Hormoontherapie, Onregelmatige menstruaties en spotting, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Supplementen, Video, Voeding

Hormoontherapie of natuurlijke overgang?

Hormoontherapie of natuurlijke overgang

Waar de ene vrouw zweert bij hormoontherapie, heeft de andere vrouw een totaal andere mening over aanvullende hormonen. De fase en intensiteit van de overgang heeft ook te maken met het verschil in keuzes.

  • Geen één vrouw is gelijk.
  • Niet iedereen heeft hetzelfde nodig.
  • Ook wil niet elke vrouw aanvullende hormonen
  • Soms is er geen keuze mogelijk vanwege een aandoening of vervelende bijwerkingen
  • In dit artikel wil ik aangeven dat mijn geliefde, zoetroze HRT wolk verstoord werd door bijwerkingen in de laatste 2 jaar van gebruik, mijn lichaam wilde het niet meer.
  • Negatieve kanten van HRT ook belichten is misschien niet wat je graag wil horen, maar het geeft wél een reëler beeld erover.

Tegenwoordig hoor je enkel promoverhalen over hormoontherapie in de overgang. Je hoort vrijwel niets over vervelende effecten van een verkeerde dosering, bijwerkingen, slechte opname in het bloed van een bepaald type hormoontherapie of van een van beide hormonen, depressie of constipatie door utrogestan.

Dat hormoontherapie in de peri-menopauze bij ernstige en hinderlijke overgangsklachten wordt voorgeschreven is absoluut geen verkeerde zaak; het kan je leven weer normaliseren, absoluut waar! Maar kijk daarbij ook eens verder?

Ook zónder hormoontherapie maakt je lichaam zeker nog hormonen aan in de post-menopauze en kun je heus gezond oud worden met de juiste leefstijl, gezonde voeding en de juiste supplementen. Dat wordt bijna uitgevlakt tegenwoordig? Hormoontherapie lijkt bijna heilig, zoals ze het omschrijven. Maar is het werkelijk nodig ? Dit heb ik uitgebreid met mijn gynaecoloog besproken.

Vóór je puberteit had je als meisje van ongeveer 10 jaar ook lage hormoonspiegels, net als in de post-menopauze.Ja toen kwam je net kijken met een jong en sterk lijf in ontwikkeling…Hoor ik vrouwen dan zeggen….

Het verschil is nu, dat je in de post-menopauze inderdaad natuurlijk al een héél leven geleefd hebt en dat die leefstijl van het verleden óók tot je huidige gezondheidsstatus heeft geleid. Dat verleden van leefstijl kun je niet meer terugdraaien. Plus dat veroudering intreedt. Toch zijn vele vrouwen uit de vorige generaties gewoon gezond oud aan het worden. De 80 en 90-plussers die nog kwiek zijn. Niet iedereen ontwikkelt die gevreesde aandoeningen. Daar kijkt men ook eigenlijk niet meer naar. Alles draait nu om hormoontherapie en alleen de slechte ontwikkelingen bij vrouwen zónder gebruik van hormoontherapie worden extra uitgelicht ? Men vergeet de vrouwen die heus gezond oud worden zónder enige toevoeging van hormonen….

Hoe zit dat dan bij mannen? Zij hebben hun leven lang ook een lage oestrogeenspiegel.

Er wordt nooit gekeken naar het feit dat mannen echt nooit hormoontherapie krijgen aangeraden en ook gewoon gezond oud worden met laag oestrogeen vanaf hun geboorte tot op hoge leeftijd. Hun testosteron daalt evengoed bij het ouder worden. Geen arts die hier vraagtekens bij stelt of mannen aanvulling van hormonen nodig hebben ivm hun libido, afname spiermassa, gewrichtspijn, botontkalking, darmkanker, Alzheimer, etc.??

Normale veroudering gaat ook een rol spelen bij iedereen en dat verhoogt nu eenmaal de kans op ziektes, dát is inherent aan ouder worden. Ook mét gebruik van hormoontherapie zal veroudering gewoon gaan optreden en kunnen evengoed ziektes voorkomen.

Gezonde, verse voeding en leefstijl met voldoende beweging, zónder roken en alcohol is in de huidige levensfase dus heel belangrijk om je gezondheid extra te blijven ondersteunen. Zeker vanaf de post-menopauze, waarin de natuurlijke hormonen lager blijven. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is een aanrader om je gezondheidsstatus te blijven monitoren.

Hormoontherapie is een goede keuze in de peri-menopauze, wanneer je veel vervelende overgangsklachten ervaart door flinke hormoonschommelingen. Dan is bijsturen zeker mogelijk en heel vaak gewenst voor klachtenvermindering.

Wanneer je niet binnen 10 jaar na het moment van menopauze start met bio identieke hormoontherapie, raden artsen het af, omdat je mogelijk al aangetaste bloedvaten hebt vwb. plaque/artherosclerose en men weet niet welk effect hormoontherapie daarop zal gaan hebben.

Vanaf 60 jaar adviseren Nederlandse gynaecologen het in principe niet meer, tenzij je nóg steeds erg hinderlijke klachten ervaart. Onderzoek is dan altijd aan te bevelen om de gezondheidsstatus vast te stellen en een afweging te maken of starten méér voor- dan nadelen heeft. Probeer elk jaar eens een paar maanden zónder HRT om te kijken of je lichaam stabiel is. Dat is het huidige Nederlandse advies.

Gezondheidsklachten kunnen echter ook andere oorzaken hebben, dan uitsluitend hormonale tekorten of disbalans. Op het moment is hormoontherapie een ware hype.

Laat je echter niet teveel indoctrineren door de louter positieve omschrijving van hormoontherapie. Alles heeft voor- en nadelen immers?

Begrijp mij niet verkeerd. Ik ben zeker niet tégen hormoontherapie hoor. In mijn eigen peri-menopauze had ik het zeer zeker nodig om mijn forse hormoonschommelingen te temperen en mijn leven weer enigszins leefbaar te maken. Dus ik ervaarde zeker wel de positieve werking ervan !

Maar er waren ook vervelende bijwerkingen in de laatste twee jaar hoor! Steeds maar wéér naar de gynaecoloog voor onderzoek. Het kwam mij mijn neus uit en ik stopte met de hormonen. En voilá, ik leef nog en voel me beter dan ooit ! En al die idiote klachten zijn gewoon weg ! Alleen nog wat lichte opvliegers in de avond. Nou ik vind het best zo. Ook die zullen ooit wel weg zijn. Mijn moeder vertelde dat ze na haar 60e zelden nog opvliegers had.

Heb in totaal 9 jaar HRT gebruikt in de vorm van verschillende types en doseringen. Ik wisselde in overleg met gynaecoloog, ivm met optredende bijwerkingen. Daarnaast heb ik gedurende deze jaren ook vaker geschommeld op verschillende gedachtes over de voordelen, maar ook was ik bang dat ik toch ooit de negatieve rekening gepresenteerd zou krijgen van het langdurige gebruik van aanvullende hormonen? En daar praat dus ook bijna niemand over. Men krijgt in de media gepresenteerd dat het echt 100 % alleen maar positief is. Ik hoop zelf ook dat dat echt zo is.

Hieronder vertel ik uit eigen ervaring. Ik had niet al deze bijwerkingen hoor, maar wel enkele, zoals de doorbraakbloedingen, vochtcyste in mijn mond, vochtretentie, kloppende bloedvaatjes, verdikt baarmoederslijmvlies, somberheid en angstaanvallen toen mijn oestrogeenspiegel te hoog was.

Het kan best zijn dat jij deze bijwerkingen (nog) niet of helemaal niét ervaart of gaat ervaren, omdat elke vrouw anders is, maar hou in je achterhoofd dat je ook wél bijwerkingen of andere klachten zou kunnen gaan ervaren wanneer je hormoonspiegels veranderen ivm de fase van je overgang.

De negatieve effecten van hormoontherapie worden vaak achter de schermen gehouden. Uit ervaring van mijzelf en van andere vrouwen, weet ik dat deze bijwerkingen nogal eens kunnen voorkomen:

  • Hormoontherapie heeft regelmatig bijstelling nodig omdat je natuurlijke hormonen fluctueren in de peri-menopauze en geeft niet zelden daardoor ook bijwerkingen. Je eigen hormonen kunnen in de perimenopauze namelijk méér gaan pieken of dalen. Dan klopt de verhouding niet meer. Één standaarddosering is dus waarschijnlijk een utopie.
  • Elke start of wijziging van hormoontherapie heeft een gewenningsperiode die opstartklachten kan veroorzaken.
  • Je kunt last krijgen van vochtretentie, oedeem.
  • Gewichtstoename, oestrogeen bindt aan vocht.
  • Je kunt last krijgen van spotting; dat zijn doorbraakbloedingen. Ze treden meestal op wanneer je oestrogeenspiegel te hoog is in verhouding met je progesteronspiegel of wanneer je natuurlijke hormonen behoorlijk blijven schommelen in de perimenopauzale fase en je dosering hormoontherapie niet klopt daarbij.
  • Wanneer je start met hormoontherapie heeft je lichaam enkele maanden de tijd nodig om te wennen aan toegevoegde hormonen, ze bouwen slechts langzaam op in je bloed. Ook dit kan langduriger doorbraakbloedingen geven. Dat kan wel 3 tot 6 maanden duren.
  • Hormoontherapie werkt dus niet optimaal van vandaag op morgen, zoals velen denken.
  • Het type hormoontherapie dat bij een vrouw optimaal werkt kan verschillend zijn. De een gaat beter op spray, de andere beter op pleisters of gel in combinatie met utrogestan ( nog aanwezige baarmoeder ) of dydrogesteron of een ander type progestageen. Het is zoekwerk en proberen wat bij jou het beste resultaat geeft qua type en dosering.
  • Het is dus zeker niet One type fits all !
  • Je kunt last krijgen van hoofdpijn of tinnitus of migraine met aura
  • Je kunt last krijgen van buikpijn, constipatie of soms ook diarree
  • Je kunt last krijgen van duizelingen
  • Je kunt last krijgen van angst, depressieve gevoelens of somberheid
  • Te hoge dosering hormoontherapie kan ook leiden tot angst of paniek en meer vochtretentie
  • Verdikking baarmoederslijmvlies bij te hoge dosering oestrogeen ten opzichte van utrogestan, er volgen meestal doorbraakbloedingen
  • Soms kloppende bloedvaatjes in je benen voelen
  • Vochtcystes in je mond of elders

Het lichaam van een vrouw is niet gemaakt om levenslang zulke hoge hormoonwaardes te hebben? Misschien heb jij je dat ook wel eens afgevraagd of dat echt gezond is? Want je gaat ergens volledig tegen de natuur in? Hoewel je alleen maar lovende woorden hierover hoort en leest.

Is de post-menopauze een bewuste keus van onze evolutie of juist een manco? De meningen zijn aardig verdeeld hierover.

Wanneer een vrouw zwanger is, stijgt de oestrogeenspiegel, om voor haar lichaam de beste omstandigheden te creëren. De beste aanvoer van voedingsstoffen, zuurstof, extra soepele spieren, pezen en gewrichten, elastische, open bloedvaten en souplesse in de huid door extra vochtopname, gericht op het groeiende kindje in de baarmoeder en de komende geboorte. De placenta en baarmoeder creëren zo ook de meest optimale omgeving voor de groeiende baby. Daarnaast stijgt ook de progesteronspiegel om het baarmoederslijmvlies intact te houden tot de geboorte.

Bij hormoontherapie stijgen de hormoonwaardes van beide hormonen ook tot een constant hoger en stabieler niveau. Natuurlijk niet in dezelfde mate als bij een zwangerschap, maar het principe van doorlopend hogere niveaus van oestrogeen en progesteron is hetzelfde verhoudingsgewijs. Is dat gezond langdurig? Op dit moment hoor je er alleen maar positieve geluiden over. Maar is dat echt zo? Waarom heeft onze evolutie dan anders besloten? En is het echt de beste keus dat de mens dit manipuleert?

Tijdens zwangerschap

Hormoontherapie wordt echt als de Heilige Graal gezien.

De angst voor veroudering en ziektes idealiseert hormoontherapie ook tot een Holy Life Potion die elk probleem oplost?

Elke vrouw maakt haar eigen keuzes in goed overleg met haar arts, uiteraard afhankelijk van haar gezondheidsstatus, rekening houdende met eventuele aandoeningen of risico’s vanuit erfelijkheid, etc. Dat wordt nog weleens vergeten dat het gewoon niet geschikt kan zijn voor iemand?

Wanneer hormoontherapie nodig is én mogelijk is, is de keuze zeker verstandig. Bij lichte of geen klachten is het echter niet persé nodig, dit was ook in een artikel van een bekende Belgische gynaecoloog te lezen. Klachten verminderen vaak, hoe langer je in de post-menopauze bent.

Er is nog maar weinig onderzoek bekend welk positief effect HRT werkelijk op het lichaam van een vrouw heeft nà levenslang gebruik. Niemand wordt namelijk levenslang gemonitord ?? Zulke onderzoeken zouden bij een groot aantal vrouwen uitgevoerd moeten worden in eigen land, wil je daar een echt reëel beeld van krijgen. Er zijn tal van theoretische, positieve prognoses die verder ongezonde leefstijl, overgewicht, aandoeningen en familiaire-erfelijke factoren buiten beschouwing laten? Men schetst alleen het theoretische ideaalbeeld in de media.

Ook wordt tijdens gebruik van HRT nauwelijks gekeken naar gezondheidsstatus, overgewicht, voedingspatroon of darmgezondheid ?

De prognoses bij hormoontherapie zijn positief:

Het vermindert de kans op ziektes als Alzheimer, darmkanker, botontkalking, hart-en vaatziektes met een bepaald percentage en zou daarmee ook je levensduur verlengen.

Er zijn echter géén garanties op een levenslang ziektevrij leven. Dan zou het een waar wondermiddel zijn. En wonderen bestaan helaas niet.

Het succes en mate van bescherming tegen ziektes is zeker óók mede afhankelijk van hoe gezond je zelf dagelijks leeft, eet en beweegt. Sport je, wandel, fiets of zwem je regelmatig? Of juist helemaal niet? Heb je overgewicht, rook je, drink je regelmatig alcohol? Hoe is je spijsvertering ivm oestrogeenmetabolisme? Zoals je zult begrijpen heeft een verkeerde levensstijl en voedingspatroon zijn weerslag op het positieve effect van hormoontherapie en daarmee nemen de voordelen weer af. Het risico op kanker en andere aandoeningen neemt toe door veroudering én extra bij doorlopend ongezonde leefstijl.

Leef gezond, eet gezond, beweeg dagelijks en doe jaarlijks een gezondheidscheck bij huisarts of gynaecoloog of je nou wél of géén hormoontherapie gebruikt.

Meer ivm voeding en leefstijl:

Voeding en Leefstijl

Related Posts