Perimenopauze, Postmenopauze, Supplementen, Voeding

Spierpijn in de Overgang verminderen

spierpijn menopauze

Als je echt veel pijn hebt, zou je ter controle een keertje langs de huisarts kunnen gaan voor een klein onderzoekje, waarin ze de bloeddoorstroming van je benen kunnen meten.

Als die goed is heeft het waarschijnlijk met te hoge belasting en slechtere conditie van je spieren te maken.

Door oestrogeenverlies worden je spieren droger en nemen in massa af door collageenverlies. Ze hebben extra voedingstoffen nodig om ze goed te ondersteunen.

Bij te weinig eiwitten vindt er spierafbraak plaats. Stevig of te lang en intensief wandelen, fietsen of sporten kan je lichaam minder goed aan in de overgang door het oestrogeenverlies.

Er onstaan bij hoge intensiteit van inspanning microscheurtjes in je spieren.

Krijg je die dus niet voldoende binnen, dan herstel je je spierweefsel niet voldoende en hou je pijn.

Magnesium verhoogt de doorbloeding, omdat het de bloedvaten ontspant en verwijdt. Daar knappen je spieren van op. Ze tanken even bij en kunnen ontspannen.

Maar je wil dan ook nog de juiste voedingsstoffen door die bloedvaten naar je spieren en gewrichten sturen natuurlijk!

 • Extra eiwitten bij elke maaltijd zo’n 25 gram eiwitten. Check waar eiwitten inzitten. Zuivel, noten, zaden, kip, vis, vlees zijn goede bronnen.
 • Lees etiketten van voeding, zodat je weet wat je binnenkrijgt.
 • Plantaardig eiwitpoeder om een shake of smoothie >> liefst met groente >> mee te maken.
 • Ook hebben je spieren extra water nodig Gemiddeld zeker 2 liter per dag. Uitdroging geeft ook pijn.
 • Vermijd toegevoegde suikers in je voeding
 • Magnesium bisglycinaat voor ontspanning, omdat de spierspanning in de overgangsleeftijd hoger wordt. Spieren worden stugger door oestrogeenverlies en gaan trekken aan de aanhechtingspezen, omdat ze als het waren krimpen en minder soepel worden.
 • Collageen is ook heel goed voor spieren en gewrichten. Het hydrateert en bouwt het spierweefsel weer op. Je gewrichten worden minder stroef en goed gehydrateerd
 • Verder multivitamine en omega-3 om je spieren je voeden en herstellen >> ontstekingsremmend
 • Vitamine C verhoogt ook herstel en doorbloeding.
 • Eet daarom veel bladgroenten, tot wel 400 gram per dag. Ze werken ontstekingsremmend en herstellend. Bladgroen heeft namelijk de eigenschap om giftige stoffen aan zich te binden en af te voeren. O.a. ook melkzuur uit de spieren, dat ontstaat door hogere spierspanning en grotere activiteiten die veel inspanning vergen. Ook helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen en kan bladgroen ervoor zorgen dat de zuurstofopname verbetert.
 • Als je géén sportster bent, dan zijn je spieren niet geoefend.En kunnen grotere inspanning niet goed aan.Regelmatige, lichte sport bouwt spierweefsel weer op.Kies voor fietsen, zwemmen, wandelen, lichte krachttraining en hou de inspanning wat lager en de afstanden korter.

Related Posts