Onregelmatige menstruaties en spotting, Perimenopauze, Postmenopauze, Supplementen, Wasbare inlegkruisjes en maandverband

Herken jij jezelf in de overgang?

Een dag uit het leven van Iris, een vrouw in de overgang

Iris was best laat naar bed gegaan…

Ze kon namelijk toch niet slapen vanwege haar opvliegers. Wat een bloedhitte zeg, vreselijk toch dit pffff. Laat in de avond was ze dus eerst nog in een lauw bad gegaan om nog even te ontspannen, maar dat werd haar toch al gauw weer te warm. Ze was zelfs een beetje misselijk geworden in bad. Het was al 1.30 uur en eenmaal uit bad volgde traag het hele verzorgingsritueel, voordat ze uiteindelijk dus haar bed in kon duiken.

Ogen reinigen, oogdruppels tegen de droge ogen, crème met hyaluronzuur op haar gezicht om enigszins rimpels te bestrijden, tanden poetsen, dit is een hele klus geworden en dan ook nog goed ragen om ergere troubles met haar tandvleesproblemen te voorkomen, vooral de achterste kiezen aanpakken, want daar zijn de zwakste plekken….Ze hoort de mondhygiëniste dit opdreunen in haar hoofd.

Hup, weer was ze een kwartier verder. Daarna was het moment aangebroken om haar oestriolzalf te gebruiken voor haar in- en uitwendige intiemzone. Vooral na een bad dat je huid toch wel wat uitdroogt, zeker een goed plan. Ook met een nieuw vriendje in beeld die je zo nu en dan eens ziet voor een sexy date, wil je toch dat je nog een beetje mee kan komen tussen de lakens?! Het helpt zeker…gelukkig maar dat het bestaat! Zo heeft ze geen last van vaginale droogheid of irritatie meer, en sex is weer aangenamer zo, dus ze blijft het maar trouw gebruiken een paar keer per week.

Uiteindelijk kon ze, toch wel moe, lekker haar bed in duiken. Ze lag nog geen 5 minuten of het was alweer bloedheet, tot zweten aan toe! Wat een ramp toch die rot-overgang. Woelend en draaiend had ze het opeens weer ijskoud en viel toch even in slaap, met het dekbed half over zich heen. Maar goed dat mijn nieuwe aanwinst mij zo niet hoeft te zien nu, dacht ze ineens…. Ze was weer wakker….amper een uur verder. Wat als Sander binnenkort blijft slapen?? Of ik krijg een flinke opvlieger als we een date hebben ?? O nee… ze zakte weer weg in haar kussen….voor even…..tot ze weer eens moest plassen of met een superdroge keel wakker zou worden.

De wekker ging om 7.00 uur. Poehee, moet ik echt nu al opstaan ?? In haar hoofd leek het bloed met een enorm tempo door haar bloedvaten te razen. Ze voelde zich nogal onrustig, iets onheilspellends, alsof er iets vreselijks ging gebeuren.”Rustig blijven Iris”, mompelde ze tegen zichzelf. Dit herkende ze inmiddels sinds ze in de overgang was, en ze weet dat het ook weer zakt…. Dus elke ochtend dezelfde ellende….angst en onrust, grrrrr…

Even rustig bijkomend met een glaasje water, zat ze nog even in bed. Dat werkt voor haar echt het beste, weet ze uit ervaring. Ze deed de gordijnen open en het daglicht tergde haar lichtgevoelige ogen, die nog op “nachtstand” stonden. Ze kneep haar ogen half dicht op weg naar de badkamer, klam en zweterig en met stijve rug en kuiten zette ze de douche aan. Ahhhh heerlijk dat warme water, ze kwam helemaal bij onder de douche en toen was ze pas goed wakker. Tanden weer gepoetst en maar even wat aan mijn uiterlijke verschijning doen voor de komende werkdag!

Ze keek in de in de spiegel… Mijn God… Ben ik dat spook ??? Bleek, met blauwe kringen onder haar ogen. De rimpels en doffe huid met lichte hangwangetjes spreken boekdelen. Okee dacht ze… Hier moet echt wat make-up op !! Zonder make-up op denken ze op kantoor vast dat ik een enge ziekte heb! Er kon toch nog even een zwak lachje af. Dagcrème, wat subtiele vloeibare make-up. Een ooglijntje, wat oogschaduw, mascara, wat blusher op haar wangen en ja…zeker die lelijke blauwe kringen nog even wat extra dik camoufleren….Mijn God, echt geen gezicht zo! Lipstick erop, zo klaar.

Kleding aan…Maar wat…? Ze graait in de kast….Zes keer wat anders aan. Wat een troep in die kast.Tsja ik lijk dus echt overal megadik in met die opgeblazen buik, dacht ze, die rotbuik ook, veel te dik ! Nou ze nemen me maar zoals ik ben…..ik zal toch wat aan moeten ?? Mooi, dit jasje camoufleert nog enigszins! Oooo shit…snel nog wat oogdruppels erin !! Tsss inlegkruisje niet vergeten Iris, you never know !

Drie opvliegers verder, nam ze maar snel nog even een menopauzesupplementje in tegen de opvliegers. Gelukkig helpt het meestal wel. Uiteraard niet 100 %, maar goed in ieder geval niet zo’n heftige opvliegers meer. Meestal zakken de opvliegers overdag wel tot minimaal en begint het feest weer vanaf een uur of 22.00 uur.

Toch maar weer aan de hormoontherapie ??

Nee, in die tussentijdse bloedingen heb ik echt geen zin meer, zei ze tegen zichzelf. Dit was bij Iris een vervelende bijwerking van de hormoontherapie, welke dosering ze ook nam. Dus maar gestopt ermee. De bloedingen lijken nu eindelijk, écht definitief weg te blijven. Bijna één jaar al na het stoppen van de hormonen. Met 52 lijkt me dat normaler. Dan maar weer die rottige opvliegers. Die worden gelukkig al minder, hopelijk dan ? Snel de auto in met het raam open ! Ik ben laat !!

Aan het werk

Tijdens haar werkdag merkt ze wel dat de drukte op kantoor en veel telefoontjes ervoor zorgen dat ze een gonzend hoofd heeft, met suizende oren in een klam en warm kantoor….Of lag dat aan haar dat het zo warm is overal ?? Maar weer even naar de wc dan. En af en toe is ze er niet helemaal bij met haar hoofd…Hè wat zeg je? O, sorry Suzan…heb je dat dan net ook al gevraagd? zei ze tegen haar collega. Sorry, ik kijk het zo wel even na in het dossier van Dhr. van der Wal….

Vijf klantgesprekken verder is ze alweer vergeten wat haar collega haar vroeg….oooopsssss….

Ja die keek dus echt niet blij…. IRIS…IK DOE HET ZELF WEL…En bedankt collega?!! Zal ik Suzan toch maar vertellen over de overgang, dacht ze weer? Nee, ze lacht me vast uit…Die kip is net 30 !! Nee, doe maar niet Iris….Eindelijk naar huis….poe….pfffff…heet zeg…doodmoe ook….Frisse lucht….here I come! Gooi open dat raam ! Broemmm broemmmm !

Thuis ook weer hektisch met een paar pubers die een hoop troep voor haar hadden achter gelaten…

En ook nog een lege koelkast…Shit !! Naar de winkel dus… ook weer vergeten? Wat moest ik nou hebben eigenlijk ??? Ze wist het weer… Ineens….zo’n raar gevoel, angst… Ze voelt het gelijk ook zwart worden voor haar ogen… Misselijk…Ze duikt naar de grond in het winkelpad… Ik moet liggen dacht ze..zwetend en zo misselijk…Dan hoort ze iemand op de verre achtergrond het een en ander roepen…

Gaat het alweer een beetje vrouwtje?

Ben je er weer? Ik kom langzaam bij en schaam me dood… Jaja het gaat wel weer. Ik denk misschien een beetje te weinig gegeten? Ik ga die man echt niet vertellen dat ik in de overgang ben! No way! Ze krabbelt op met een slechts half gevuld winkelmandje…Uit zijn vizier…Schiet op kassamiep ! Ik moet frisse lucht hebben….Vreselijk voor schut dit weer !!

Thuis aangekomen flanst ze snel wat eten in elkaar.

Ze had een hongeraanval, dus het moest eenvoudig en vooral dus snel klaar zijn! Ongezonde troep dus die vult! De kids vinden het natuurlijk weer eens niet lekker….Mam, heb je nou alweer mijn shampoo vergeten ?? Dat heb ik je nou al 2 keer gevraagd… Ja Purdy, mamma voelt zich even niet zo lekker… Jezus mam, alweer niet? Wat is er de laatste tijd toch met jou?

Ga het zelf maar even halen dan Purdy….hier heb je geld.

Doe jij dan ook even deze keer de vaatwasser voor mamma, ik ben echt zooo moe? Ja zeg….doeiiiiii hoor mam ! Dat is echt mijn taak niet vandaag, Robbert is aan de beurt nu en ik kan er niks aan doen dat hij nu snel naar Randy is gegaan! Ik heb met Jolanda afgesproken zo! Doeiiiii…..Okee dacht ze..dan blijft het maar staan…straks maar…pffff.

Ze ploft op de bank…doodmoe…..haar hoofd maalt en maalt…

Pfffff de was moet ook nog …en dit… en dat…. ik doe het straks wel…ach die vaatwasser ook nog! Aaaargh nee, niet weer een opvlieger !!! Snel maar weer een salie-capsule. Zou dat eigenlijk wel goed voor me zijn, steeds die supplementen?? Ja, zonder is ook geen optie…Ik neem het gewoon in hoor…denkt ze weer. Het leven van een alleenstaande moeder gaat helaas niet over rozen…. Later op de avond is ze ineens klaarwakker, slapen… tsja lukte dat maar ??? Inmiddels wel al tien keer naar de wc gerend, nummer 1, nummer 2, etc…. houdt het nooit op dit gedoe??

Stuur eens een lief kaartje naar die vriendin of buurvrouw die zich niet happy voelt !

Klik op de banner !

En het hele ritueel van douchen, tanden poetsen, etc., begint weer van voren af aan ….

Wie staat er nou eigenlijk eens voor mij klaar…snikt ze ineens…wanneer ze in de spiegel haar zwaar vermoeide, oudere gezicht bekijkt…En de volgende doemgedachte komt al in haar hoofd…Hoe kan Sander mij eigenlijk leuk vinden ? Die komt vast een ander tegen die leuker én jonger is dan ik?? En ze snikt nog maar eens…..

Ze zet de wekker voor de volgende ochtend….het is al 2.30 uur inmiddels…

“Plafonddienst alweer”…..Haar benen en voeten tintelen….zo gek ook…Zouden andere vrouwen dit ook hebben? Zal ik het Coby eens vragen morgen? Of zou die nog niet in de overgang zijn? Nee beter niet….En weer plassen …vierde keer alweer grrrr!!

Om 3.30 uur valt ze in slaap….eindelijk…..nog amper vier en een half uur slaap….

Vragen die je privé wil stellen? Mail me ! Zie contactformulier.

Related Posts