Hormoontherapie, Perimenopauze, Podcasts, Postmenopauze, Supplementen, Video, Voeding

Droge oren in de overgang en menopauze

Heeft de overgang en menopauze invloed op je oren?


Dalend oestrogeen heeft grote invloed op je hele lichaam in de menopauze. Dit kan ervoor zorgen dat de slijmvliezen in het binnenoor uitdrogen, wat je oren op verschillende manieren kan beïnvloeden. Een paar oorproblemen waarmee vrouwen dan mee te maken kunnen krijgen, zijn oorsuizen ( tinnitus ), gehoorverlies, oorpijn, verstopte oren, gloeiende, warme oren en jeukende of schilferende oren.

Oestrogeen is een licht vaatverwijdend hormoon. Je kunt je voorstellen dat hormoonpieken en dalen van invloed kunnen zijn op de minuscule bloedvaatjes in en rondom je oren, waardoor ook oorsuizen kan ontstaan.

Veranderingen in het binnenoor en trommelvlies


Laag oestrogeen kan de buis van Eustachius en het binnenoor aantasten, doordat er een vermindering van slijmvorming kan zijn, dat een veel voorkomend menopauzeprobleem is. Je kunt ook de ziekte van Ménière ontwikkelen, waarbij je je evenwicht kan verliezen en je zelfs zeeziek en misselijk kunt voelen.

Ook wordt je trommelvlies droger en minder veerkrachtig. Dit kan resulteren in “kraakgeluiden” als je speeksel wegslikt of een trillend trommelvlies zo nu en dan, omdat het trommelvlies teveel gespannen staat en gehoorvibraties anders weergeeft.

Oorsuizen in de overgang


Dit wordt tinnitus genoemd en kan door verschillende factoren worden veroorzaakt:

 • Het kan te wijten zijn aan problemen met het binnenoor.
 • Het kan ook te wijten zijn aan ingrijpende tandartsbehandelingen, welke invloed kunnen hebben op de mandibulaire=kaakgewrichten in de onderkaak wat een negatief effect op de oren kan hebben.
 • Tinnitus kan ook worden veroorzaakt door zaken als hoge bloeddruk, wat een probleem kan gaan vormen tijdens de menopauze. Dus nogmaals, altijd een goed idee om je bloeddruk te laten controleren, mocht je last krijgen van oorsuizen.
 • Een hoge consumptie van cafeïne, veel zout en voedingsmiddelen met veel suiker kunnen het ook veroorzaken. Kijk dus eens naar je dieet en probeer minder van dit soort voedingsmiddelen te eten.
 • Soms kan tinnitus te wijten zijn aan een slechte bloedsomloop naar het hoofd en kan een slechte bloedsomloop een probleem zijn tijdens de menopauze. Van het kruid Ginkgo Biloba is bekend dat het helpt de bloedsomloop te verbeteren, dus dat kan ook helpen bij tinnitus.

Gehoorverlies


Vrouwen zeggen wel dat ze merken dat hun gehoor is verslechterd. Doe voor de zekerheid een gehoortest bij je huisarts, het kan te wijten zijn aan het uitdrogen van de slijmvliezen in het binnenoor of een verstopte buis van Eustachius met vocht achter het trommelvlies, waardoor je niet goed of vervormd kunt horen. Sommige vrouwen merken juist dat hun dat hun gehoor erg gevoelig wordt ipv slechter. Dus situaties zoals winkelen, in drukte zijn, harde geluiden, kunnen heel, heel ongemakkelijk zi

Pijnlijke oren en oorpijn


Omdat het binnenoor droger wordt, kun je merken dat je meer vatbaar bent voor oorinfecties. Wat ook kan gebeuren, is dat je gevoeliger kunt worden voor sinusinfecties en soms, als je verstopte sinussen krijgt, kan dat ook de oren aantasten. Tijdens de menopauze kunt je meer vatbaar zijn voor zaken als verkoudheid en griep, evenals hooikoorts, die allemaal sinusproblemen en oorpijn kunnen veroorzaken.

Verstopte oren


Nogmaals, als het slijmvlies in de oren uitdroogt, is het moeilijker voor de oren om zichzelf schoon te houden. Er wordt verondersteld dat vetrijke diëten ook een factor kunnen zijn in dit specifieke probleem, dus beperk je inname van dit soort voedingsmiddelen om te zien of dat helpt. Teveel verzadigde vetten kunnen ook voor te hoog cholesterol en hart- en vaatziektes zorgen en overmatige gewichtstoename.

Hete oren


Hete oren kunnen worden gekoppeld aan opvliegers of nachtelijk zweten, omdat voor sommige vrouwen het zweet vanuit de borst omhoog kan komen en vreemd genoeg dwars door het hoofd kan gaan. Hete oren kunnen behoorlijk ongemakkelijk zijn, waarbij sommige vrouwen merken dat hun oren ook een beetje kunnen gaan kloppen. Vooral als je moe bent laat in de avond.

Soms kan het te wijten zijn aan het type deodorant. Dat klinkt ongeloofwaardig, maar het heeft echt invloed. Vergeet niet dat als je dagelijks een anti-transpirant gebruikt, het de temperatuurregulatie van je lichaam negatief beïnvloedt, omdat je lichaam niet via je oksels kan zweten meer.

Daarom zal het lichaam ergens anders een uitweg vinden om de warmte te verliezen tijdens bijvoorbeeld opvliegers en nachtzweten en dat kunnen uiteindelijk je oren zijn. Dus, als je vaak last hebt van hete oren, gebruik dan een natuurlijke deodorant die je lichaam laat transpireren, maar je nog steeds lekker fris en koel laat voelen. Loveli of Earth is een goed merk.

Jeukende oren


Dit kan te wijten zijn aan zaken als seborroïsch eczeem of otitis externa. Veel vrouwen vertellen mij dat ze eczeem of een lichte ontsteking krijgen alleen aan de binnenkant van het oor, de oorschelp en in de gehoorgang. Sommigen krijgen ook jeuk achter de oren.

Tijdens de menopauze kan de huid veel droger en jeukerig worden, wat ook de huid achter je oren weer kan beïnvloeden.

Wanneer je in je oren gaat krabben vanwege de jeuk, zul je merken dat er veel losse huidschilfertjes uit je gehoorgang en oorschelpen kunnen komen. Soms krab je te vaak of te hard, waardoor dan weer wondjes kunnen ontstaan, die natuurlijk voor meer ellende zorgen. Dus proberen niet te krabben is het beste.

De afwezigheid van voldoende natuurlijk oorsmeer en te droge slijmvliezen is hier de oorzaak van. Wist jij dat je natuurlijke oorsmeer een antibacteriële en antischimmel-werking heeft ? Die buffer valt dus grotendeels weg in de menopauze.

Bijwerking van medicatie, ook hormoontherapie


Sommige vormen van medicatie kunnen de oren aantasten. Dus, als je symptomen zijn begonnen nadat je misschien nieuwe medicatie hebt gebruikt, controleer dan de bijwerkingen van de medicatie. Ik heb gehoord dat sommige vormen van hormoontherapie een oorzaak voor droge oren kunnen zijn. Alle medicatie wordt geleverd met een bijsluiter voor patiënten met een lijst van mogelijke bijwerkingen, dus kijk hier ook eens goed naar.

Wat kan je droge oren nog meer helpen tijdens de menopauze?


Er zijn verschillende andere dingen die je kunt doen om je oren op dit moment te helpen. Ik raad je aan:

 • Probeer eens een Duindoornbesolie supplement. Voor droge oren is dit echt een echt goed supplement. Ook voor als je een droge mond hebt, misschien een droge neus, dit hele gebied en een droge keel, dit hele gebied kan worden aangetast. Duindoornbesolie dat kan helpen bij allerlei soorten droogheid in de menopauze, bijvoorbeeld Membrasin capsules.
 • Check je voedingspatroon. Kijk ook naar wat je eet, want je zult merken dat, veel zout, voedingsmiddelen met veel suiker, te veel cafeïne en alcohol allemaal je oren kunnen beïnvloeden, dus probeer die tot een minimum te beperken. Misschien is een eetdagboek een idee. Dus als je oorproblemen op bepaalde momenten van de dag plotseling verschijnen, kan dit verband houden met wat je eet of drinkt. Een mooi uitgebalanceerd dieet, inclusief vis als je niet vegetarisch of veganistisch bent en veel groenten, geeft je alle voedingsstoffen die je oren nodig hebben om goed te functioneren.
 • Breng wat olijfolie of kokosolie aan op een schoon wattenstaafje en wrijf zachtjes over de aangedane plekjes in je oorschelpen. Ook in de gehoorgang kun je voorzichtig met een doordrenkt wattenstaafje alleen bij de ingang van de gehoorgang zachtjes wat olie aanbrengen na het douchen of voor je naar bed gaat.
 • Er zijn ook speciale oordruppels in de handel voor dit probleem te verkrijgen, zoals druppels met koningskaarsolie, calendulanolie, kokosolie of kaasjeskruid: via Google online te vinden Bijvoorbeeld Oorspray voor jeukende oren met calendulanolie van Dr.Vogel.
 • Drink veel water. Uitdroging kan een factor zijn. Het kan zoiets eenvoudigs zijn als niet genoeg water drinken, dus controleer ook je waterinname en verhoog deze indien nodig. In de menopauze heeft je lichaam echt behoefte aan meer water om je vochthuishouding op peil te houden en dat betekent minimaal 2 liter water of thee verdeeld over de dag drinken. Liever geen drankjes met suikers of zoetstoffen. Vruchtesappen bevatten ook teveel suikers.
 • Hormoontherapie met oestrogeen en progesteron kan helpen, het is een persoonlijke keuze.

Related Posts