Blogs Overgang

Als je echt veel pijn hebt, zou je ter controle een keertje langs de huisarts kunnen gaan voor een klein onderzoekje, 

waarin ze even kijken naar de mogelijke oorzaken van je spierpijn, waarbij ze de bloeddoorstroming van je benen kunnen meten.

Als die goed is heeft het waarschijnlijk met te hoge belasting en slechtere conditie van je spieren te maken.

Door oestrogeenverlies worden je spieren droger en nemen in massa af door collageenverlies. 

Ze hebben extra voedingstoffen en vocht nodig om ze goed te ondersteunen.

Spieren komen voedingsstoffen en vocht tekort en verzuren sneller in de overgang

Bij te weinig collageen/eiwitten/aminozuren vindt er spierafbraak plaats. 

Stevig of te lang en intensief wandelen, fietsen of sporten kan je lichaam minder goed aan in de overgang door het oestrogeenverlies.

Blijf wél bewegen, maar maak bijvoorbeeld iets kortere wandelingen en zorg voor een goede warming-up als je gaat sporten.

Krachttraining is goed voor de opbouw van spiermassa, die in de overgang verloren gaat.

Krachttraining wil niet zeggen dat je als een gel met de zwaarste gewichten moet gaan trainen.

Je bouwt het op en begint met lichte gewichten en je kijkt wat je spieren aan kunnen.

Als het goed gaat en je spieren meer gewend zijn aan deze trainingen, kun je met wat zwaardere gewichten gaan trainen

Er onstaan bij hoge intensiteit van inspanning microscheurtjes in je spieren.

Dat is eigenlijk ook de bedoeling, want zo bowt je lichaam met behulp van collageen peptiden weer nieuw en sterkere spiermassa op.

Maar doseer je training dus.

Bij te hoge inspanning zul je meestal 2 dagen daarna vergaan van de spierpijn.

Hoe herstelt het lichaam je spieren? 

Met zeer goed opneembare collageenpeptiden, eiwitten en calcium uit voeding, een klein deel vezelrijke koolhydraten vitamines, omega-3, vitamine C en D3 magnesium en voldoende waterinname, ongeveer 2 liter per dag, geef jij je spieren alles wat ze nodig hebben.

Krijg je die dus niet voldoende binnen, dan herstel je je spierweefsel niet voldoende en hou je pijn, omdat je lichaam de eiwitten uit de spieren gaat gebruiken, en ook voor andere lichaamsprocessen.

Dan ondermijn je je lichaam dus en neemt je spiermassa juist verder af.

Sommigen denken dat collageen en eiwitten allemaal maar onzin zijn en dat de vezelarme koolhydraatjes en suikers gewoon lekker verorberd kunnen blijven worden zonder gevolgen.

Dit zorgt voor een overload aan glucose in je lichaam, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt door alle glucose die je niet verbrandt en er vetopslag plaatsvindt, wat weer voor ontstekingsreacties in spieren en gewrichten kan zorgen, waardoor juist meer spierpijn en gewrichtspijn kan gaan optreden.

Maar wanneer je juist méér eiwitten en collageen tot je neemt, blijft je bloedsuikerspiegel stabieler, vindt er minder vetopslag plaats en vindt er meer spierherstel en opbouw van spiermassa plaats en ook de soepelheid van je gewrichten gaat vooruit.

Uiteraard in combinatie met een gezonde portie beweging of sport.

Hiermee verlaag je ook de kans op laaggradige ontstekingsreacties en extra pijnklachten

Magnesium verhoogt de doorbloeding, omdat het de bloedvaten ontspant en verwijdt. 

Daar knappen je spieren van op. Ze tanken even bij en kunnen ontspannen.

Ook remt magnesium ontstekingsreacties.

Maar je wil dan ook nog de juiste voedingsstoffen door die bloedvaten naar je spieren en gewrichten sturen natuurlijk. Bekijk deze supplementen online en kijk wat bij jou past:

      • Extra eiwitten bij elke maaltijd zo’n 25 gram eiwitten. Check waar eiwitten inzitten. Zuivel, noten, zaden, kip, vis, vlees zijn goede bronnen.
      • Veel vrouwen denken dat ze voloende eiwitten, vitamines en mineralen binnen krijgen met een vaak standaard eetpatroon dat vaak uit veel teveel brood, en te weinig gezonde eiwitten en groentes bestaat.
      • Kom jij aan 400 tot 500 gram groentes per dag en 2 stuks fruit? Tel jij je eiwitinname? Je hebt zeker 1.5 gram eiwit per kg lichaamsgewicht nodig in de overgang en ook ná de menopauze!
      • Ik denk dat velen het niet halen en daardoor ook met extra spier- en gewrichtsklachten rondlopen, omdat hun voedingspatroon niet rijk genoeg is aan de juiste voedingsstoffen!
      • Vul de verhoogde eiwitbehoefte aan met COLLAGEEN of PLANTAARDIG EIWITPOEDER

      • Lees ook beter de etiketten van voeding, zodat je echt weet wat je binnenkrijgt. Suikers en toevoegingen met moeilijke benamingen zijn meestal verkapte vormen van suikers en veroorzaken ontstekingsreacties en pijn/stijfheid.

      • Maak ook vaker een groentesmoothie met komkommer, spinazie en andere groene groentes, ook daar kun je wat van het eerder genoemde collageen of eiwitpoeder in mengen, waardoor je ongemerkt weer extra eiwitten binnenkrijgt.

      • Ook hebben je spieren extra water nodig. Gemiddeld zeker 2 liter per dag. Uitdroging geeft ook pijn.
      • VITAKRUID MAGNESIUMCOMPLEX voor ontspanning, omdat de spierspanning in de overgangsleeftijd hoger wordt. Spieren worden stugger door oestrogeenverlies en gaan trekken aan de aanhechtingspezen, omdat ze als het waren krimpen, indrogen door vocht- en collageenverlies en hierdoor dus minder soepel worden.

      • Collageen is zoals eerder vermeld dus ook heel goed voor spieren en gewrichten. Het hydrateert en bouwt het spierweefsel weer op. Je gewrichten worden minder stroef en goed gehydrateerd. We hebben verschillende types collageen om uit te kiezen:
      • HERBOLIST COLLAGEEN met hyaluronzuur en vitamine C

      • Eet daarom veel bladgroenten, tot wel 500 gram per dag. Ze werken ontstekingsremmend en herstellend. Bladgroen heeft namelijk de eigenschap om giftige stoffen aan zich te binden en af te voeren. O.a. ook de afvoer van melkzuur uit de spieren, dat ontstaat door hogere spierspanning en grotere activiteiten die veel inspanning vergen. Ook helpt het bij de aanmaak van rode bloedcellen en kan bladgroen ervoor zorgen dat de zuurstofopname verbetert.

      • Als je géén sportster bent, dan zijn je spieren niet geoefend. En kunnen grotere inspanning niet goed aan. 
      • Regelmatige, lichte sport bouwt spierweefsel weer op. Kies voor fietsen, zwemmen, wandelen, lichte krachttraining en hou de inspanning wat lager en de afstanden korter.

    Via onderstaande banner kun je nog méér benodigde supplementen vinden en rechtstreeks bestellen:

    Shopping cart

    Schrijf je hier in voor de NEWSLETTER

    Of bekijk onze SHOP

    Twitter Instagram YouTube Pinterest
    Sidebar
    We use cookies to improve your experience on our website.By browsing this website, you agree to our use of cookies.
    Shop
    Blog
    Home
    Menu