De impact van menopauze

De impact van menopauze is best een ingrijpende fase in het leven van een vrouw.

Wanneer je de menopauze gepasseerd bent en dus geen menstruaties meer hebt, neemt het oestrogeen, progesteron en testosteron flink af.

Je vetweefsel ( voornamelijk in de buikregio ) zal de oestrogeen-aanmaak via een ingewikkeld proces, dat aromatase heet, nog deels onderhouden.

Om zo nog je gevoel van welzijn, souplesse, hydratatie in je lichaam en ook andere lichaamsprocessen te kunnen onderhouden.

Veel vrouwen bemerken echter in deze levensfase een flinke achteruitgang in hun ( mentale ) gezondheid

Een merkbare verminderde gezondheid in algeheel welzijn, mood, hydratatie van je huid, souplesse van spieren, gewrichten en energielevel van hun lichaam rondom en na de menopauze, omdat er simpelweg nog maar lage waardes van je geslachtshormonen oestrogeen, progesteron en testosteron in je lichaam aanwezig zijn, hetgeen veranderingen in het gehele lichaam teweeg brengt in het overgangsproces hiervan.

We benoemen in deze blog enkele veel gehoorde klachten.

Lage hormoonspiegels houden voor je lichaam o.a het volgende in:

  • Er kan angst, onrust, onzekerheid, woede of depressie optreden.
  • Spierpijn, gewrichtspijn, lage rugpijn, pijnlijke heupen, krakende gewrichten > verlies van spiermassa ( sarcopenie ) door oestrogeen-, testosteron-, en collageenverlies; waardoor ook gewrichten minder soepel kunnen gaan bewegen en een krakend of knakkend geluid waarneembaar kan zijn.
  • Ostopenie en Osteoporose > Osteopenie is de medische term voor zwakkere botten. Het betekent niet dat je minder botten hebt, maar dat je botmassa minder dicht is dan normaal ( in een situatie van voldoende oestrogeen heb je een hoge botdichtheid en aanmaak van nieuw botweefsel ).
  • Botten bestaan onder andere uit kalk (calcium), fosfor, merg en andere stoffen. Osteopenie wordt ook wel het voorstadium van osteoporose genoemd, hetgeen ernstige botontkalking kan gaan betekenen naarmate de jaren verstrijken na de menopauze en je “hormoonloos” veroudert, in combinatie met een slechte voeding en leefstijl.
  • Hoofdpijn of migraine kan ook voorkomen.
  • Haaruitval door verlies van doorbloeding, voedingsstoffen en collageen in de haarzakjes.
  • Je huid en slijmvliezen worden droger en slapper door oestrogeen- en collageenverlies. Met jeuk en irritatie-klachten tot gevolg. Denk aan droge huid algeheel, droge, jeukende oren, vaginale droogheid en iritatieklachten in je intiemzone.
  • Ook binnenin je lichaam neemt de hydratatie en collageen af, zoals in je darmen, nieren, blaas en urinewegen, met voorkomende constipatie > verstopping, buikpijn, soms een ( lichte ) darmirritatie en/of blaasontstekingen tot gevolg agv van vochttekort in het spijsverteringsstelsel en verminderde darmflora hierdoor.
  • Brainfog > vergeetachtigheid en concentratieverlies agv oestrogeendaling, tekort aan omega-vetzuren en iets verminderde doorbloeding van de hersenen.
  • Droge ogen en slechter zien, ook een gevolg van uitdroging door oestrogeen- en collageenverlies en een tekort aan omega-vetzuren.
  • Alle weefsels en organen ondergaan veranderingen tijdens de overgang naar post-menopauze.
  • ADHD klachten kunnen toenemen in de overgang, zie ook > E-BOOK ADHD KLACHTEN VERMINDEREN 

Je kunt je voorstellen dat, wanneer je lichaam in mindere conditie geraakt, het jou diverse signalen gaat geven, dat het niet happy is

Deze signalen staan bekend als overgangssymptomen en zou je niet moeten negeren

Er vinden echt grote veranderingen in je lichaam plaats en velen hebben niet in de gaten wat de impact van de menopauze werkelijk inhoudt: een staat van blijvend lage hormoonspiegels, waardoor je gezondheid een stuk kwetsbaarder wordt

Om jouw lichaam te helpen beter in conditie te blijven kun je het volgende doen:

  • Méér drinken, 2 liter water per dag, om je hele lichaam, maar vooral lever, nieren, blaas en darmen van voldoende vocht te voorzien, waardoor spijsverteringsprocessen en reiniging van je lichaam beter verlopen, ook om de kans op ontstekingen te verminderen. Water heeft ook een reinigende functie.
  • Eet vezelrijke voeding met zowel oplosbare en onoplosbare vezels zoals groentes, fruit, gedroogde pruimen, dadels, vijgen, havermout, volkoren producten, bonen, linzen, peulvruchten, noten en zaden. Omdat je darmperistaltiek afneemt heb je oplosbare vezels nodig om vocht in je darmen vast te houden en onoplosbare vezels om de darmperistaltiek te blijven stimuleren. Laag oestrogeen houdt in dat je darmperistaltiek achteruit gaat. 
  • Vezels werken ook als “schoonmaakbezempjes” in je darmen, ze “vegen” je darmen schoon van slechte afvalstoffen in de darmpassage.
  • Als je last hebt van constipatie = verstopping, kun je naast vezelrijke voeding eventueel psyllium of vers gemalen lijnzaad toevoegen bij je maaltijden in combinatie met een groot glas water. Het bevat vezels, houdt meer vocht vast in de darmen en beschermt ook het darmslijmvlies door een slijmvormende werking. Het bespoedigt ook de darmpassage aanzienlijk.
  • Hoe langer ontlasting in jouw darmen blijft, hoe droger deze massa wordt en hoe moeilijker het wordt om naar het toilet te gaan. Psyllium en lijnzaad bespoedigt het proces van de darmpassage in combinatie met voldoende water. En dat kun je goed gebruiken omdat door het dalen van oestrogeen de darmen minder gehydrateerd worden en darmperistaltiek meestal ook afneemt.
  • Voeg een probiotica-supplement toe. De aanmaak van maagzuur wordt minder en ook onze darmflora neemt af door dalend oestrogeen en uitdroging. Darmflora, die normaal gesproken vetzuren produceren tijdens het spijsverteringsproces. Ook die soepele spijsvertering neemt dus af richting menopauze, waardoor ook diarree kan ontstaan, omdat er teveel slechte bacteriën in overgroei kunnen raken door verminderd maagzuur en afgenomen darmflora.
  • Het toevoegen van probiotica heeft nog een extra werking, het werkt ontstekingsremmend en houdt dus het darmslijmvlies gezond: verdrijft slechte bacteriën > probiotica houdt je darmslijmvlies gezond en dat kun je goed gebruiken wanneer je darmmicobioom in slechtere staat komt door de overgang.
  • Probiotica zorgt ook voor de aanmaak van serotonine en melatonine voor gezonde slaap> het happy hormoon dat angsten verdrijft en ons een lekker gevoel van welzijn geeft en ons goed laat slapen.
  • Je begrijpt inmiddels wel dat een slechte darmgezondheid met te weinig probiotica kan leiden tot ontstekingsreacties en ook negatief effect heeft op je stemming en slaap. Een tekort kan zelfs tot flinke depressie en onverklaarbaar verdriet of woede leiden.
  • Spijsverteringsenzymen en gember kunnen je ook helpen. Het hele spijsverteringsproces verloopt moeizamer door afname van maagzuur, spijsverteringsenzymen en galaanmaak. Alles verloopt trager en minder optimaal dan voorheen.
  • Droge ogen zijn ook een gevolg van uitdroging en de afname van vetzuren in de traanfilm van je ogen. Het gevolg kan zijn rode, branderige ogen of het gevoel dat je zandkorrels in je ogen meent te voelen. Door uitdroging van de weefsels kunnen er eerder ontstekingsreacties optreden. Oogdruppels geven verlichting, alsmede omega-3 en duindoornbesolie.
  • Géén suikers, die veroorzaken ontstekingsreacties en voeden slechte bacteriën; met suikers verstuur je eigenlijk een party-uitnodiging voor groepen schimmels en slechte bacteriën in je darmen, blaas en vagina. Je nodigt toch liever The Good Guys uit?
  • Koolhydraten (vezelarm), ook suikers, dus beter beperken > witte rijst, pasta, couscous, wit brood, cake, snoeps, chips, sausjes, etc.
  • Méér eiwitten in de vorm van eiwitrijk voedsel, eiwitshakes, of een collageensupplement voegen juist weer veel goeds toe voor je huid, spieren en gewrichten. Ze dempen je bloedsuikerspiegel, verdrijven hongergevoelens langer en voegen ook iets toe aan je spijsvertering.

Niet iedereen heeft dezelfde klachten

Zorg in elk geval goed voor jezelf!

Heb jij wel aanzienlijke klachten, kijk dan eens hoe gezond je leeft en of er stressfactoren zijn??

De overgang een natuurlijk proces?

Hoewel de overgang wordt beschouwd als een natuurlijk proces, wil dat niet zeggen dat het allemaal feilloos verloopt met gunstige effecten op de gezondheid.

Er zijn veel dames die met uiteenlopende klachten blijven rondlopen

Zij geloven niet in het gebruik van supplementen en blijven hun klachten simpelweg alléén op hun hormoonschommelingen afschuiven.

Zij hebben niet in de gaten hebben, dat al deze hormonale veranderingen er júist toe kunnen leiden dat hun lichaam helemaal niet meer in balans is en er verschillende tekorten kunnen ontstaan, waardoor zelfs een aandoening kan ontstaan, wanneer je klachten niet behandelt.

Wanneer klachten te lang duren en toenemen, zou je altijd een consult bij huisarts of gynaecoloog moeten doen.

Kijk naar hoe je je voelt?

  • Is dat down, verdrietig, futloos, energieloos, angstig of een behoorlijk kort lontje?
  • Last van je maag, blaas of darmen?
  • Spierpijn, gewrichtspijn, niet kunnen slapen, tintelingen, veel dorst, duizelig of zie je ineens slechter?
  • Grote kans dat jij tekorten hebt of soms een kwaal te pakken hebt mogelijk.
  • Slechter zien door droge ogen of verandering van de oogbolvorm kan ook tot hoofdpijn of migraine leiden. Vaak heb je oogdruppels en een bril nodig vanaf de overgang.
  • Je  zou ook moeten kijken of je bijvoorbeeld geen diabetes2 hebt ontwikkeld als je herkenbare klachten hebt?

Geen hormoontherapie?

Als je geen hormonen wil of mag gebruiken, zorg er dan in elk geval voor dat je wel je gezondheid optimaler gaat ondersteunen en meer aan beweging gaat doen.

Je leefstijl en voeding niet aanpassen, of niet weten of je iets mankeert, is dus eigenlijk jezelf tekort doen.

En dat is niet wat je wilt vermoedelijk?!?

Je kunt het ontkennen, maar wanneer je je niet happy of goed voelt, ben je niet in balans en eigenlijk ook niet gezond.

Je lichaam geeft duidelijke signalen immers?

Tekort aan vitamines, mineralen en serotonine wordt heel vaak ontkend, weggewuifd of simpelweg niet herkend door gebrek aan kennis over de oorzaak ervan!

Hierdoor ontstaat er onnodig veel méér last van genoemde klachten.

Je lichaam ondergaat een zeer ingrijpend overgangsproces, waarin je alle zeilen bij moet zetten voor behoud van je gezondheid en mentale balans.

In de weer gaan met kalmerende supplementen zoals antidepressiva neemt de oorzaak niet weg, ze dempen slechts de gevolgen van oorzaken die blijven bestaan.

Klachten als gevolg van hormoon- en andere tekorten komen heel vaak voor in de overgang en na de menopauze.

Vrouwen kiezen vaak ook niet voor extra zorg middels bijvoorbeeld hormoontherapie, gezondere voeding en ondersteunende  supplementen en hobbelen maar door op het incomplete pad en hopen dat klachten vanzelf zullen oplossen? 

Dat is hetzelfde als hopen dat je beter gaat zien zonder bril? Dat wil je niet, dus koop je ook een bril?

Waarom pak je je gezondheidsklachten dan niet serieus aan….?

Jezelf troosten met lekkere gebakjes, wijntjes, sigaretten of lekker gaan shoppen, daarmee voel je je misschien dan tijdelijk wel iets beter, maar je overgangsklachten zullen hier niet door afnemen en waarschijnlijk extra de kop opsteken, omdat deze keuzes niets voor je gezondheid betekenen, anders dan een tijdelijke dopamineboost die slechts kort duurt.

Ontkenning en onwetendheid

Die dopamineboost hebben we allemaal wel eens nodig, maar we hebben méér nodig; vaak is daar toch een soort “blindheid” voor en dat is eigenlijk heel opmerkelijk, omdat niemand overgangsklachten wil hebben ?

Verruim je kennis en weet waar je klachten vandaan komen en doe er vervolgens iets aan?

Daar heb je méér aan dan ten ondergaan in je klachtenmodus.

Investeer op een betere manier in je gezondheid

Je zou op een betere manier kunnen investeren in je gezondheid, middels gezondere voeding, méér beweging, méér onspanning en supplementen van goede kwaliteit.

Door eens heel goed te kijken wat je nu eigenlijk tekort komt levert je dat per saldo waarschijnlijk méér op, omdat je je lichaam geeft wat het nodig heeft.

Waarom doorlopen met klachten en er niets aan doen, of denken dat er niets aan te doen is?

Dat is echt een hele rare en onverstandige keuze

Bij Vrouwen in Overgang kozen we voor vrouwen hoogwaardige kwaliteitssupplementen die een effectieve werking hebben.

Check SUPPLEMENTEN

Overweeg of hormoontherapie voor jou een mogelijkheid is?

Het is dus zeker raadzaam om bij klachten op consult bij je gynaecoloog te gaan en na te denken over het gebruik van bio-identieke hormoontherapie.

Mits het kán ivm met je gezondheidsstatus. Dat is ook iets waar velen niet bij stil staan.

Er is ook een grotere groep dames die géén hormoontherapie mág of wil gebruiken.

Een wondermiddel is het dus ook niet, al leeft de gedachte dat het alleen maar goeds brengt.

Voor veel vrouwen werkt het, maar voor andere vrouwen weer niet, afhankelijk van gezondheidsstatus en eventuele bijwerkingen van hormonen.

Overweeg dan of leefstijlaanpassingen en/of aanvullende supplementen voor jou iets kunnen betekenen.

Leefstijl

Hormoontherapie is géén garantie-ticket voor 100% gezondheid of een vrijbrief om veroudering te voorkomen en een slechte leefstijl te blijven aan te houden.

Roken, alcohol en ongezond eten is in elke situatie slecht voor je gezondheid en verhoogt voor iedereen risico’s op hart- en vaatziekte, borstkanker en de gevreesde K.

Gezonde leefstijl is dus voor elke vrouw van belang bij het ouder worden.

Leer een nieuwe manier van ontspanning bij mentale stress.

Wil jij meer weten over geestelijke ontspanning en je mentale balans te herstellen?

Klik op onderstaande link voor informatie:

Yoga Nidra voor volledige ontspanning

Zoektool gebruiken voor informatie en producten

Via onze zoektool op deze website kun jij je klacht intypen en zo de juiste blog of aanvullende supplementen vinden met informatie.

Ik neem aan dat je graag méér wilt weten over het ontstaan én vermindering van overgangsklachten, dan het zonder enige kennis maar te ondergaan?

Als je dan interesse hebt in een supplement, klik je erop en dan kun je het direct bestellen via onze shop.

Altijd geheel vrijblijvend staat onze shop tot je beschikking.

Bijvoorbeeld als je iets zoekt voor opvliegers of gewrichtspijn, dan voer je dat zoekwoord hieronder in en klik je op zoeken.

Na de menopauze hebben we lage hormoonspiegels die zorgen voor minder bescherming via ons immuunsysteem.

We hebben méér aanpassing van leefstijl, voeding en soms méér nodig, omdat ons lichaam nu op een andere manier functioneert en gewoon extra ondersteuning vraagt.

Gebruik de zoektool hieronder > voer je trefwoord in en je vindt eenvoudig de informatie, waar jij naar op zoek bent !

Waardering: 3.5 uit 5.

Shopping cart
Nu 4 e-books voor een stuntprijs, bekijk deze TOPDEAL

Binnenkort óók Handboek Overgangsklachten online !

Facebook Twitter Instagram YouTube Pinterest Odnoklassniki
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Menu