Onregelmatige menstruaties en spotting, Opvliegers, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Supplementen, Video, Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Relatie en overgang

Voor mannen met een vrouw in de overgang

Goede relatie tijdens de overgang?


Waarom stranden er zoveel huwelijken tijdens de overgang? Dat is een interessante vraag.

De grootste groep gaat scheiden rondom deze overgangsleeftijd. Waarom is deze groep zo groot?

Je hebt altijd in dienst gestaan van je gezin, en voor iedereen klaar gestaan. Je kinderen vliegen uit en je krijgt dan op een gegeven moment vanzelf de vraag:

Je kunt veel last hebben van stress en emoties door je schommelende hormonen en kinderen die het nest verlaten. De zorgfactor valt voor een groot deel weg, sociale contacten worden ook méér onder de loep genomen, omdat je vaak merkt dat er geen begrip is voor jouw problemen en wat blijft er dan uiteindelijk over?

De overgang is vaak de levensfase waarin vrouwen gaan nadenken. Wat wil IK eigenlijk de komende jaren ? Meer tijd voor mezelf ? Wie zorgt er voor mij ? Je ziet dat het hebben van overgangsklachten, met je wisselende hormonen en gevoelens, een grote rol kan spelen bij spanningen in de relatie. Vooral wanneer je partner helemaal niet begrijpt wat er met jou gebeurt. Voor hem ben jij aan de buitenkant nog precies dezelfde persoon. Hij voelt niet wat jij voelt. Hij snapt er werkelijk niets van en dat kan tot vervelende situaties en uitspraken leiden, die veel verdriet kunnen geven. Nóg meer spanning dan je al te verwerken hebt mét je overgang.

Je vaker niet lekker in je velletje voelen is het gevolg van al die ellende. Sex is dan echt wel het laatste waar je aan moet denken, terwijl je partner deze omslag niet goed begrijpt en zich volledig afgewezen kan voelen. Soms is een andere sexuele relatie dan een (foute) uitlaatklep voor een partner omdat hij zich afgewezen voelt door zijn partner. Natuurlijk nooit de juiste oplossing binnen een relatie en dit gebeurt natuurlijk niet in elke relatie.

Waarschijnlijk krijg je dan méér begrip en liefde van je partner. In sommige gevallen kan de koek echter definitief op zijn en kun je beter besluiten dat ieder zijn/ haar eigen weg gaat, hoe verdrietig ook….Doorgaan met een uitgebluste relatie werkt uiteraard niet meer.

Hulp van huisarts of gynaecoloog

Wanneer jullie samen wél verder willen en ook samen jouw overgangsklachten willen aanpakken, zoek dan de juiste hulp. Neem je partner mee naar jullie huisarts of gynaecoloog en ga samen het gesprek aan over wat er nu eigenlijk allemaal gebeurt en wat jullie samen kunnen doen om de situatie voor jou en je partner te verbeteren. Onderschat ook de waarde van hulp van je partner niet! Wees open over wat je ervaart.

Wat kun je doen:

  • Er bestaan medicijnen voor overgangsklachten, bio identieke hormonen. Bespreek met je arts wat de mogelijkheden zijn voor jou persoonlijk.
  • Je libido (sexuele gevoelens) kan flink minder worden agv de oestrogeendaling. Hormoontherapie kan dat gevoel weer (deels) herstellen (Synapause oestriolzalf)
  • Ook voor sexuele problemen kun je hier hulp vragen. Voor vaginale droogte en andere ongemakken van je intiemzone kunnen de juiste behandeltrajecten worden ingezet. Er zijn verschillende producten die bekend zijn bij je arts.
  • Wil of kún je geen hormonen gebruiken, overleg dan welke alternatieven er zijn, zoals kruidensupplementen, acupunctuur of andere medicatie die geschikt is.
  • Bespreek met je partner welke taken binnen het huishouden herverdeeld kunnen worden, zodat jij het wat rustiger aan kan doen. Ook kunnen kinderen eventueel wat taken uit handen nemen.
  • Relatietherapie samen of individuele gesprekken kunnen je ook helpen wanneer jij er zelf niet uit komt.
  • Doe samen leuke en ontspannende dingen. Boek eens een weekendje weg of een dagje sauna? Of iets anders, waarbij jullie tijd voor elkaar maken.
  • Ga zeker ook in gesprek met je werkgever, over herverdeling van taken, werktijden en de aard van je werk. Wanneer je opvliegers hebt, stemmingswisselingen of zo nu en dan misselijk of erg moe bent, valt werken niet altijd mee. Ook een werkgever mag hier zeker meer begrip voor tonen en vaak kun je met wat aanpassen toch fijn aan het werk blijven!

Gun elkaar dan sportief een nieuwe kans op geluk ?

Related Posts