Blogs Overgang

Hoewel een arts hormoontherapie voor lage niveaus van oestrogeen kan aanbevelen,

is dit niet voor iedereen de beste keuze om uiteenlopende redenen.

 

Je kunt oestrogeen ook op natuurlijke wijze licht stimuleren.

 

Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarmee je je oestrogeenspiegel op natuurlijke wijze kunt stimuleren.

 

Veel voedingsmiddelen bevatten fyto-oestrogenen.

Het zijn van nature voorkomende plantaardige stoffen die op dezelfde manier functioneren als oestrogeen.

Ze zijn ook te vinden in sommige kruidenremedies. Je kunt hiermee in lichte mate je oestrogeenspiegel verhogen.

 

Fyto-oestrogenen kunnen voldoende zijn om opvliegers en andere overgangsklachten te dempen.

Elke vrouw is anders. Er is dus geen vaste standaardoplossing die bij elke vrouw werkt. Probeer wat wérkt voor jou persoonlijk.

Bovendien kunnen bepaalde vitamines en mineralen je lichaam helpen oestrogeen effectiever aan te maken of te gebruiken. Je kunt meer voedingsmiddelen eten die ze bevatten of een multivitaminesupplement nemen ( 100% ADH ). Vermijd hoog gedoseerde supplementen.

Oestrogeen is belangrijk voor de gezondheid van je hersenen, huid, darmgezondheid, spijsvertering, spieren, botten en de productie van stemmingsstabiliserende hormonen. Ook voor een goede nachtrust. In de overgang komt ook vaak licht urineverlies voor tijdens hoesten of struikelen. Ook dit is een gevolg van laag oestrogeen. De weefsels van blaas en urinebuis worden slapper en dunner. Je moet vaker plassen en je urinebuis sluit minder goed af. Dat is de reden van het urineverlies.

 

Reden te meer om oestrogeen op natuurlijke wijze te stimuleren met de volgende voedingsmiddelen:

Isoflavonen, een van de belangrijkste groepen fyto-oestrogenen:

 • Tofu
 • Tempé
 • Sojamelk
 • Edamame sojabonen
 • Kikkererwten
 • Pinda’s
 • Bonen

 

 

Er is enige discussie over de voordelen van soja-isoflavonen. Veel studies suggereren dat oestrogeen op natuurlijke wijze stimuleren het risico op hartaandoeningen en borstkanker kan verminderen, evenals de symptomen van de menopauze kan verminderen.

 

Lignanen zijn stoffen die je lichaam zelf verandert in fyto-oestrogenen en kunnen helpen bij het oestrogeenmetabolisme. Ze zijn ook een geweldige bron van omega-3 vetzuren, dit zijn essentiële vetten die je lichaam niet zelf kan maken en die je wel nodig hebt.

Lignanen beïnvloeden de stofwisseling van hormonen als oestrogeen, progesteron en testosteron. Er zijn onderzoeken gedaan dat lignanen kanker kunnen helpen voorkomen. Lignanen zijn antioxidanten en ontstekingsremmers, ze verlagen de cholesterolspiegel en verbeteren de glucosestofwisseling door het verhogen van de insulinegevoeligheid van weefsels. Lignanen zijn actief tegen aderverkalking , overgewicht en het metabool syndroom, ook inzetbaar bij diabetes, hart- en vaatziekten en chronische nierziekten.

De opname van lignanen is goed, en het lichaam breekt lignanen naar verhouding langzaam af. Je vindt daarom vrij hoge concentraties enterolignanen in het lichaam. Overdrijf dus niet met het overmatig eten van lignanen.

Omdat ze lijken op het vrouwelijke geslachtshormoon estradiol zouden ze de werking daarvan kunnen imiteren of juist blokkeren. Onderzoekers vermoeden dat lignanen de kans op borst- en eierstokkanker kunnen verminderen.

 

Lignanen zijn:

 • Lijnzaad; koop heel lijnzaad en maal het fijn in een electrisch koffiemolentje, vlak voordat je het gaat gebruiken. Gebroken lijnzaad is namelijk maar beperkt houdbaar en verliest ook aan werkzame stof wanneer het langer gemalen bewaard wordt. Overdrijf ook niet. Hou bij maximaal 1 tot 2 eetlepels per dag en kijk hoe je lichaam erop reageert.
 • Lijnzaadolie bevat ontstekingsremmende stoffen en omega-3 vetzuren
 • Volkoren producten
 • Vers gemalen koffiebonen

 

Pure chocolade of cacaopoeder om oestrogeen op natuurlijke wijze te stimuleren

Pure chocolade biedt een hele reeks potentiële gezondheidsvoordelen. De cacao is rijk aan flavonoïden en beïnvloeden je lichaam op dezelfde manier als oestrogeen. Sommige onderzoeken suggereren dat deze verbindingen de reden zijn waarom donkere, pure chocolade je humeur kan verbeteren, je kan helpen langer vol te blijven en je geheugen en hersenfunctie kan verbeteren. De chocolade die bedoeld wordt, heeft 85 % of meer cacao.

Melkchocolade bevat melkpoeder en meestal flink wat suiker.

Deze chocolade maakt vooral dik en bevat weinig cacao. Eet daar dus weinig van. Een goede manier om pure cacao binnen te krijgen is door een lepeltje toe te voegen aan je griekse yoghurt of in een smoothie met griekse yoghurt, waarbij je het fruit minimaal houdt, vanwege sterkere insulinestijging door fijngemalen fruit in smoothies. Met een theelepel lijnzaadolie en een extra schepje collageenpoeder erbij ben je helemaal goed bezig 🫗🥛

 

Knoflookolie

Knoflook is rijk aan fyto-oestrogenen die een gunstige invloed hebben op de oestrogeenhuishouding. Je zou het niet verwachten van knoflook! Een recente studie toont aan dat knoflookextract de gezondheid van het hart verbetert bij postmenopauzale vrouwen. Dit extract is ook te koop in de vorm van knoflookolie in capsules.

 

Rode klaver

Rode klaver is een plant die in veel traditionele medicijnen wordt gebruikt. Hoewel er enig bewijs is dat het de oestrogeenspiegels kan verhogen en opvliegers kan helpen verlichten, zijn verdere studies nodig om de effecten volledig te begrijpen. Toch hebben vele vrouwen hier baat bij in de overgang en menopauze.

 

Hop

Hop, oftewel humulus lupulus. De hopbellen worden verwerkt in supplementen en hebben een licht oestrogene werking. Het is rustgevend, stimuleert gezonde slaap, bevordert de spijsvertering, is een antioxidant en draagt bij tot cholesterolverlaging.

 

Vitamine D3

Vitamine D3 speelt een ondersteunende rol in het calcium- en botmetabolisme, naast het feit dat het betrokken is bij de gezondheid van het hart en de cognitieve functie van de hersenen. Vitamine D3 is ook betrokken bij het oestrogeenmetabolisme. Tijdens de menopauze kunnen vrouwen baat hebben bij extra vitamine D3. Een tekort zorgt voor o.a. spiertrillingen, lage rugpijn, angsten, brainfog en bloedend tandvlees.

 

Een goede dosering vitamine D3 is 50 tot 75 mcg per dag in combinatie met 50 mcg vitamine K2

Zodra je lichaam stopt met het produceren van oestrogeen via de eierstokken na de menopauze, is vitamine D3 nog steeds een essentiële vitamine. Het helpt je lichaam calcium uit voedsel te absorberen, wat cruciaal is voor de gezondheid van de botten en tanden en het kan osteoporose >> botontkalking >> helpen voorkomen. In combinatie met vitamine K2 is de opname in botten en tanden optimaal.

 

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D3 zijn levertraan, vis, eierdooiers, sommige paddestoelen en vitamine D3-verrijkte voedingsmiddelen.

Wanneer je je huid blootstelt aan zonlicht, maakt je lichaam vitamine D3 aan. Maar veel mensen hebben een te laag niveau van deze vitamine, vooral mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen. Ook in de winter en op bewolkte zomerdagen is er te weinig zonlicht voor voldoende aanmaak.

Het is belangrijk op te merken dat een teveel aan vitamine D3 abnormaal hoge calciumspiegels in het bloed kan veroorzaken. Het slikken van calciumsupplementen in hogere doseringen zijn dus niet aan te raden, alleen in overleg met een arts. Vitamine K2 helpt bij de opname van calcium in de botten en tanden.

 

Twijfel je? Overleg met je arts om ervoor zorgen dat er geen interacties zijn met je huidige medicijnen of om je bloedwaardes te laten checken. Normaal gesproken is een dosering tót 100 mcg per dag een veilige dosering.

Zelf ben ik geen fan van hoog gedoseerde, geconcentreerde maandelijkse D3 ampullen, capsules of injecties.

Ze verhogen je D3 waarde in je bloed tot een abnormaal hoog peil op dat moment. Niet zelden treden dan bijwerkingen op of ontstaat er verstopping in je darmen. Niet onlogisch tóch, want het is voor je lichaam een flinke stoot vitamine D3 ineens torenhoog.

 

DHEA

DHEA is een hormoon dat van nature aanwezig is in je lichaam en betrokken is bij de productie van oestrogeen. Het is op grote schaal beschikbaar als een over-the-counter supplement. Toch is het verstandiger om met je huisarts te bespreken of je dit supplement zou moeten slikken.

Een studie waarbij vrouwen betrokken waren die door de menopauze zijn gegaan, toonde aan dat DHEA effectief is bij het verhogen van de oestrogeenspiegels in het bloed. Ander onderzoek geeft aan dat het de botdichtheid verhoogt bij vrouwen ouder dan 65 jaar.

Omdat DHEA echter een hormoon is, kan het bijwerkingen hebben om oestrogeen op natuurlijke wijze stimuleren.

 

Overige bronnen van fyto-oestrogenen zijn:

 • Gedroogde abrikozen
 • Alfalfa kiemen of supplementen
 • Amandelen
 • Boerenkool
 • Broccoli
 • Dadels
 • Groene thee
 • Hazelnoten
 • Humus >> kikkererwten
 • Linzen
 • Olijfolie extra vierge
 • Pruimen
 • Rode wijn
 • Sesamzaad
 • Sperziebonen
 • Walnoten
 • Zwarte bonen

 

Vrouwen met een verhoogd risico op (borst-) kanker, net genezen van K, of dames met medicijnen, kunnen het beste met hun arts praten voordat ze fyto-oestrogenen gaan gebruiken.

 

Het motto blijft:

Normaal gebruik in kleine hoeveelheden.

En voor elk supplement geldt sowieso, hou je aan de dosering.

Bij fyto-oestrogenen uit voeding geldt hetzelfde, overleg met je huisarts bij twijfel en overdrijf niet.

Hou het bij één glas sojamelk of één of twee eetlepels lijnzaad per dag dat je het neemt. Wissel ook af met de fyto-oestrogenen per dag om oestrogeen op natuurlijke wijze te stimuleren.

 

Meer BLOGS over voeding in de overgang en menopauze

 

Check ook deze interessante links over oestrogeen op natuurlijke wijze stimuleren:

 

 

 

 

Shopping cart

Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

Of kijk eens in deze SHOP

Twitter Instagram YouTube Pinterest
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu