Hormoontherapie, Perimenopauze, Postmenopauze, Supplementen, Voeding

Angstaanvallen in de overgang

Angstaanvallen in de overgang

Ik ben al een paar jaar in de post-menopauze en het laatste jaar gaat het goed met me. Weinig last van overgangssymptomen, mentaal helder en vrolijk. Vreemde verschijnselen heb ik nog maar zelden….

Ik werd toch een keer in de vroege ochtend heel raar wakker rond 5.12 uur.

Mijn neus was wat verstopt En mijn keel was superdroog, omdat ik waarschijnlijk door mijn mond ademde in mijn slaap.

En ineens was daar tóch wéér die menopauze-duivel die ik al heel lang niet had gevoeld !

Dit is de naam die ik mijn menopauze-angst heb gegeven, jaren geleden, toen het heftig was in de peri-menopauze. Een onvoorspelbare angstduivel die je de stuipen op je lijf komt jagen. Inmiddels herken ik die duivel en grijp ik gelijk in….

Wat ik voelde die ochtend:

Het menopauze-angstgevoel dat vanuit mijn binnenste, in midden van mijn lijf tussen mijn navel en maag ineens voluit omhoog schoot mijn keel en hoofd in ! Alarm ! Angst ! Ik dacht meteen….

Heeee…..dit rare gevoel ken ik!

Ik dacht snel na… hormoonschommelingen? Cortisol? Adrenaline? Het verstopte neusgevoel maakte wat benauwd.

Waarschijnlijk dat het mijn hormoonproductie zo probeerde te stimuleren of een gekke hormoonshift ineens ? Ik gebruik sinds 4 maanden géén hormoontherapie meer, omdat mijn lichaam daar niet meer goed op ging.

Ik ademde langzaam diep in en weer uit…buikademhalingstechniek voorkomt hyperventilatie en verder afdalen naar een paniekaanval….. Afremmen dus!

Verder dronk ik snel een groot glas koud water en nam gelijk een valeriaan-tablet in.

Mijn Passiflora Complex die ik al tijden niet meer nodig had gehad, lag dus in mijn werktas in de auto grrrrr….die werken het beste bij mij. Deze valeriaan tablet deed het trouwens ook wel erg goed! 

Vanmorgen wél meteen weer mijn vertrouwde Saffraan-supplement Stemming en Balans genomen.

Dus even paar dagen de Stemming en Balans van Lucovitaal weer nemen met Saffraan, Rhodiola en óók alle B vitamines zitten er voor 15 % ADH in.

Dit goedje maakt je evenwichtiger en kalmer en tegelijkertijd geeft het je ook een portie vrolijkheid door je serotonine en dopamine te stimuleren.

Ik herken het zo goed nu bij mezelf. Ik raak inmiddels nergens meer echt van in paniek.

Het zijn gewoon schommelende hormoonbalansen in je lichaam, die zeer oncomfortabele gevoelens in je lijf teweeg kunnen brengen. Vaak ook in combinatie met een te lage bloedsuikerspiegel.

Natuurlijk is ook mijn oestrogeen- en progesteronspiegel nu gedaald, sinds ik stopte met hormoontherapie. Ik heb dit soort angstgevoelens nog maar zelden.

Klik op onderstaande link voor informatie

HYPERVENTILATIE OVERWINNEN

Je lichaam laat je meteen voelen wanneer er onbalans is.

Goed in je hoofd blijven nadenken dan en juist niét gevoelsmatig in die angst mee gaan. Slim handelen en dempen die hap !!

Het is dus nog niet klaar, ook bij mij niet. Ook al heb ik hele lange stabiele periodes…

Moraal van deze blog:

Leer de symptomen goed te herkennen en hoe je het het beste dempt bij jezelf. Dat geeft je een heel stuk méér controle om die angst, die gruwelijke Menopauze Duivel te slim af te worden !! Bij mij trekt ie aan het kortste eind.

Ondersteunende supplementen:

  • Valeriaan
  • Valdispert Overgang
  • Ashwaganda
  • Dong Quai
  • Passiflora Complex met valeriaan, magnesium en citroenmelisse
  • Serotonine boosters als Saffraan, Tryptofaan, 5-HTP
  • Hormoontherapie
  • Als je echt heftige klachten hebt neem dan als het echt niet anders kan Oxazepam. Hou dit echt als laatste optie, omdat het bijwerkingen kent en verslavend werkt. Je persoonlijkheid wordt afgevlakt, omdat het emoties dempt.
  • Antidepressiva, liever ook zo min mogelijk in verband met bijwerkingen en verslaving. Afbouwen lukt vaak niet meer goed. Je persoonlijkheid wordt ook afgevlakt.
  • Check bij huisarts vooraf of medicatie samen mág met dit soort supplementen.

Related Posts