Hormoontherapie, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Supplementen, Video, Voeding

Collageen in de menopauze

collageen in de menopauze

Veranderingen

Zowel vóór, tijdens en na de menopauze gebeurt er van alles met je huid. Het draait eigenlijk allemaal om het hormoon oestrogeen, waarvan de productie behoorlijk gaat afnemen, wanneer je in de overgang komt. En dat oestrogeen heeft een directe invloed op je huid en je gehele lichaam.

Oestrogeen en collageen

Je huid krijgt stevigheid en souplesse door collageen en elastine. Vergelijk het maar met een matras, een nieuw matras is stevig en veerkrachtig door de vulling, een oud matras wordt slap en er ontstaan kuilen en deuken.

Oestrogeen ( en ook een klein beetje progesteron ) zorgde ervoor dat “de veren in jouw matras” regelmatig werden opgeschud en als ze hun beste tijd hadden gehad, vervangen werden. Je huid bleef stevig en elastisch hierdoor. Hét geheim van een jonge huid.

Daarna daalt het jaarlijks met 2,1%. Tegelijkertijd neemt de dikte van je huid jaarlijks ook met 1,1% af. De elasticiteit van de huid in de overgang neemt jaarlijks ongeveer 0,55% af.

Niet gek dus dat vrouwen rond de 50 en ouder vaak klagen over hun rimpels, slappe huid en ingevallen wangen en doorschijnende huid. Vooral onder je ogen krijg je vaak die donkere, blauw doorschijnende huid, omdat daar flinterdunne huid zit.

Ze missen hun oude “ik” en het acceptatieproces van deze veranderingen is niet gemakkelijk, naast alle andere overgangsongemakken. Menig traantje wordt dan ook weggepinkt in deze levensfase wanneer de menopauze een feit is …..

Oestrogeen, collageen en hydratatie

Studies hebben aangetoond dat oestrogeen de productie van collageen ondersteunt, door zich te binden aan receptoren in de huid. Dit staat bekend staan ​​als de vorming van fibroblasten.

Deze fibroblasten zijn verantwoordelijk voor de productie van collageen – het eiwit dat de huid zijn kracht en flexibiliteit geeft – en elastine – het eiwit dat ervoor zorgt dat de uitgerekte huid terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm.

Daarom heeft je lichaam hulp nodig d.m.v. inname van collageenpeptiden, die direct en snel opgenomen en gebruikt kunnen worden voor de collageenaanmaak en ondersteuning van ons hele lichaam.

In de huid zitten verder van nature waterbindende stoffen, zoals hyaluronzuur. Oestrogeen zorgt ook voor de aanwezigheid van deze stoffen in je huid. Wanneer de productie van oestrogeen daalt, daalt de aanwezigheid van deze stoffen ook, waardoor de huid minder goed water kan vasthouden. Ook de  beschermende huidbarrière en talgproductie, waar oestrogeen bij helpt, zullen gaan afnemen. Met een droge huid én rimpels tot gevolg. Wanneer je rookt daalt het collageen nóg sneller…..

Haargroei en puistjes

Ongewenste haargroei en puistjes kunnen in en na de overgang vaker voorkomen. Dit heeft indirect ook weer met oestrogeendaling te maken.

Is collageen aanvullen zinvol in de overgang?

Uit eigen ervaring kan ik met een volmondig JA hierop antwoorden!

Bij vrouwen zal na de menopauze het dalingsproces van collageen versnellen. In de eerste vijf jaar na de menopauze is er een meer uitgesproken daling van collageen als gevolg van een aanzienlijke daling van de oestrogeenspiegel. Op dit moment kan je huid al 50 tot 60% collageen verloren zijn!

De huid kan daarom na het 50e levensjaar meer invallen en rimpels worden veel dieper wanneer je deze ontwikkeling niet afremt middels collageensuppletie.
In deze leeftijdscategorie is het aan te raden om elke dag collageen in te nemen. Hiermee verminder je de tekenen van huidveroudering.

De huid wordt hiermee weer steviger, voller en rimpels zullen verminderen.

Ook binnen in je lichaam heeft collageen de functie alle weefsels stevig, soepel en gehydrateerd te houden. Je darmen worden blij van collageen. Zo verbetert het je darmwerking en opname van voedingsstoffen, omdat het zorgt voor gezond darmslijmvlies.

De overgang betekent ook verlies van véél benodigde bouwstoffen die je lichaam nodig heeft. Dat verlies is mede verantwoordelijk voor sneller verouderen. Je lichaam reageert hierop met klachten als droge huid en pijntjes hier en daar.

Je spieren hebben deze collageeneiwitten nodig om de spiermassa op peil te houden en soepel te blijven, zodat ze goed hun werk kunnen blijven doen en je geen krachtsverlies krijgt. Sport, wandelen of fietsen dragen ook bij voor spierbehoud en smering van gewrichten.

Je kraakbeen, gewrichten en botten hebben collageen nodig voor stevigheid en een goede smering van de gewrichten. Regelmatig beweging en lichte sport of krachttraining stimuleert ook hier weer de collageen aanmaak.

Dit zorgt voor uitdroging van de oogbol, waardoor de vorm van de oogbol kan veranderen, waarmee het brandpunt op je netvlies ook verandert. Dit leidt tot verziendheid of bijziendheid en je zult merken dat je een bril nodig zult hebben. Ook de samenstelling van de het glasvocht in je ogen verandert met de afname van oestrogeen en collageen. Het kán leiden tot het zien van mouches volants, dat zijn doorzichtige draadjes die mee bewegen. Je ziet ze goed als je naar een licht oppervlak kijkt.

Uiteraard zijn er ook andere oorzaken voor slechter oogzicht. In deze blog hebben we het puur over veroudering en collageen.

Need I say more?

Redenen te over dacht ik zo om je collageen aan te vullen na de menopauze. Ik vul echt veel liever aan, dan dat ik vrijwillig volledig vrij spel geef aan de veroudering en een uitgedroogde en vastgeroeste ouwe bes wordt. Uiteraard een persoonlijke keus.

Nogmaals, ik merk duidelijk effect met RevitalTrax. Mijn huid is steviger en mooier, ik oog fitter en ook heb ik bijna géén last van spier- of gewrichtspijn. Uiteraard helpt vitaminerijke voeding daarbij nog extra.

En dan denk ik dat klachten vast erger zouden zijn, wanneer ik géén aanvulling zou nemen! Ik ga er zeker niet mee stoppen. Ik krijg ook nog regelmatig complimentjes over mijn looks !

RevitalTrax Collageen

Dit vind ik zelf één van de beste en complete merken. Je betaalt wat méér, maar je krijgt dan ook echt een completer product. Dat echt beter werkt dan andere, goedkopere varianten die minder werkzame stoffen bevatten.

Herbolist Beauty Collageen is ook een goed merk.

Related Posts