Blogs Overgang

Je bent in de overgang en merkt dat je last hebt van pijnlijke, stijve spieren in je kuiten, onderin je rug, je heupen en knieën doen pijn en zelfs je enkels, nek en polsen kunnen pijnlijk zijn al na geringe, normale inspanning.

Potten open draaien wordt een uitdaging en zware tassen dragen lukt ook minder goed.

In de ochtend bij het opstaan voel je je zo stijf als een 80-jarige….

Hoe komt het dat je je stijf voelt en pijn krijgt ??

Doordat je in de overgang bent, nemen je hormoonspiegels drastisch af.

Oestrogeen neemt af

Oestrogeen is verantwoordelijk voor een soepel en gehydrateerd lichaam en dus ook voor soepele spieren en gewrichten.

Oestrogeen stimuleert de collageen- en elastine aanmaak, wat zorgt voor een goede spiermassa die soepel is en toch ook zorgt voor stevigheid en krachtige spieren.

Hetzelfde geldt voor goed functionerende, goed gesmeerde gewrichten. 

Ze hebben collageen nodig om goed te kunnen blijven functioneren. 

Wanneer er steeds minder ( zelfs tot 40 % ) minder collageen wordt aangemaakt in je lichaam dóór die oestrogeendaling, zal ons lichaam verouderen en in conditie achteruitgaan.

Oestrogeendaling houdt dus in dat die souplesse van spieren en gewrichten flink afneemt!

Gevolgen zijn stijfheid en pijn, vooral in de ochtend en na zwaardere inspanning.

Als je echt veel pijn hebt, zou je ter controle een keertje langs de huisarts kunnen gaan voor een klein onderzoekje, waarin ze even kijken naar de mogelijke oorzaken van je spierpijn, waarbij ze de bloeddoorstroming van je benen kunnen meten.

Als die goed is heeft het waarschijnlijk met te hoge belasting en slechtere conditie van je spieren te maken agv de oestrogeendaling.

Soms speelt vochttekort een rol.

Maar ook vitamine-, eiwitten- of omega-3 tekort kan voor pijn en stijfheid zorgen, omdat je die nodig hebt om gezond weefsel aan te maken en te behouden.

Door oestrogeenverlies worden je spieren droger en nemen in massa af door collageenverlies.

Collageen zorgt dus, zoals eerder vermeld, voor souplesse van spieren en gewrichten en gezonde spiermassa.

Spieren en gewrichten hebben bij laag oestrogeen deze voedingstoffen en vocht extra nodig om ze goed te ondersteunen.

Spieren komen voedingsstoffen en vocht tekort en verzuren sneller in de overgang

Bij te weinig collageen/eiwitten/aminozuren vindt er spierafbraak plaats. Groentes en fruit worden ook belangrijker dan voorheen. Suiker wordt méér en méér de vijand bij laag oestrogeen.

Te lang en intensief wandelen, fietsen of  te intensief sporten kan je lichaam minder goed aan in de overgang door het oestrogeenverlies.

Blijf wél bewegen, maar maak bijvoorbeeld iets kortere wandelingen en zorg voor een goede warming-up als je gaat sporten, bouw krachttraining rustig op tot wat je lichaam aan kan. Bij veel spier- of gewrichtspijn is het te intensief.

Krachttraining is goed voor de opbouw van spiermassa, die in de overgang verloren gaat.

Krachttraining wil niet zeggen dat je als een gek ineens met de zwaarste gewichten moet gaan trainen.

Je bouwt het op en begint met lichte gewichten en je kijkt wat je spieren aan kunnen.

Als het goed gaat en je spieren meer gewend zijn aan deze trainingen, kun je met wat zwaardere gewichten gaan trainen

Er ontstaan bij hoge intensiteit van inspanning microscheurtjes in je spieren.

Dat is eigenlijk ook de bedoeling, want zo bouwt je lichaam met behulp van collageenpeptiden weer nieuw en sterkere spiermassa op.

Maar als er weinig collageen wordt aangemaakt, zal je je lichaam hier een handje bij moeten helpen, zeker als je zwaarder traint of veel en lang fietst, zwemt of wandelt.

Doseer je training /bewegingsintensiteit dus.

Bij te hoge inspanning zul je meestal 2 dagen daarna vergaan van de spierpijn.

Hoe herstelt het lichaam je spieren beter? 

Met zeer goed opneembare collageenpeptiden, eiwitten en calcium uit voeding, een klein deel vezelrijke koolhydraten, vitamines, omega-3, vitamine C, D3, magnesium en voldoende waterinname, ongeveer 2 liter per dag, geef jij je spieren alles wat ze nodig hebben.

Krijg je die dus niet voldoende binnen, dan herstel je je spierweefsel niet voldoende en hou je pijn én vindt er zelfs afbraak van spiermassa plaats, omdat je lichaam de eiwitten uit de spieren gaat gebruiken, ook voor andere lichaamsprocessen.

Simpelweg omdat ze niet voldoende in je lichaam aanwezig zijn.

Dan ondermijn je je lichaam dus en neemt je spiermassa juist verder af.

Collageenpoeders en eiwitshakes zijn géén onzin als je in de overgang of post-menopauze bent

Sommigen denken dat collageen en eiwitten allemaal maar onzin zijn en dat de vezelarme koolhydraatjes en suikers gewoon lekker verorberd kunnen blijven worden zonder gevolgen. Ze zijn de basis van extra ontstekingsreacties en vage pijnklachten.

Dit zorgt voor een overload aan glucose in je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt door alle glucose die je niet direct verbrandt en blijft circuleren, waardoor er ook vetopslag plaatsvindt.

Overtollige suikers zorgen voor ontstekingsreacties in spieren en gewrichten, waardoor juist meer spierpijn en gewrichtspijn kan gaan optreden.

Het tekort aan eiwitten/collageen lost je lichaam op door ze uit je spierweefsel te gaan halen, waardoor die spiermassa nog verder afneemt en je conditie verder verslechtert en je méér pijn en stijfheid zult ervaren.

Je hebt die extra eiwitten in de vorm van collageenpeptiden zo hard nodig

Maar wanneer je juist méér eiwitten en collageen tot je neemt, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, vindt er minder vetopslag plaats en vindt er ook meer spierherstel en opbouw van spiermassa plaats en ook de soepelheid van je gewrichten gaat vooruit.

Het geheim is dat je er voldoende van binnen moet krijgen en ook consequent moet blijven in de inname

Je hebt dus een product van goede kwaliteit nodig dat snel in je lichaam wordt opgenomen.

Een dosering van 10 gram kwaliteitscollageen is een dagelijkse onderhoudsdosering.

Neem je minder of neem je het niet consequent, dan zul je géén significante verbetering opmerken.

Je kunt dus niet zomaar stellen dat een product niet werkt, wanneer je er veel te weinig van binnen krijgt.

Ook verkeerde voeding draagt niet bij aan verbetering.

En daar gaat het vaak mis

Mensen vinden het te duur of denken dat een weekje inname met een halve dosering hun klachten als sneeuw voor de zon laat verdwijnen; dat zal dus niet gebeuren.

Wij adviseren slechts, wanneer jij er niet voor kiest, zal je lichaam in mindere conditie zijn en zullen je spieren en gewrichten ook méér klachten blijven geven.

Magnesium voedt je spieren niet, het geeft tijdelijke ontspanning.

Uiteraard blijft gezonde voeding in combinatie met een gezonde portie beweging of sport ook zeer belangrijk om je beste conditie te bereiken.

Hiermee verlaag je ook de kans op laaggradige ontstekingsreacties en extra pijnklachten in je lichaam.

Magnesium verhoogt de doorbloeding, omdat het de bloedvaten ontspant en verwijdt. 

Daar knappen je spieren van op. Ze tanken even bij en kunnen ontspannen, maar het voedt ze niet in de opbouw en onderhoud van je spiermassa.

Wel remt magnesium ontstekingsreacties.

Maar je wil dan ook nog de juiste voedingsstoffen door die bloedvaten naar je spieren en gewrichten sturen natuurlijk.

Bekijk deze supplementen online en kijk wat bij jou past:

   • Extra eiwitten bij elke maaltijd zo’n 25 gram eiwitten. Check waar eiwitten in zitten. Zuivel, noten, zaden, kip, vis, mager vlees zijn goede bronnen.
   • Veel vrouwen denken dat ze voldoende eiwitten, vitamines en mineralen binnen krijgen met een vaak standaard eetpatroon dat vaak uit veel teveel brood, en te weinig gezonde eiwitten en groentes of fruit bestaat.
   • Kom jij aan 400 tot 500 gram groentes per dag en 2 stuks fruit? Eet je voldoende eiwitten? Tel jij je eiwitinname via een app? Je hebt zeker 1.5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig in de overgang en ook ná de menopauze!
   • Ik denk dat velen het niet halen en daardoor ook met extra spier- en gewrichtsklachten rondlopen, omdat hun voedingspatroon niet rijk genoeg is aan de juiste voedingsstoffen!
   • Vul daarom de verhoogde eiwitbehoefte aan met COLLAGEEN of PLANTAARDIG EIWITPOEDER

   • Lees ook beter de etiketten van voeding, zodat je echt weet wat je binnenkrijgt. Suikers en toevoegingen met moeilijke benamingen zijn meestal verkapte vormen van suikers en veroorzaken ontstekingsreacties en pijn/stijfheid.

   • Maak ook vaker een groentesmoothie met komkommer, spinazie en andere groene groentes, ook daar kun je wat van het eerder genoemde collageen of eiwitpoeder in mengen, waardoor je ongemerkt weer extra eiwitten binnenkrijgt.

   • Ook hebben je spieren extra water nodig. Gemiddeld zeker 2 liter per dag. Uitdroging geeft ook pijn.
   • VITAKRUID MAGNESIUMCOMPLEX voor ontspanning, omdat de spierspanning in de overgangsleeftijd hoger wordt. Spieren worden stugger door oestrogeenverlies en gaan trekken aan de aanhechtingspezen, omdat ze als het waren krimpen, indrogen door vocht- en collageenverlies en hierdoor dus minder soepel worden.

   • Collageen is zoals eerder vermeld dus ook heel goed voor spieren en gewrichten. Het hydrateert en bouwt het spierweefsel weer op. Je gewrichten worden minder stroef en goed gehydrateerd. We hebben verschillende types collageen om uit te kiezen:
   • HERBOLIST COLLAGEEN met hyaluronzuur en vitamine C

   • Eet daarom veel bladgroenten, tot wel 500 gram per dag. Ze werken ontstekingsremmend en herstellend. Bladgroen heeft namelijk de eigenschap om giftige stoffen aan zich te binden en af te voeren. O.a. ook de afvoer van melkzuur uit de spieren, dat ontstaat door hogere spierspanning en grotere activiteiten die veel inspanning vergen. Ook helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen en kan bladgroen ervoor zorgen dat de zuurstofopname verbetert.

   • Als je géén sportster bent, dan zijn je spieren niet geoefend. En kunnen grotere inspanning niet goed aan. 
   • Regelmatige, lichte sport bouwt spierweefsel weer op. Kies voor fietsen, zwemmen, wandelen, lichte krachttraining en hou de inspanning wat lager en de afstanden korter.

  Via onderstaande banner kun je nog méér benodigde supplementen vinden en rechtstreeks bestellen:

  Shopping cart

  Blijf op de hoogte via onze NEWSLETTER

  Of kijk eens in deze SHOP

  Twitter Instagram YouTube Pinterest
  Sidebar
  We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
  Shop
  Blog
  Home
  Menu