Wat gebeurt er met je vagina en vulva in de overgang en menopauze:
Vagina en vulva in de vruchtbare jaren bij ruim voldoende oestrogeen zijn goed doorbloed, vol, soepel en veerkrachtig, inclusief vaginale plooien.
Deze plooien zijn bedoeld om de vagina bij sexuele opwinding en bevalling te laten rekken en ontplooien, zodat de vagina mee kan rekken en dus groter wordt. Ook bedoeld voor extra gevoel en weerstand tijdens sex. Vooral voor het mannelijke geslachtsdeel ook niét onbelangrijk ladies 😉
Vagina en vulva in de overgang bij laag oestrogeen en in menopauze zijn kwetsbaarder en irritatie-klachten zijn vaak aanwezig.
In de fase vóór dat je menstruaties stoppen, de perimenopauze, zijn deze klachten er meestal nog niet, omdat er meestal nog sprake is van hogere oestrogeenwaarde met pieken en dalen die zorgt voor gezond en gehydrateerd weefsel.
Het weefsel wordt door oestrogeenverlies in de overgang bleker, minder goed doorbloed, slapper, dunner en droger.
De vaginale plooien verdwijnen heel langzaamaan door de oestrogeendaling.
Weefsel van blaas en urinebuis wordt ook slapper, dunner en droger en de urinebuis sluit hierdoor wat minder goed af.
Licht urineverlies kan optreden
Licht, druppelsgewijs urineverlies kan voorkomen, meestal bij flink hoesten, vallen of struikelen, dus bij meer druk op de blaas. Ook wanneer je erg nodig moet plassen en er niet direct een toilet in de buurt is kan je dit overkomen.
Krimpen van geslachtsorganen
Je baarmoeder en ook je kleine én grote schaamlippen krimpen in de overgang naar postmenopauze. Sommige vrouwen merken dit op middels pijnklachten of soms ook door gekke, trillende of zoemende vibraties in de onderbuik. Alsof je een mobiele telefoon in je baarmoeder hebt zitten en die vaag op de achtergrond voelt zoemen in een zwak repeterend patroon, om dan ineens weer weg te ebben. Een ontzettend rare gewaarwording.
Vaginale droogheid in een later stadium
Wanneer klachten als droogheid en irritatie vrij lang onbehandeld blijven kán vaginale atrofie haar intrede gaan doen. Er ontstaat irritatie, roodheid en/of branderigheid. Bij sommige vrouwen kunnen er zelfs ook soms microwondjes ontstaan door minuscule scheurtjes in het weefsel van vagina en vulva. Ongeveer zo droog als de Sahara en dat kan echt een zeer oncomfortabel gevoel geven.
Sex kan minder prettig worden
Tijdens sex kunnen ook microwondjes gaan ontstaan, wanneer het weefsel erg uitgedroogd en kwetsbaar is geworden. Daar hoef je geen wilde sex voor te hebben. Laag oestrogeen maakt sex dus een stuk minder prettig en de zin in sex kan verdwijnen, door angst voor pijn en bloedverlies.
De doorbloeding van je geslachtsorganen neemt wat af, wat bovenstaande klachten ook weer in de hand werkt.
Minder opwindingsgevoel of het snel wegebben daarvan kan optreden in verband daarmee.
Ook blaasontsteking komt wel vaker voor in de overgang en postmenopauze
Bacteriën hebben méér kans om blaasontsteking, bacteriële vaginose of een schimmelinfectie te veroorzaken.
Want ook de beschermende lactobacillen die je vagina en vulva gezond houden, nemen af met het verlies aan oestrogeen. De urinebuis verslapt wat en sluit minder goed af, waardoor bacteriën makkelijker toegang hebben naar de blaas. Het weefsel van de blaas zelf wordt óók kwetsbaarder door afname van lactobacillen.
Het is dus zeer belangrijk om je vagina én vulva in de overgang goed te verzorgen en extra te hydrateren om pijn en irritatie te voorkómen.
Want jouw blijvend lage oestrogeenspiegel kan je die goede conditie van je weefsels niet meer bieden.
Hormoontherapie
Dames die hormoontherapie gebruiken hebben waarschijnlijk géén of veel minder klachten, omdat zij hun oestrogeenspiegel op peil houden.
Vaginaal oestrogeen
Soms is er extra ondersteuning nodig van een crème met oestriol, die je lokaal kunt gebruiken. Ovules met oestrogeen zijn ook mogelijk.
- Synapause oestriol crème
- Vagifem ovules
Dames zónder gebruik van hormoontherapie kan ik aanraden om Synapause oestriol crème te gebruiken in- en uitwendig.
Dit regenereert het weefsel heel goed, is veilig langdurig te gebruiken vanwege uiterst lage dosering en verhelpt klachten grotendeels.
Het komt nauwelijks in de bloedbaan en werkt alleen op het aangedane weefsel en in het urogenitale gebied.
Ook blaasontsteking komt minder vaak terug dan.Tevens stimuleert het ook de lactobacillen.
Er bestaan ook Vagifem ovules, die werken alleen inwendig in dit gebied. Deze zalf en ovules zijn op recept van huisarts of gynaecoloog verkrijgbaar.
Dames die geen producten met hormonen mogen gebruiken zouden ook voor Hyalofemme gel kunnen kiezen.
Deze is hormoonvrij en hydrateert ook goed met lichaamseigen hyaluronzuur.
In mijn blog Intiemzone in de overgang staan nog meer producten vermeld die je kunt gebruiken voor vagina en vulva in de overgang.
Niet iedereen kan of wil vaginaal oestrogeen gebruiken. Er zijn ook natuurlijke mogelijkheden:
VERZORGING INTIEMZONE
INTIEMZONE IN DE OVERGANG
Niet behandelen bij laag oestrogeen geeft meestal op den duur terugkerende irritatie en pijnklachten of infecties. In sommige gevallen ontstaan dan andere aandoeningen.