Mijn Overgang
Home » Mijn Overgang
Mijn Verhaal
Hallo dames,
Mijn naam is Petra, een moeder van twee volwassen kinderen, een zoon en een dochter.
Ik ben getrouwd en gelukkig met mijn tweede echtgenoot.
Ik heb een leuke baan als receptioniste voor drie dagen per week.
Ik heb een passie ontwikkeld voor kennis over de vrouw in de menopauze door mijn eigen menopauze.
Mijn verhaal
In 2014 stopte ik met de pil, ik was toen 46.
Ik dacht, ik stop nú met die pil, ik heb die nu zeker 30 jaar geslikt.
Wat lang eigenlijk, het is welletjes geweest!
Ooit moet je daar eens mee stoppen.
Totaal niet denkend aan de overgang, stopte ik van de ene op de andere dag na de laatste strip.
Nog geen 3 maanden later merkte ik ineens dat ik het steeds warm kreeg op rare momenten.
En niet zo maar een beetje, nee ik dreef van het zweet ineens!
De warmte laaide op, vanuit mijn bovenlichaam en steeg op naar mijn hoofd, dat zo rood werd als een biet!
Dit gebeurde een aantal keren op een dag, gruwelijk.
Ik voelde me daar erg ongemakkelijk en vies bij, want zo op je werk zitten en dan die kleren aan moeten houden de hele dag?
Er kwamen andere symptomen bij, zoals honger aanvallen, of af en toe momenten dat je dacht,
o mijn god het lijkt wel of ik ga flauwvallen !
Ook hartkloppingen en hartoverslagen kwamen zo nu en dan, of je hart ineens in galop ging of met een grote bonk ineens veel harder sloeg?! Toen ging eindelijk het lampje branden, na zoekwerk op internet, dat ik in de overgang was beland!
Vreselijk vond ik het…bah….ik word oud!
Ik ging naar de huisarts, omdat mijn symptomen aanhielden en mijn dagelijkse leven er nou niet echt erop vooruit was gegaan!
Hij onderzocht me, stelde vragen en keek in mijn dossier. Inderdaad heftige overgangsklachten mevrouw!
Ik kan hormoontherapie voorschrijven die de hormonale balans meer kan reguleren, zodat uw klachten een stuk minder zullen worden. Nou graag, was mijn antwoor! Ik kreeg femoston 2.10 voorgeschreven. Eigenlijk net als de pil, pilletjes slikken elke dag en ook gewoon ongesteld worden, maar veel mindere dosering hormonen en warempel het werkte! Na een maand was ik weer mezelf, zonder enige klachten! Naarmate de tijd verstreek leerde ik veel meer over allerlei overgangsklachten en oplossingen en ontdekte dat er ook natuurlijke hormonen waren,die beter voor je lichaam zijn en minimale gezondheidsrisico’s hebben. Bio identieke hormonen, zo heten ze. Ze zijn er in de vorm van pleisters, spray en gel voor oestrogeen en tabletten voor progesteron. Gemaakt uit de plantaardige wilde yam wortel en ook op recept van de huisarts of gynaecoloog. Daar ben ik inmiddels op overgestapt.
De femoston 2.10, die ik slikte, was meer geschikt voor de perimenopauze, wanneer je dus nog menstrueert van nature. Femoston reguleert je cyclus en ook vermindert het overgangsklachten aanzienlijk door aanvulling van je hormonen naar een stabieler niveau. Tussentijds weer andere klachten naarmate de tijd verstreek en ik in de postmenopauze kwam. De femoston (deels bio identiek) werd vervangen door Lenzetto spray en utrogestan (bio identiek).
Ook een aantal keren geprobeerd om te stoppen met de hormoontherapie hoor, om te kijken of het hormonencircus al gesloten was. Maar nee, steeds weer vervelende klachten na korte tijd. Inmiddels heb ik geleerd dat het hormonencircus dus helemaal niet sluit en schommelingen dalend blijven bestaan. Naarmate je hormonen afnemen, je toch langdurig klachten kunt hebben en zelf kunt houden levenslang door het oestrogeentekort. Je hormonale status verandert in de loop van de tijd, dus je hormoontherapie zal tussentijds ook aangepast moeten worden. Elke vrouw heeft haar eigen, unieke hormoonspiegel, dus wat voor de ene vrouw goed werkt, kan voor een ander juist niet goed werken. Het is dus persoonsgebonden maatwerk en vraagt kennis en ervaring van een goede arts ! Het aanvullen van je hormonen komt je gezondheid en levensvreugde ten goede, mits je de juiste vorm en dosering van hormonen afgestemd op jouw lichaam gebruikt. Een gynaecoloog is in mijn ogen de beste keuze, omdat deze artsen gespecialiseerd zijn in het vrouwenlichaam.
Ik ben nu bijna 55 en al weer in een andere fase van de postmenopauze. Heb onlangs mijn hormoontherapie gestopt eind januari 2022 in overleg met de gynaecologe. Daarnaast merkte dat ik niet lekker in mijn vel zat, af en toe een een angstaanval, te vaak somber, soms pijnlijke boezem. Na onderzoek via een bloedtest bleek mijn progesteron laag te zijn en mijn oestrogeen veel te hoog! Dat heeft te maken met de corona-vaccinaties vanaf mei 2021 t/m december 2021, waardoor mijn oestrogeen te hoog opliep in combinatie met de hormoontherapie. Mijn progesteron is tijdens de hormoontherapie niet goed opgenomen door mijn lichaam. Deze disbalans is niet gunstig voor je lichaam, daarom ben ik gestopt. Ik ben op halfjaarlijkse basis in behandeling bij de gynaecoloog.
We bekijken de situatie steeds opnieuw en ook houdt zij mijn gezondheid nauwlettend in de gaten. Op dit moment voel ik me goed op wat mini-opvliegers na. Ook de mammografie, uitstrijkje en darmonderzoek via de Bevolkingsonderzoeken en zelfonderzoek horen vanzelfsprekend bij het monitoren. Tussentijds kan ik bellen of mailen naar de kliniek wanneer ik weer hormonale klachten zou gaan ervaren.
Samenvattend kan ik zeggen dat deze levensfase echt een hormonale achtbaan is en dat je vele, soms onbegrijpelijke symptomen kan ontwikkelen door de pieken en dalen van je eigen hormonen die kan blijven voortduren. Goed naar je eigen lichaam luisteren en hulp inroepen van de gynaecoloog is de beste optie om jezelf een goede kwaliteit van leven te geven. Er zijn óók dames die totaal geen last hebben van overgangsklachten en er fluitend doorheen gaan….
Ja ze bestaan echt.
Maar ik kan je vertellen dat de meeste vrouwen matige tot best ernstige klachten hebben in de peri-menopauzale fase waarin onregelmatige bloedingen kunnen voorkomen. Ook je uiterlijk ondergaat in een rap tempo een grote verandering, je krijgt een heel ander gezicht en lijf. Dat is slikken voor de spiegel en accepteren dat je niet de eeuwige jeugd hebt toebedeeld gekregen. Deze overgangsverschijnselen wilde ik graag leren begrijpen en kunnen verklaren en wekte mijn interesse voor de menopauze.
In een paar jaar tijd heb ik inmiddels veel kennis vergaard over de overgang/menopauze uit boeken van artsen, het raadplegen van wetenschappelijke onderzoeken en erkende websites met informatie over de menopauze. Dit heeft mij doen besluiten deze website en een groep op Facebook te creëren. Zodat ik andere vrouwen kan helpen in deze zoektocht met tips of adviezen.
Ik ben geen arts en ook geen overgangsconsulente, maar een ervaringsdeskundige die heftige overgangsklachten heeft meegemaakt.
Ik deel mijn opgedane kennis en ervaring via blogs op deze site en in mijn Facebook-groep.
Ik heb inmiddels een bredere kijk op overgang en menopauze en kan mensen wel tips of advies geven.
Voor medische adviezen graag je huisarts of gynaecoloog raadplegen.
Groetjes, Petra