Bio-identieke hormoontherapie 

Komt er ooit balans qua hormonen? Dit denk je in de peri-menopauze vast wel vaker!

Je hormonen schommelen wat af in de peri-menopauze en dalen uiteindelijk blijvend zo sterk, dat het ook kan betekenen dat klachten misschien niet ( geheel ) zullen verdwijnen. Door die hormoontekorten komt je lichaam de stofjes tekort die je lichaam onderhouden, hydrateren en je lichaamsprocessen aansturen. Ook hebben je geslachtshormonen een beschermende werking in het verminderen van de kans op bepaalde hart- en vaatziektes, darmkanker, Alzheimer, spier- en gewrichtspijn en botontkalking. Die beschermende werking neemt af bij dalende hormoonspiegels.

Dat kan bij schommelende en lage hormoonspiegels dan ook betekenen, dat je mogelijk last kunt blijven houden van nare opvliegers, spier- en/of gewrichtsklachten, brainfog, slechter slapen, constipatie, moodswings, angstiger of down zijn. Ook vaginale droogte kan gaan optreden en slaapproblemen kunnen aanhouden bij vrouwen. Je stemming kan veranderen in down of verdrietig en zelfs depressief zijn, maar ook woede-aanvallen komen wel vaker voor.

Deze overgangsklachten zijn vaak heviger in de peri-menopauze, bij sterk wisselende hormoonspiegels met pieken en dalen.

Start bio-identieke hormoontherapie

Dit is vaak het moment dat bio-identieke hormoontherapie ter sprake komt bij de huisarts of gynaecoloog, wanneer een vrouw genoeg heeft van al die nare overgangsklachten die haar dagelijkse leven soms zelf onmogelijk maken.

Elke vrouw is hormonaal uniek

Bij de meeste vrouwen stabiliseren de overgangsklachten tot minimaal en nemen je klachten af naarmate je langer in de post-menopauze bent, maar helaas niet bij iedereen.

De oorzaak van aanhoudende overgangsklachten is vaak niet helemaal duidelijk

Het is moeilijker te vatten waarom de een minder last ondervindt dan de ander. Het heeft vaak ook met erfelijkheid, leefstijl, voeding of overgewicht te maken. En mogelijk speelt een te grote belasting op de lever en alvleesklier of bijnieruitputting een rol hierbij. Zelfs ontstane vitamine- en mineralen tekorten door het ingrijpende overgangsproces kunnen een rol spelen in aanhoudende overgangsklachten! Dat wordt vaak buiten beschouwing gelaten. Het vrouwenlichaam maakt een totale verandering door die verder gaat dan opvliegers en nachtzweten. Het is redelijk onvoorspelbaar, omdat elke vrouw een uniek lichaam en unieke leefwijze heeft.

Bij hevige overgangsklachten kiezen vrouwen tegenwoordig daarom vaker voor bio-identieke hormonen.

Wanneer je hormoontherapie wilt/bent gaan gebruiken voor genoemde overgangsklachten, helpt dit vooral bij hevige hormoonschommelingen in de peri-menopauze.

Je kunt één keer per jaar toch eens proberen om het af te bouwen, wanneer je in de post-menopauzale leeftijd bent van ongeveer 60/65 jaar. Heb je het werkelijk nog nodig? Of is het een bewuste, persoonlijke keuze om hormonen te blijven gebruiken?

In Nederland adviseren artsen nog steeds niet allemaal levenslang gebruik van hormonen. Zij zijn in Nederland nog altijd voorzichtig ingesteld, omdat de gezondheid op een gebruikstermijn van langer dan 10 jaar eigenlijk nooit wetenschappelijk is vastgelegd bij groepen vrouwen. Men heeft dus geen wetenschappelijk bewijs over hoe bio-identieke hormoontherapie zich verhoudt tov de vrouwelijke gezondheid.

Er zijn genoeg positieve speculaties/prognoses hierover en vooral in Engeland en Amerika pleit men 110% vóór het gebruik van bio-identieke hormonen, vooral op instagram en facebook kom je de bekende menopauzespecialisten tegen zoals Dr. Mary Claire Haver, Dr. Kelly Casperson, Dr. Felice Gersh, Dr. Lisa Mosconi.

Nederland is daar nog altijd voorzichtiger in. Is dat terecht of onterecht? Laten we ons niet meeslepen in een opgeklopte hype die ons alleen maar positieve voordelen belooft, een Holy Grail die ons 100% gezondheid garandeert? Of is er ook toch ook een ( bewust onbelichte ) keerzijde die niet aan het licht komt? Lees verder in deze blog om meer te lezen hierover.

Tussentijds stoppen, verhogen of verlagen van bio-identieke hormonen

Wanneer je wilt stoppen, verhogen of verlagen van hormonen, doe je dat altijd in overleg met je arts; nooit zelf rommelen met hormoontherapie qua verhogen, verlagen of stoppen. Hormonen kunnen namelijk allerlei lichaamsprocessen beïnvloeden, waar bij balans en evenwicht daarvan uiterst belangrijk is. Wanneer je merkt dat je klachten weer toenemen na het stoppen, kan dat liggen aan het feit dat je lichaam moet wennen aan het stoppen. Maar houden de klachten na 2 maanden aan, dan kun je altijd besluiten om weer te herstarten met je hormoontherapie, uiteraard in overleg met je arts.
Misschien kun je dan wél gaan volstaan met een lagere dosering en heb je je situatie positief aangepast naar wat alleen nog nodig bleek qua dosering hormonen. Zo leer je de behoeften van je lichaam goed kennen. Het blijft aftasten van de situatie per persoon, altijd in overleg.

Einde aan de vruchtbare fase

In onze vruchtbare jaren hadden we veel hogere niveaus van deze hormonen en voelden ons daardoor kiplekker, want alles werkte optimaal in een goed afgestemde natuurlijke cyclus. Onze hormonen werken samen met onze hersenen, zenuwstelsel en organen; die goede samenwerking verandert dus in de overgang. Alles slaat eigenlijk een beetje op hol als een soort grillige achtbaan, waardoor je het gevoel krijgt de controle over je lichaam en welzijn kwijt te raken. Er kunnen gevoelens optreden die je nog nooit eerder ervaren hebt en dat kan zeker beangstigend zijn! Deze achtbaan kan dus een domino-effect aan overgangssymptomen oproepen die paniekaanvallen kunnen triggeren.

Dát is vaak het moment waarop bio-identieke hormonen verlichting kunnen bieden.

Voordeel voor je gezondheid met bio-identieke hormonen

  • Zelfs een minimale dosering levert voordeel voor je gezondheid en gevoel van welzijn op door een stabielere hormoonbalans.
  • Het is bekend dat hormoontherapie je lichaam beter onderhoudt en daarmee de kans op aandoeningen met ongeveer 35 % verkleint, en mogelijk ook veroudering iets vertraagt.
  • De bio-identieke hormonen hebben precies dezelfde structuur als je eigen hormonen, maar worden uiteraard via een chemisch proces gemaakt in een fabriek uit wilde yam wortel. Ze zijn dus niet door je eigen lichaam aangemaakt.
  • De hormoontherapie kan op hol geslagen hormonen in de peri-menopauze weer in balans brengen, waardoor overgangsklachten zullen afnemen

Toch blijven er een bepaalde voorzichtigheid bestaan voor bio-identieke hormoontherapie:

  • Deze komen vooral voort uit de vertekende beelden van de WHO-studie van 2002, toen wetenschappers bekend maakten dat > niet bio-identieke > hormonen mogelijk borstkanker en andere ziektes zouden veroorzaken.
  • Er kunnen bijwerkingen optreden bij verkeerde opname of doseringen zoals spotting, onregelmatig bloedverlies, te dik baarmoederslijmvlies, trage darmperistaltiek, depressie, oedeem of pijnlijke borsten; meestal in de eerste 6 maanden, soms langer, hetgeen bij langer dan 6 maanden om nader onderzoek vraagt:
  • Hoe is je algemene gezondheid?
  • Neem je de hormonen goed op?
  • Heb je de juiste dosering i.o. een kundige arts?
  • Heb je de juiste soort hormoontherapie voor jouw lichaam?
  • Krijg je goede uitleg qua gebruik?
  • Is de wijze van toediening voor jou juist en prettig?
  • Is er enig risico op het ontstaan van ( borst ) kanker of andere aandoeningen bij langduriger gebruik?
  • Voert je lichaam de gebruikte hormonen wel voldoende af?
  • Zie blog; Langdurig gebruik van Bio-Identieke Hormonen

Gepubliceerde onderzoeken omtrent orale en bio-identieke hormoontherapie en een verhoogd risico op kanker:

Het blijft nog steeds een grijs gebied wat nu de exacte waarheid is hieromtrent? De onderstaande onderzoeken geven aan dat er wél een verhoogd risico op ( borst-) kanker bestaat, zowel bij orale als hij bio-identieke hormonen die transdermaal worden toegediend?

Deze onderzoeken staan haaks op wat andere artsen zeggen?:

“U heeft nul verhoogd risico op het ontstaan van borstkanker bij het gebruik van bio-identieke hormonen”?

Lees hier zelf de gevonden resultaten van 2023 en 2024 en oordeel zelf of laat ze aan je arts lezen:

Opmerkzame aandachtspunten zijn:

  • Waarom vond men in deze onderzoeken dan wél aantoonbaar bewijs voor een verhoogde kans op ( borst ) kanker en vertellen andere artsen dat dit niet zo is?
  • En waarom verbieden artsen het gebruik van bio-identieke hormoontherapie ná borstkanker als oestrogeen géén kanker veroorzaakt?  Dat staat nog steeds haaks op elkaar toch? 
  • Oestrogeen stimuleert celvernieuwing, wat betekent dat voor het langetermijngebruik naast progesteron? Je hormoontherapie moet écht een goed afstemde dosering zijn van beide hormonen qua opname, balans en werking.
  • In een menstruele cyclus is er een goede balans tussen opbouw en afname van oestrogeen. 
  • Misschien wordt het risico veel groter wanneer je hogere doseringen oestrogeen gebruikt over een langere tijdsduur dan 5 jaar of zelfs 10 jaar? Waarom heeft Moeder Natuur niet gekozen voor doorlopend hogere hormoonspiegels zou je dan denken?
  • Een hoge BMI > overgewicht > gebruik van ongezonde, suikerrijke voeding, roken, alcohol én te weinig beweging in combinatie met bio-identiek oestrogeen kan tot leververvetting en daaruit voortvloeiende oestrogeendominantie leiden bij verminderde leverfunctie, hetgeen gekoppeld wordt aan het eerder ontstaan van kanker?
  • “The benefits outway the risks”? 
  • En begrijp me niet verkeerd; ik heb zelf ook 9 jaar bio-identieke en orale hormoontherapie gebruikt > mét bijwerkingen in de laatste 3 jaren > Ik ben er dus niet tegen, zeg maar, maar ik ben wel kritischer geworden vanwege persoonlijke, negatieve ervaringen met bio-identieke hormonen, als ook vanwege dit soort onderzoeken die toch wél anders aantonen. Waar rook is, is vuur? Of moeten we klakkeloos geloven wat tegenwoordig als Holy Grail over het internet gaat, dat elke vrouw haar hormonen zou moeten aanvullen?
  • Of is bio-identieke hormoontherapie een ware hype geworden waar veel geld mee verdiend wordt? Volgens informatie worden er biljoenen mee verdiend in de farmaceutische industrie? En is de promotie om die reden losgeslagen?

The pharmaceutical industry has indeed seen significant profits from menopausal hormone therapy (HRT)
The global hormone replacement therapy market was valued at USD 21.28 billion in 2022 and is expected to grow at a compounded annual growth rate (CAGR) of 6.6% from 2023 to 2030. By 2032, the market is estimated to reach USD 40.1 billion.

Bloedtest om de intrede van de overgang aan te tonen

In de peri-menopauze heeft het weinig zin om een bloedtest te doen op hormoontekorten, omdat je hormonen dan heel sterk blijven schommelen, zelfs dagelijks of meerdere keren per dag. Dat merk je vaak aan heftige menstruaties en/of heftigere moodswings, migraine, hongeraanvallen, stemmingswisselingen, slecht slapen, misselijkheid, een slap gevoel en opvliegers. Afgaan op de overgangssymptomen is dus de meest gangbare methode om de overgang aan te tonen, eventueel aangevuld met een FSH test:

MENOPAUZE FSH TEST

Post-menopauze en hormoonspiegels

De lagere oestrogeen/progesteronspiegel is dus in de postmenopauze zonder extra hormonen vaak nog merkbaar aan klachten als: opvliegers, onrust, angst, brainfog, darmproblemen, constipatie of diarree, ongewild urineverlies, blaasontstekingen, slikproblemen, maagzuurklachten, oorsuizen, vaginale atrofie, jeuk, tintelingen, anale fissuurtjes, etc.

De keuze voor bio-identieke hormonen is altijd persoonlijk

We willen vrouwen graag breder informeren over dit onderwerp.

Waar zijn die gedocumenteerde, aantoonbare, langdurige,  wetenschappelijke onderzoeken over al die voordelen, ik heb ze nog niet kunnen vinden na grondig speurwerk op internet? Jij wel?

De voordelen van hormonen

Ik geloof zeker dat er voordelen zijn met het gebruik van hormoontherapie bij ernstige overgangsklachten, echter ben ik ook zelf kritischer geworden, nadat ik vervelende bijwerkingen kreeg (vermoeden op hyperplasie door aanhoudende bloedingen), dan word je vanzelf kritischer als je gynaecoloog je terugfluit.

Vandaar dat ik jullie de bovenstaande onderzoeken niet wil onthouden, zodat je dit met je arts kunt bespreken.

Onbehandelde bijwerkingen zijn niet altijd onschuldig

De nadelen en bijwerkingen worden vaak gewoon verzwegen bij aanvang door artsen, omdat men niemand wil ontmoedigen. Ook door gebruiksters worden klachten als spotting of onregelmatige bloedingen in de post-menopauze vaak gewoon weggewuifd en afgedaan als “onschuldig “, omdat vrouwen simpelweg niet willen stoppen vanwege de andere voordelen die de hormonen hen bieden en dit soort klachten dus bewust niet melden aan hun arts, omdat dit mogelijk betekent dat zij moeten stoppen met de hormonen. Toch kan doorgaan uiteindelijk nare gevolgen hebben, zoals het ontstaan van poliepen, vleesbomen of op langere termijn zelfs baarmoederkanker wanneer oestrogeen domineert over progesteron.

We willen hiermee duidelijk maken dat bijwerkingen nooit onbehandeld zouden moeten blijven. Ook het monitoren van je algemene gezondheid is belangrijk bij het gebruik van hormonen.

Bekijk ook eens deze blog:

Alles draait om een gezonde hormoonbalans

Hoog oestrogeen is niet goed ivm risico’s op aandoeningen ivm oestrogeendominantie en dit wordt toch gelinkt aan méér kans op kanker. Te weinig ook niet bevorderlijk ivm heftigere klachten of mogelijk kans op aandoeningen? Vrouwen gingen ons al eeuwen voor met een natuurlijke overgang, waarvan er velen ook gewoon 90 werden zonder rare ziektes, dus wat is wijsheid; ik denk vooral gezond leven en gezond/gevarieerd eten zonder overmaat aan koolhydraten, suikers en alcohol.

Het blijft een kwestie van afwegen, bespreken met je arts, starten en kijken óf bio-identieke hormonen voor jou werken en geschikt blijven io je huisarts of gynaecoloog.

De bekende voordelen van bio-identieke hormonen nog een keer op een rij:

  • De risico’s op verschillende ziektes als hart- en vaatziektes, dementie, parkinson, darmkanker, osteoporose, huidproblemen en infecties o.a. minimaliseer je hiermee, omdat je algemene gezondheid erop vooruit gaat.
  • Ook je gemoed zal er beter van worden, je zit lekkerder in je vel.
  • Het risico op borstkanker is bij bio-identieke hormoontherapie de eerste 5 jaar 0 ! Daarna minimaal hoger per jaar zo wordt nu aangegeven. 
  • Het risico op trombose is nihil bij transdermale oestrogenen (via de huid, in de vorm van pleisters, spray of gel)
  • Wanneer vrouwen hun baarmoeder nog hebben dan wordt er een bio-identiek progesteron voorgeschreven in de vorm van utrogestan tabletten, die volkomen veilig zijn voor je lichaam.
  • Bij synthetische hormonen is het risico op trombose en borstkanker laag, maar hoger dan bij bio-identieke hormonen, omdat ze de lever moeten passeren en je lichaam synthetische hormonen niet echt herkent qua structuur ( de anticonceptiepil )
  • Neem de onderzoeken die ik vermeldde mee in je eigen, persoonlijke afwegingen > laat je arts het maar uitleggen wat de waarheid is en wat een goede keuze voor jou is?
  • Blijf echter altijd je gezonde verstand gebruiken.

Dan een weetje ! Gezond leven is geen Fabeltje

Je loopt zónder gebruik van hormoontherapie van nature méér risico op ( borst-) kanker en hart-en vaatziektes, naarmate je ouder wordt.

Dit risico verhoog je óók wanneer je:

  • Te zwaar bent, hoge BMI >30 en een ongezonde leefstijl blijft aanhouden
  • Niet genoeg beweegt
  • Rookt
  • Alcohol drinkt
  • Veel suikers eet en drinkt
  • Teveel vezelarme koolhydraten eet ( witte bloem/meel producten, snoep, koek, chips )
  • Teveel verzadigde en trans- vetten eet
  • Te weinig groente en fruit eet
  • Hierdoor een slecht werkend immuunsysteem hebt > vaak ziek bent of kwaaltjes hebt

Kortom het risico is er voor iedereen die ouder wordt.

Ook bio-identieke hormonen en reguliere, andere medicijnen geven risico’s op bijwerkingen. Dat wordt vaak vergeten!

Ga bij klachten naar een erkende arts zoals een gynaecoloog of endocrinoloog met voldoende ervaring op het gebied hormonen en menopauze. Zij hebben kennis van wetenschappelijke onderzoeken en weten wat de juiste richtlijnen zijn.

Wil jij ook onze Newsletters ontvangen?

Schrijf je nu in en ontvang een kortingscode voor een e-book

Als dank voor je inschrijving !