in de overgang
Dat gebeurt dat vooral ‘s-nachts, of rusteloze benen, of spiertrekkingen. Maar ook overdag kun je last hebben van hinderlijk trillende spieren en tenen of vingers die een eigen leven gaan leiden.
Het kan spierzwakte zijn. Het kan zijn dat je armen zwakker worden, dat je het moeilijker vindt om potten en pakjes te openen.
Verlies van spiermassa is een gevolg van dalend oestrogeen en afname van collageen.
Je kunt het gevoel hebben dat je spieromvang en -vorm gaan krimpen.
Slappe armen of slappe “puddingbenen”, alsof je op sommige momenten het gevoel hebt, dat je misschien zomaar door je benen zou kunnen zakken.
De oorzaak van spierpijn, gewrichtspijn en andere problemen met je spieren:
- Hormonale veranderingen zijn de hoofdoorzaak hiervoor. Het is voornamelijk te wijten aan sterk dalend oestrogeen. Dit kan verschillende problemen veroorzaken, maar een van de dingen die kunnen gebeuren, is dat als je oestrogeen daalt, het niveau van cortisol in je lichaam kan toenemen. En cortisol kan nogal wat verschillende gebieden in het lichaam beïnvloeden.
- Hoog cortisol is heel gebruikelijk bij angst en dit is de reden waarom veel vrouwen last zullen hebben van angst tijdens de menopauze. Maar hoge niveaus van cortisol kunnen dus ook ook de spieren beïnvloeden. Het kan spierspanning en spierpijn veroorzaken. En ook zullen hoge niveaus van cortisol je gevoeligheid voor pijn verhogen, dus je krijgt misschien niet per se méér pijn, maar je zult die pijn veel scherper voelen.
- Progesteron is een spierontspannend hormoon. Het helpt ons lichaam om te ontspannen. Dus als je progesteron begint af te nemen tijdens de menopauze, kan dat op zichzelf al meer spierspanning en spiertrekkingen veroorzaken. En het maakt het veel moeilijker voor je om te ontspannen, vooral vlak voordat je in slaap begint te vallen. Ook kun je hierdoor méér angstgevoelens ervaren, omdat het kalmerende effect van progesteron weg begint te vallen.
- Het kan angst op angst zijn. Als je cortisolspiegels toenemen en dus ook je angst toeneemt, krijg je meer spierspanning. Wanneer we angstig en gestresst zijn, buigen onze schouders vaak voorover, onze kaak klemt zich vast, we kunnen gaan tandenknarsen en onze nek wordt stijf, waardoor deze gebieden veel ongemakkelijker worden. En als dit regelmatig gebeurt, kan het de spieren naar de nek en schouders aanspannen en dat kan leiden tot constante pijn.
- Laag magnesiumgehalte. Dit mineraal is zeer belangrijk tijdens de menopauze en laag oestrogeen, het is namelijk van vitaal belang voor een goede spierfunctie. Als je spijsvertering wordt beïnvloed, als je niet genoeg magnesium hebt, als je problemen hebt met het absorberen van magnesium, dan zal dat ook de spierfunctie beïnvloeden. Als je te weinig magnesium in je lichaam hebt, zul je merken dat je de neiging hebt om spierpijn te krijgen of onwillekeurige spiertrekkingen. Je spieren zullen sneller pijnlijk worden als je je inspant met bijvoorbeeld zwaarder huishoudelijk werk, stevig fietsen, wandelen, zwemmen of klussen in huis. Je zult merken dat de volgende dag, je spieren strak en pijnlijker zijn. Een laag magnesiumgehalte is ook een grote trigger voor krampen in de benen ‘s nachts, en ook Restless Legs – symptomen. En ook een laag magnesiumgehalte kan vermoeidheid veroorzaken. Magnesium werkt ontspannend.
- Laag calciumgehalte. Te weinig calcium kan ook voor spierkrampen zorgen. Haal je calcium echter niet uit capsules, omdat je dan vaak te veel binnen krijgt naast je voeding. Verhoog je inname van ( lactosevrije ) zuivel, donkergroene groentes, noten en zaden of kies voor een laaggedoseerd supplement. Elke dag 1000 mg calcium bijslikken is teveel.
- Overmatig zweten Als je veel opvliegers of nachtelijk zweten krijgt, kun je mineralen zoals magnesium en kalium verliezen door het zweten. En dat zal je spierpijn en eventuele krampen kunnen verergeren.
- Vochttekort Drink voldoende water op een dag, zo’n 2 liter is nodig om je lichaam goed te hydrateren en te reinigen.
- Laag ijzergehalte Als je de menopauze nadert en je begint zware menstruaties met veel bloedverlies of langdurige menstruaties te krijgen, kun je ook nog eens bloedarmoede krijgen. Weinig ijzer in je bloed betekent dat er minder zuurstof naar de spieren gaat. En vooral als je intensief aan het bewegen en je flink aan het inspannen bent en je niet genoeg zuurstof naar de spieren krijgt, zal dat resulteren in spierpijn door verzuring of spierkrampen.
- Slecht slapen. Niet alleen kan slechte slaap angst veroorzaken, maar angst kan het ook moeilijker maken om in slaap te vallen en de hele nacht in slaap te blijven. Je zult minder fit zijn en gewoon over het algemeen zal je lichaam in een iets zwakkere staat zijn. Dus als slecht slapen je angstniveaus verhoogt, kan dat de spierfunctie beïnvloeden, waardoor spierspanning en pijn ontstaan.
- Gewichtstoename Als je begint aan te komen in de menopauze, zal dat een direct effect hebben op je spieren, omdat je spieren dat extra gewicht moeten dragen, vooral je beenspieren en dat kan leiden tot spiervermoeidheid.
- Artritis. Vrouwen zijn vatbaar voor artritis als ze de menopauze naderen. Dus als je gewrichten worden aangetast door laag oestrogeen en daaruit voortvloeiende gevolgen, kan dat ook weer spierpijn en pijn veroorzaken. Het kan gewoon algemene vermoeidheid zijn. Dalend oestrogeen kan een grote trigger zijn voor deze aandoening. Eet gezond, zonder suikers en al teveel koolhydraten, want dat vergroot de kans hierop.
Wanneer je veel spierpijn en gewrichtspijn tegelijkertijd krijgt:
Dan kan het een goed idee zijn om contact op te nemen met je huisarts om er zeker van te zijn dat het geen artritis of andere aandoening is. Spiertrekkingen kunnen zelfs veroorzaakt worden door medicatie die je gebruikt.
Als je pas met een bepaald medicijn bent begonnen en je hebt gemerkt dat je spieren ineens pijn doen of gaan trillen, controleer dan de bijsluiter van je medicatie eens goed, om te zien of spierpijn of spierspanning een van de bekende bijwerkingen is.
Welke supplementen uit onze shop helpen om spieren en gewrichten te ondersteunen tijdens de menopauze:
- YU Soepel met korting op je eerste bestelling
- Omega-3
- Groenlipmosselextract
- Magnesium
- Vitamine D3
- Collageen
- Aminozuren Complex
- Vegan Collageenbooster
- Multi Premium
Een supplement met kurkuma kan zeker ook helpen bij verminderen van spier- en gewrichtspijn:
De best opneembare vormen van magnesium: -bisglycinaat en -citraat, goed voor je spieren en mentale balans:
Omega-3 is ook goed om ontstekingsreacties in spieren en gewrichten tegen te gaan:
- Magnesium & IJzer Zorg ervoor dat je veel magnesium krijgt, zo’n 300 mg tot 400 mg per dag, omdat het de spierfunctie heel snel kan helpen, vooral als je krampen en rusteloze benen krijgt. Voeg magnesiumrijke voedingsmiddelen toe aan je voedingspatroon, zoals noten en zaden, donkergroene bladgroenten.
- Laat je ijzergehalte ook eens controleren middels een bloedtest, vooral als je zware of langdurige menstruaties krijgt of als je in het verleden spierkrampen of spiertrillingen hebt gehad. Als je te weinig ijzer in je bloed hebt, zelfs als je menstruatie volledig is gestopt, kun je nog steeds een tekort hebben, zelfs een of twee jaar later! Een goede multivitamine en aanvullend magnesiumsupplement kan veel verschil maken.
- Beweeg regelmatig .Oefening is echt belangrijk in de menopauze om je spieren beter te onderhouden. “Use it or lose it”. Ook kunnen rekoefeningen zoals Yoga, Tai Chi en Pilates helpen om je spieren soepel te houden.
- Eet veel eiwitten Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten in je voeding opneemt. De eiwitbehoeften gaan flink omhoog in de menopauze en dit kan een enorme factor zijn. Als je weinig eiwitten eet, heeft dit invloed op je spieren. Er vindt dan spierafbraak plaats. En een laag eiwitgehalte heeft ook invloed op je haar en je nagels. Dus als je symptomen als haaruitval of broze nagels krijgt, controleer dan of je vodoende eiwitten van goede kwaliteit krijgt ( Collageen of Eiwitpoeder ) bij elke maaltijd gedurende de dag. Voeg bijvoorbeeld een plantaardige eiwitshake aan je dagelijkse voeding toe. Of gebruik dagelijks een collageensupplement zoals eerder vermeld. Eet meer meer griekse yoghurt of drink een glas extra kefir, uiteraard de varianten zonder suiker.
- Maatstaf voor voldoende eiwitten is 1 tot 1,5 gram eiwitten per kg lichaamsgewicht, waarbij 75 gram eiwitten minimaal per dag aanwezig moet zijn in je voeding voor goed werkende spieren en onderhoud van je spieren. Eet je meer eiwitten, dan eet je automatisch minder dikmakende koolhydraten.
- Blijf gehydrateerd Kijk naar je waterinname en verhoog deze indien nodig naar minimaal 2 liter water per dag. Uitdroging kan een factor zijn in de spierfunctie, vooral als je je regelmatig zwaarder moet inspannen.
- Magnesiumvlokken Sommige mensen vinden het hebben van een bad erg nuttig. Je kunt magnesiumvlokken kopen die je in bad kunt doen en die de spierspanning goed kunnen verlichten. Heb je geen bad, kies dan voor een voetenbad met magnesiumvlokken.
- Massages zijn een geweldige manier om spierspanning te verlichten. Het krijgen van een massage helpt om spiergebieden die je zelf niet kunt bereiken, goed te laten doorbloeden en ontspannen net massage, zoals de boven- en onderrug – plus het heeft over het algemeen geweldige ontspannend effect. Dat kleine moment van méér aandacht voor jezelf kan je tevens een beter mentaal gevoel en wat meer rust geven.
- Ontstressen Probeer stressfactoren te vermijden, om het cortisol laag te houden, omdat dat dit de spierfunctie zal verbeteren en teveel spierspanning zal helpen voorkomen.
- Omega-3 Visolie zoals eerder vermeld.
- Hormoontherapie is ook een nog optie. Niet iedereen kan of wil hormonen gebruiken.
- Overleg mogelijkheden met jouw huisarts. Je gezondheidsstatus telt mee.