Blogs Overgang

Verzorging van je gevoelige intieme zone

Dalend oestrogeen en progesteron

Dit veroorzaakt iets minder goed doorbloede huid in je intieme zone en de weefsels worden slapper. De spieren worden ook wat slapper hierdoor. Ook wordt er minder collageen aangemaakt, waardoor de huid en spieren minder elastisch worden. De huid wordt dunner en kwetsbaarder. Ook wordt de beschermlaag van de huid dunner doordat er minder beschermende vetzuren aanwezig zijn op de huid in de menopauze.
 

Wat houdt het in qua gevolgen voor de verschillende intieme zones?

 

Vagina

Inwendig droger, makkelijker wondjes in het vaginale weefsel die spontaan kunnen ontstaan of tijdens sex. Soms ook contactbloedingen door een kwetsbaardere baarmoedermond. Merkbaar in branderig gevoel, irritatie of licht bloedverlies dat na korte duur weer stopt. Bacteriële vaginose door verstoord bacterieel evenwicht. Schimmelinfecties door verstoord bacterieel evenwicht.
 

Vulva

Het uitwendige gebied rondom je vagina, plasbuis en clitoris kan problemen ondervinden. Jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling door een vaginale infectie of irritatie, maar ook verandering in uiterlijk en kleur van je vulva kan optreden. Blaasontstekingen en ongewild urineverlies kunnen optreden als gevolg van een minder goed sluitende urinebuis.

 

Bekkenbodem

Door dat de spieren in je bekkenbodem wat slapper worden kunnen er soms
lichte verzakkingen optreden van baarmoeder, vagina, blaas en endeldarm.
Deze spieren gaan door de daling van het oestrogeen ook lichtelijk stugger worden ( indrogen ) en werken minder goed. Dat kan ook weer spanning in de bekkenbodem geven, omdat de spieren gaan trekken aan de aanhechtingspunten in het bekken door de druk van de organen en/of wat overgewicht.
 

Anus en omliggend gebied

Ook dit gebied valt onder je intieme zone en wordt vaak vergeten in de menopauze als onderdeel van de zone waar atrofie kan optreden. Ook de huid van je anus wordt droger en minder elastisch, deze huid bestaat ook uit gevoelige huid en slijmvlies van de anus. Je darmwerking wordt grilliger en trager. Er kan diarree, obstipatie en loze aandrang optreden. Loze aandrang kan ook ontstaan door hogere spierspanning in je bekkenbodemspieren. Het gevoel lijkt op aandrang, maar is in feite spanning rond de sluitspier. Hierdoor kan je op het toilet de neiging hebben teveel te gaan drukken voor ontlasting, terwijl er eigenlijk nog geen echte aandrang is. 
 
Je kan door het drukken weer extra spanning krijgen rond de sluitspier, waardoor ontlasting moeilijker gaat. Je sluitspier kan wat moeilijker ontspannen op het toilet. Gevolgen daarvan kunnen zijn aambeien of kloofjes die flink pijn kunnen doen en een klein beetje kunnen bloeden bij ontlasting soms. Ook kan je huid rood worden door dat je natuurlijke huidflora te sterk invloed krijgt als gevolg van minder aanwezige beschermende vetzuren en meer vochtigheid van de huid agv van opvliegers en nachtzweten.

 

Je liezen

Door dat je huid in je liezen dunner wordt, je weerstand wat lager kan zijn door overgangsklachten als vermoeidheid en opvliegers, kan je huid daar ook wat meer aandacht nodig hebben. Agv van een hogere vochtigheidsgraad van de huid in je liezen en minder natuurlijke beschermende vetzuren op de opperhuid kan de huidflora op deze plekken te sterk gaan toenemen. Als gevolg hiervan kunnen je liezen een rode uitslag gaan vertonen en branderig gaan aanvoelen. Het gaat meestal om een schimmeltje dat van nature op de huid aanwezig is en in de vochtige omgeving te sterk kan gaan groeien. Dit kan ook gebeuren onder je oksels en onder je borsten. Elk mens heeft een natuurlijke huidflora bestaande uit bacteriën en schimmels.
 

Hoe verzorg je deze zones nu het beste?

  • Douchen of baden met alleen lauw water voor- en achterkant en liezen.
  • Gebruik géén intiemdouches om je vagina schoon te spoelen, hiermee spoel je alle beschermende lactobacillen die daar thuis horen in één spoelsessie weg en kan vaginale infecties en nog méér uitdroging triggeren.
  • Geen intiemzepen of uitdrogende douchegels in de genoemde zones
  • Nooit lang en heet douchen of baden ivm geheel verdwijnen van nog aanwezige beschermende vetzuren
  • Het anale gebied na toiletgang reinigen met koud water
  • Gebruik liever géén vochtige toiletdoekjes, deze tasten de PH-waarde van je intieme huid aan en verwijderen alle natuurlijke beschermende vetzuren, ze drogen je huid uit en dat kan zelfs tot branderigheid, irritatie, wondjes of kloofjes leiden op den duur.
  • Vermijd liever ook gekleurd toiletpapier met leuke printjes; de kleurstoffen kunnen je intiemzone irriteren.
  • Gebruik wasbare inlegkruisjes van zachte, ademende stof.

Zalven voor vagina en vulva in- en uitwendig

 

Zalven voor het anale gebied tegen uitdroging:

 

Zalven bij aambeien of kloofjes ( fissuren ):

 

Zalven voor rode liezen, onder je borsten en oksels (rode uitslag) :

Supplementen om je huid in- en uitwendig te ondersteunen en te hydrateren voor alle genoemde gebieden:

 

Bekkenbodemoefeningen

Deze oefeningen kunnen helpen je bekkenbodem te ontspannen of juist te versterken indien nodig.

Ongewild urineverlies komt vaker voor in de overgang, verlies ontlasting komt soms ( maar veel minder ) voor.

Wanneer je hier last van hebt, kun je het beste naar je huis arts gaan voor behandeling.

 

Ongewild licht urineverlies en terugkerende blaasontsteking

Dit komt vaker voor als gevolg van laag oestrogeen ná de menopauze en kan behandeld worden behandeld met vaginaal oestrogeen

om de weefsels te verstevigen en herstellen. Ook de beschermende zuurgraad wordt hiermee hersteld.

 

Bekkenbodemoefeningen via YouTube

Deze kun je vinden via Mijn YouTubekanaal om zelf mee aan de slag te gaan.

Je kunt ook een afspraak maken bij een bekkenbodemtherapeut via je huisarts.

 
Wanneer deze tips & tricks niet helpen of je reageert niet goed op producten,
meld je dan zeker bij je huisarts of gynaecoloog om te kijken wat er nu precies aan de hand is.
Shopping cart

Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

Of kijk eens in deze SHOP

Twitter Instagram YouTube Pinterest
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu