Gezond eten en leven is eigenlijk altijd aan te raden.
Maar er zijn fases waarbij dat nog eens extra belangrijk is.
De overgang is zo’n fase in het leven van een vrouw waarbij het belangrijk is om juist goed voor jezelf te zorgen.
Voeding en leefstijl vervullen hierin een belangrijke rol.
Er zijn voedingsmiddelen die een positief effect hebben op de overgang.
Maar er zijn ook voedingsmiddelen en voedingstoffen die je beter niet kunt eten omdat deze een negatieve invloed op overgangsklachten hebben.
Zo heeft suiker ook invloed op de overgang.
En dan met name op de overgangsklachten die kunnen ontstaan of verergeren als je teveel suiker binnen krijgt.
Suiker heeft tijdens de overgang een negatieve invloed op:
Het oestrogeengehalte
Het hormoon oestrogeen wordt voor het grootste deel in de eierstokken geproduceerd.
Doordat de eierstokken tijdens de overgang geleidelijk hun functie verliezen, raken de eicellen op en word je oestrogeengehalte steeds lager.
Het lagere oestrogeengehalte in het lichaam veroorzaakt daarom ook de meeste overgangsklachten.
Het eten van suikerrijke producten veroorzaakt vervolgens weer schommelingen in het oestrogeengehalte.
Hierdoor ontstaan of verergeren juist de overgangsklachten weer.
De opname van calcium
Door het natuurlijke verouderingsproces neemt de dichtheid van de botten af doordat er meer bot wordt afgebroken dan dat het lichaam zelf kan aanmaken. Het mineraal calcium is erg belangrijk tijdens de overgang. Dit omdat calcium het risico op botontkalking (osteoporose) verkleint. Suiker zorgt er op zijn beurt weer voor dat calcium veel slechter wordt opgenomen.
Verergeren van typische overgangsklachten
Door de hormoonschommelingen kun je last van overgangsklachten krijgen.
Suiker kan deze klachten nog eens erger maken.
Suiker verergert vooral de typische overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten.
Ook heeft suiker niet alleen invloed op de hevigheid van bijvoorbeeld opvliegers maar ook op de frequentie ervan.
Blaas- en urineweginfecties
Tijdens de overgang heb je veel sneller kans om een blaasontsteking te krijgen.
Door het natuurlijke verouderingsproces wordt het slijmvlies in de blaas en de plasbuis dunner.
Ook neemt de spierspanning af, waardoor het voor de bacteriën veel gemakkelijker is om de blaas binnen te kunnen dringen waardoor er veel gemakkelijker vaginale- en urineweg infecties kunnen ontstaan.
Suiker zorgt niet alleen voor het ontstaan van overgangsklachten,
maar suiker zorgt ook voor een groter risico op aandoeningen die tijdens de overgang kunnen ontstaan.
Suiker werkt hierbij als een voedingstof: op deze manier voedt suiker namelijk de slechte bacteriën waardoor deze kunnen blijven bestaan.
Ook geneest een blaasontsteking hierdoor minder snel en verergeren de bijbehorende klachten ook nog eens door suikerrijke voedingsmiddelen.
Snelle suikers waar zitten ze in?
Je vindt ze zoal in:
- chocola,
- koek,
- snoep,
- Witmeelproducten, zoals witbrood en pasta,
- Witte rijst,
- Vruchtensappen,
- Frisdranken,
- ijs, enz.
Al deze producten zitten dus vol met snelle suikers.
Deze geraffineerde snelle suikers zorgen voor pieken in de bloedsuikerspiegel.
Om de bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen, wordt er insuline aangemaakt.
Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel ook weer heel snel.
Wat zijn snelle suikers?
De hogere insulineproductie zorgt vervolgens ook weer voor schommelingen in je oestrogeen- en progesterongehalte. Welke op hun beurt weer de overgangsklachten veroorzaken of versterken.
Mijd daarom de snelle suikers en witmeelproducten.
Stabiele bloedsuiker
Het is erg belangrijk om de hormoonschommelingen die bij de overgang horen juist niet te versterken.
Dit kun je dus doen door te zorgen dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.
Hoe snelle suikers vermijden?
Lees voor je een product koopt, het etiket goed door.
In heel veel producten worden namelijk deze snelle suikers ‘verstopt’.
Schrap koek, snoep, ijs, enz. uit je voedingspatroon.
Vervang witmeelproducten voor volkorenproducten.
Pas ook op met frisdranken, vruchtensappen (ook de vers geperste sinaasappelsap bevat suiker) en alcohol.
Ook hierin zitten veel snelle suikers.
Suiker en overgewicht
Tijdens de overgang ontwikkel je ook veel sneller overgewicht.
Verschillende hormonen zijn uit balans en zorgen hierdoor voor problemen.
Nu de eierstokken minder oestrogeen produceren, gaat het lichaam op zoek naar een alternatief om toch oestrogeen te kunnen produceren.
Het zorgt namelijk eerst voor extra vetopslag op je buik.
Vervolgens kan het lichaam hier testosteron in het buikvet omzetten in oestrogeen.
Ook gaat tijdens de overgang de stofwisseling van de vrouw trager werken.
Na je 40-ste levensjaar zul je dit al gaan merken.
Je lichaam verbrandt hierdoor minder calorieën dan voorheen.
Daarom heeft je lichaam ook minder calorieën nodig om te verbranden.
Om op je huidige gewicht te blijven, of om af te willen vallen, zul je er voor moeten zorgen dat je dus ook minder calorieën inneemt.
Let hierbij ook op wat je drinkt.
Vooral vruchtensappen en frisdranken bevatten erg veel suiker.
Doe je dit niet en blijf je hetzelfde voedingspatroon aanhouden als van voor de overgang, dan zul je dit dus merken aan de extra kilo’s die je er geleidelijk aan bij zult krijgen.
Zo zie je dat er van alles verandert in je lichaam tijdens de overgang !