Alle Blogs

Atrofie van perineum en anus komt ook voor.

ko8uq8hh
De huid van perineum en anus kan ook net als vagina en vulva atrofisch weefsel krijgen. Ook hier is weer het lage oestrogeenpeil de boosdoener. 
Sommige vrouwen hebben in géén van beide gebieden problemen, anderen ervaren in één van beide gebieden problemen en sommigen in beide gebieden.
 
De vaginale atrofie is reeds besproken in een andere blogpost. We gaan het hier hebben over de anale atrofie. Vooral omdat het bijna nergens ter sprake komt bij artsen en je je rot schrikt als het jou voor de eerste keer overkomt… bloed op je toiletpapier…
 
Ik heb hier inmiddels veel vrouwen over gesproken en het houdt het volgende in: 
Door laag oestrogeen wordt de huid van het perineum ( de grens tussen vagina en anus ) en anus ook droger en dunner. Hierdoor dus ook kwetsbaarder tijdens momenten van stoelgang. Zeker wanneer je diarree of obstipatie ondervindt in de menopauze.
 
Mogelijke klachten aan perineum en/of anus:
  • roodheid
  • jeuk
  • branderigheid
  • zwelling
  • aambeien
  • kleine microverwondingen ( kloofjes / fissuren )
 
Deze kloofjes ontstaan soms spontaan, maar vaak tijdens ontlasting op het toilet, wanneer de huid erg droog is en te zeer moet rekken, of wanneer je teveel druk zet voor ontlasting omdat je er te weinig tijd voor neemt.
 
Je kan dit merken aan een stekend, pijnlijk gevoel tijdens stoelgang en mogelijk wat bloed op je toiletpapier. Ook kun je door te veel mee drukken last krijgen van aambeien, een meer bekend probleem waarvoor verschillende zalven in de handel zijn en reeds besproken in een andere blogpost.
 
Ik vind dat niet zo vreemd dat je in de peri-anale regio meer problemen gaat ondervinden, aangezien iedere vrouw ( meestal ) elke dag “stoelgang” heeft, netjes gezegd. De huid heeft daar in de menopauze zeker méér te lijden, door verhoogde kwetsbaarheid. De stoelgang kan nogal afwijken in de vorm van diarree tot soms behoorlijke obstipatie. De toiletgang kan tot angstige momenten leiden.
 
Wat ik vreemd vind is dat er zelfs bij de gynaecoloog alleen over kwetsbare huid van vagina en vulva wordt gesproken.
 
Nóóit over onze anus…toch een zeer belangrijk en onmisbaar onderdeel van ons lichaam.
 
Bij een gynaecologisch onderzoek worden meestal alleen vagina en vulva bekeken.
 
Net als bij vaginale atrofie kan anale atrofie ook behandeld worden met Synapause oestriol zalf in milde gevallen. Na veel zoekwerk heb ik bevestiging gevonden van het bestaan en behandelen van deze nare overgangsklacht, die op bijna geen enkele site over de menopauze benoemd wordt.
 
Dat vind ik een trieste zaak, want er zijn veel vrouwen met dit probleem. We zouden méér moeten praten over onze klachten, dan ons ervoor schamen en in stilte lijden en ons suf piekeren wat we mankeren? Dat lage oestrogeen heeft niemand verdiend, maar we moeten er wél mee dealen !
 
Bij ernstige klachten zijn er speciale zalven op recept verkrijgbaar bij huisarts, waar ook lidocaine in zit om pijnlijke plekjes te verdoven en die de doorbloeding en verzorging naar de aangedane weefsels verhoogt, zodat het de genezing bespoedigt.
 
Verzorging en behandeling:
  • Reinigen met puur, koud of lauw water of met milde olijfolie
  • Reinigen met nat, normaal toiletpapier ( wit )
  • Geen toiletpapier met kleurstoffen ( agressieve stoffen )
  • Geen geparfumeerde toiletdoekjes ( agressieve stoffen die méér uitdrogen )
  • Vette, ademende zalven die hydrateren en verzorgen na de stoelgang
  • Kijk op welke zalf je goed reageert of vraag hulp bij apotheek/huisarts
  • Kokosolie extra virgin of Purol gele zalf werken verzachtend en helend
 
Het zal niet voor iedereen gelden dit probleem, iedereen is anders. Maar je wil ze niet op de koffie hebben, zoveel als het er stilzwijgend wél zijn…!
 
Vandaar deze blog…zodat we wel weten dat dit bestaat en wat we eraan kunnen doen.
 
Meld je bij je huisarts wanneer je veel last hebt van pijn, bloedverlies, kloofjes of flink afwijkende stoelgang. Verder onderzoek kan nodig zijn om de juiste oorzaak vast te stellen.
 
Uitstellen zal het probleem dan niet verhelpen. Schaamte moet je opzij zetten, in het kader van je gezondheid.
Shopping cart
Sidebar
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.
Shop
Blog
Home
Menu
Wishlist
%d bloggers liken dit: